SDP EDUSKUNTA

SDP:n Nurminen: Hallituksen vedettävä pois nuoria syrjivä työsuhdeturvan heikennys

Jaa

Kansanedustaja Ilmari Nurminen pitää hallituksen uusinta esitystä nuorten työsuhdeturvan heikentämisestä vastuuttomana.


Nurmisen mukaansa kategorinen, iän perusteella rajaaminen sopii myös erittäin huonosti perustuslain suojaamaan syrjimättömyysvaatimukseen, unohtamatta sukupuolten tasa-arvoa. Nurminen vaatiikin hallitusta vetämään nuoria syrjivän esityksen pois.

Nurmisen mukaan hallituksen politiikan suureksi linjaksi on muodostunut työehtojen heikentäminen ja eriarvoisuuden kasvattaminen.

- Rikkaita on suosittu sekä nousu- että laskukausina. Keskustan ja kokoomuksen johtama hallitus on koko toimikautensa ajan sanelupolitiikalla tuonut erilaisia esityksiä, joilla työntekijöiden työsuhdeturvaa on heikennetty ja työttömien toimeentuloa on leikattu. On uhkailtu pakkolaeilla, lomarahoja on leikattu, on otettu käyttöön epäoikeudenmukainen aktiivimalli, koeaikoja pidennetty.

- Nyt hallitus kertoi, että henkilöperusteista irtisanomissuojaa heikennetään alle 20 hengen yrityksissä. Näyttää vahvasti siltä, että hallitus on ajamassa ikuista koeaikaa työntekijöille.

Nurmisen kertoo, että sosialidemokraatit eivät hyväksy hallituksen sanelupolitiikkaa ja yksipuolisia heikennyksiä työmarkkinoilla.

- Työ ei lisäänny leikkaamalla. Emme voi hyväksyä sitä tapaa, miten hallituksen arvovalinnoilla kansalaisten eriarvoisuus on kasvanut.

***

Ilmari Nurminen piti Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheen eduskunnan nuorten työehtojen heikennyksiä koskevassa välikysymyskeskustelussa 8.5.2018

Alla koko puhe.

Välikysymys nuorten työehtojen heikentämisestä
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro 8.5.2015
kansanedustaja Ilmari Nurminen

Arvoisa puhemies!

Tuttavani Hanna on 28-vuotias lähihoitaja Tampereelta. Hänen koko työuransa on ollut työttömyyttä ja määräaikaisia työsuhteita eri työnantajilla. Hanna haluaa tehdä töitä, mutta työmotivaatio ja elämänlaatu kärsii siitä, että joutuu elämään jatkuvassa epävarmuudessa.

Hän on huomannut työpaikallaan suuria ongelmia, mutta ei uskalla kertoa parannustarpeista eteenpäin, koska pelkää työpaikan menettämistä. Työnantaja ei tiedäkään, mitä menettää, kun ei sitouta Hannaa työpaikkaan.

Hanna haluaisi vakiintua ja hankkia omistusasunnon, mutta toistaiseksi se on jäänyt haaveeksi. Joka kerta kun hän käy pankissa neuvottelussa, hän saa palata pettyneenä. Hannan työtilannetta pidetään liian epävarmana.

Tässä on yksi tositarina, yksi tuhansista ja yksi sadoista tuhansista kohtaloista alle kolmikymppisillä, joiden työn ja elämän epävarmuutta hallitus haluaa entisestään lisätä.
Tässä välikysymyksessä on kyse hallituksen aikomuksista säätää nuorille muita huonommat pelisäännöt työelämässä.

Useimmille nuorille vakiintuminen on vielä haave, johon ei ole varaa - unelma joka vaatii uskallusta. Uskaltaako nuori uskoa unelmaansa?

Arvoisa puhemies,

Nuorten aikuisten elämässä on jo aivan tarpeeksi epävarmuutta.

Pienituloisuus on yhä yleisempää nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa.

Erityisesti nuorten miesten syrjäytyminen kasvaa hälyttävää vauhtia. Toisaalta on myös yhä isompi joukko nuoria kokonaan koulutuksen ulkopuolella.

Tätä huolestuttavaa kehitystä ovat vain vauhdittaneet niin opintotukeen kuin koko koulutukseen kohdistuneet historialliset leikkaukset.

Pidän hallituksen uusinta esitystä nuorten työsuhdeturvan heikentämisestä vastuuttomana. Lisäksi tällainen kategorinen - iän perusteella rajaaminen - sopii myös erittäin huonosti perustuslain suojaamaan syrjimättömyysvaatimukseen. Sukupuolten tasa-arvoa unohtamatta.

Vaadimme tässä ja nyt hallitusta vetämään tämän nuoria syrjivän esityksensä pois.

Emmekä ole yksin: ”Tätä linjausta en sulata. Nuorten pitää olla myös työmarkkinoilla yhdenvertaisessa asemassa kaikkien muiden kanssa. Samaan aikaan, kun ollaan huolissaan syntyvyydestä, lisätään nuorten epävarmuutta työelämässä.”

Näin totesi pääministeripuolue Keskustan nuorisojärjestön puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen. Myös Keskustan puoluevaltuusto asettui tukemaan nuoria tässä asiassa. Pääministeri Sipilä, jos ette kuuntele meitä, niin kuunnelkaa edes omia nuorianne.

Arvoisa puhemies,

Hallituksen politiikan suureksi linjaksi on valitettavasti muodostunut työehtojen heikentäminen ja eriarvoisuuden kasvattaminen. Rikkaita on suosittu sekä nousu- että laskukausina.

Keskustan ja kokoomuksen johtama hallitus on koko toimikautensa ajan sanelupolitiikalla tuonut erilaisia esityksiä, joilla työntekijöiden työsuhdeturvaa on heikennetty ja työttömien toimeentuloa on leikattu.

On uhkailtu pakkolaeilla, lomarahoja on leikattu, on otettu käyttöön epäoikeudenmukainen aktiivimalli, koeaikoja pidennetty.

Nyt hallitus kertoi, että henkilöperusteista irtisanomissuojaa heikennetään alle 20 hengen yrityksissä.

Näyttää vahvasti siltä, että hallitus on ajamassa ikuista koeaikaa työntekijöille.

Arvoisa puhemies,

Sosialidemokraatit eivät hyväksy hallituksen sanelupolitiikkaa ja yksipuolisia heikennyksiä työmarkkinoilla. Työ ei lisäänny leikkaamalla. Emme voi hyväksyä sitä tapaa, miten hallituksen arvovalinnoilla kansalaisten eriarvoisuus on kasvanut.

Pieniä- ja keskisuuria yrityksiä pitää tukea palkkaamaan työntekijöitä, ei irtisanomaan.

SDP on esittänyt työllistämissetelin käyttöönottoa, kansainvälisesti arvostetun nuorisotakuun ja nuorten aikuisten osaamisohjelman vahvistamista sekä arvonlisäveron alarajan nostamista 30 000 euroon. Nämä olisivat fiksumpia ja tehokkaampia keinoja työllistämiskynnyksen madaltamiseksi.

Hanna ja muut nuoret ansaitsevat uskoa unelmiinsa. Luottamus tulevaisuuteen syntyy siitä, että varmistamme myös nuorille sukupolville pysyviä työsuhteita, varmuutta elämänsä rakentamiseksi ja mahdollisuuden suunnitella tulevaisuutta.

Sen vuoksi kannatan Antti Lindtmanin hallitukselle tekemää epäluottamuslausetta.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Ilmari Nurminen
p. 050 512 2189

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Filatov: Uuden romanipoliittisen ohjelman kärkihaasteena on syrjimätön työelämä18.5.2018 13:00Tiedote

Uusi romanipoliittinen ohjelma ROMPO luovutetaan tänään ministeri Saarikolle. Ohjelmassa keskeistä on vahvistaa romanien ja romaneja edustavien järjestöjen kuulemista sekä avata romaneille uusia paikallistason vaikutusmahdollisuuksia heitä itseään koskevissa asioissa. Filatov nostaa kärkihaasteeksi syrjimättömän työelämän ja romanien työllisyyden vahvistamisen. - Ilman yhdenvertaista pääsyä työmarkkinoille on vaikea rakentaa omaa elämäänsä täysivaltaisena yhteiskunnan jäsenenä, Filatov muistuttaa. Romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Filatov muistuttaa, että lainsäädäntön osalta tilanne on Suomessa suhteellisen hyvä, mutta arjen toteuttamisessa on paljon oarannettavaa, jotta yhdenvertaisuus toteutuu. Romanit joutuvat Suomessa edelleen syrjinnän kohteeksi esimerkiksi asunnon ja työn haussa. Romaneihin kohdistuva arjen syrjintä ja vihapuhe ovat väestön omien kokemusten ja useiden selvitysten mukaan lisääntyneet yleisen muukalaisvastaisuuden kasvun ja pitkällisen taloustaantu

Oppositiopuolueiden valtiovarainvastaavat: Soten kuluarviot tekemättä – valiokunta ei voi hyväksyä miljardien taloudellista riskiä18.5.2018 09:43Tiedote

Oppositiopuolueet ovat poikkeuksellisesti laatineet yhteisen eriävän mielipiteen valtiovarainvaliokunnan lausuntoon sote- ja maakuntauudistukseen liittyen. Valtiovarainvaliokunta on useaan otteeseen pyytänyt turhaan valtiovarainministeriöltä perusteltua ja huolellista arviota lyhyen ja pitkän aikavälin sote- ja maakuntauudistuksen kustannuksista. Vaikutusten arviointiin ei ole vaivauduttu miljardienkaan tarkkuudella.

SDP korostaa pidemmän aikavälin kasvun ja työllisyyden merkitystä16.5.2018 19:11Tiedote

Talousvaliokunnan sd-jäsenet Lauri Ihalainen, Johanna Ojala-Niemelä ja Ville Skinnari jättivät eriävän mielipiteen talousvaliokunnan lausuntoon julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019—2022. Vaikka suhdannetilanne on kohentunut, pidemmän aikavälin kasvunäkymät ovat epävarmat. Heikoilla kasvuluvuilla ei yksin saada aikaan työllisyyden ripeämpää kohentumista ja julkisen talouden vankistumista. Pidemmän aikavälin työllisyyden tukemiseen tarvitaan osaamis-, innovaatio- ja vientivetoisen kasvun tukemista sekä rakenteellisia uudistuksia.

Epäonnistunut jätelaki vaatii korjauksia16.5.2018 16:01Tiedote

Tänään eduskunnassa äänestettiin jätelaista, joka on susi jo syntyessään. SDP:n eduskuntaryhmä äänesti lakia vastaan hävittyään toisessa käsittelyssä muutosesitykset, joilla lakia olisi oleellisesti parannettu. Tärkeimpänä ulosmyyntirajan nostaminen kahteenkymmeneen prosenttiin. Nyt epäonnistuneen jätelain korjaaminen pitää tehdä EU:n jätedirektiivin kansallisen toimeenpanon yhteydessä mahdollisimman pikaisesti. Puolaa ja Suomea lukuun ottamatta muissa EU maissa ulosmyyntiraja on kaksikymmentä prosenttia. Hallitus onkin tässä vaiheessa vain hukannut aikaa jätelakiin, joka tulee vaikeuttamaan kierrätystä ja haittaamaan kiertotaulutta edistävän direktiivin toimeenpanoa. Nykyisellään hallituksen esitys jätelaiksi ei vastaa mihinkään tarpeeseen. Se ei edistä jätteiden turvallista ja asianmukaisesta käsittelyä, kierrätysasteen nostamista tai kohtuuhintaista jätehuoltoa laajassa harvaanasutussa maassa. Ainoa hyvä mitä hallituksen esityksestä voi sanoa on, että se lieventää toisen hallituksen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme