SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Työstressiin ja kiireeseen on puututtava yhteisvoimin

Jaa

Sdp:n varapuheenjohtaja Niina Malm pitää työelämässä lisääntynyttä henkistä kuormittavuutta vakavana ongelma, johon on työmarkkinaosapuolten ja valtion syytä puuttua viivytyksettä.

Malm viittaa tuoreeseen työolobarometriin, jonka mukaan palkansaajista 12 prosenttia koki kroonista väsymystä aina tai usein ja 37 prosenttia joskus. Innottomuudesta ja keskittymisvaikeuksista kärsi yli 40 prosenttia palkansaajista ainakin joskus.

Työuupumuksen oireista kysyttiin viime vuotta koskevassa työolobarometrissa ensi kertaa. Vuodesta 1992 asti vuosittain tehty kysely seuraa työelämän laadun kehitystä suomalaisten palkansaajien näkökulmasta.

-Digitalisaatio ja tietotyön yleistyminen eivät näytä tuottavan niin myönteisiä tuloksia kuin on usein kehuttu. Barometrin mukaan kiire oli tavallinen osa palkansaajien työn arkea: liki kolmasosa työskenteli päivittäin kiireen alaisena. Kiire kuormittaa ja väsyttää. Pahimmassa tapauksessa se ajaa ihmisen sairauslomalle tai kokonaan pois työmarkkinoilta, Malm sanoo.

Työuupumuksen oireet olivat yhteydessä kiireen kokemukseen, stressiin sekä työn henkiseen rasittavuuteen. Barometrin mukaan naiset kokivat uupumuksen oireita useammin kuin miehet ja toimihenkilöt yleisemmin kuin työntekijät.

-Tasa-arvo ei ole myöskään työpaikoilla lisääntynyt odotetusti ja toivotusti. Työmarkkinoiden jakautuminen naisten ja miesten aloihin heijastuu myös työoloihin. Tässä on tehtäväkenttää niin työnantajien kuin palkansaajienkin edustajille, Malm toteaa.

Työolobarometrin mukaan naisilla on järjestelmällisesti miehiä heikommat vaikutusmahdollisuudet työhönsä, työajat joustavat heikommin, henkinen kuormitus on suurempaa ja fyysisen väkivallan kokemus yleisempää kuin miehillä. Naiset olivat niin ikään tyytymättömämpiä palkkansa kannustavuuteen kuin miehet.

Jotain myönteistäkin Malm barometrista ilokseen löytää: Suurin osa palkansaajista koki oppimismahdollisuutensa työpaikalla hyviksi, vaikka koulutukseen osallistuminen ja työssä opiskelu olivat hieman vähentyneet edellisvuodesta.

-Palkansaajista kaksi kolmesta oli joustavan työaikajärjestelmän piirissä, vaikka elinkeinoelämä ja erityisesti Suomen Yrittäjät jankuttavat jatkuvasti joustamattomista työehdoista. Työaikojen yleinen joustavuus oli päinvastoin hieman lisääntynyt, Malm toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Viitanen: Kohtuuhintaisen asumisen edistämisen näyttävä vahvasti asuntopoliittisessa ohjelmassa1.12.2020 15:56:54 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja, ex-asuntoministeri Pia Viitanen pitää välttämättömänä, että parhaillaan valmisteltavassa hallituksen asuntopoliittisessa toimenpideohjelmassa tuodaan esiin konkreettisia tekoja kohtuuhintaisen asumisen edistämiseksi. Viitanen on jättänyt tänään asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Kysymyksessään Viitanen nostaa esiin uuden valtion tukeman omistusasumisen mallin, valtion asuntorahaston tulevaisuuden turvaamisen ja pitkän korkotuen kehittämisen keinoiksi asumisen kohtuuhintaisuuden tukemiseksi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: Asiakasmaksulain muutoksilla lisätään terveyden tasa-arvoa1.12.2020 13:43:56 EETTiedote

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan demarit ovat tyytyväisiä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain uudistukseen. Asiakasmaksulakiin tehdään useita muutoksia, joiden tavoitteena on poistaa hoidon esteitä ja lisätä terveyden tasa-arvoa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänään päättänyt hallituksen esityksen käsittelyn ja laki on tarkoitus hyväksyä tällä viikolla eduskunnan täysistunnossa.

Sdp:n Tarja Filatov: Perussuomalaisten budjetti lisäisi tulevaisuuden epävarmuutta30.11.2020 16:31:50 EETTiedote

Sdp:n kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Tarja Filatov sanoo, että joutuu olemaan melkoisen notkea, jotta perussuomalaisten tavoin saa vaihtoehtobudjettiinsa kirjattua kaksi toisilleen vastakkaista tavoitetta ja vieläpä ilman minkäänlaisia laskelmia ja perusteita. Esitys leikkaisi tulevaisuuden työllisyysinvestointeja, mutta väittää vahvistavansa työllisyyttä.

SDP:n Lindén: Hallitus uudistaa sekä sote-palveluiden sisältöä, laatua ja saatavuutta että koko palvelujärjestelmää28.11.2020 08:27:30 EETTiedote

Kokoomus on julkistanut eilen 27.11.2020 linjauksiaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi. - Mitään uutta Kokoomuksen sote-linjauksissa ei tule esille, toteaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-ryhmän vetäjä, kansanedustaja Aki Lindén, jolla itsellään on laaja kokemus työskentelystä sosiaali- ja terveydenhuollon eri tehtävissä. - Kokoomus on ollut keskeinen hallinnollisen sote-uudistuksen ajaja Suomessa ja uudistusta on tehty vuosia suurelta osin kokoomusvetoisessa hallituksessa. Nyt Kokoomus on ilmeisesti arvioinut, että katkaistakseen alenevan kannatuskehityksensä sen tulee sanoutua irti kaikenlaisesta ”hallinnollisesta sote-uudistamisesta” ja esittää ”sote-palveluiden uudistamista” - Marinin hallitus toteuttaa sekä palvelujen välitöntä uudistamista että pitkällä tähtäimellä välttämätöntä hallinnon uudistamista. Nämä eivät ole vastakkaisia asioita. Hoitotakuu, hoitajamitoitus sekä terveyskeskusten ja kuntien sote-keskusten kehittäminen ovat hallituksen keskiössä. Näiden li

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme