SDP EDUSKUNTA

SDP:n Nurminen: Hallituksen vedettävä pois nuoria syrjivä työsuhdeturvan heikennys

Jaa

Kansanedustaja Ilmari Nurminen pitää hallituksen uusinta esitystä nuorten työsuhdeturvan heikentämisestä vastuuttomana.


Nurmisen mukaansa kategorinen, iän perusteella rajaaminen sopii myös erittäin huonosti perustuslain suojaamaan syrjimättömyysvaatimukseen, unohtamatta sukupuolten tasa-arvoa. Nurminen vaatiikin hallitusta vetämään nuoria syrjivän esityksen pois.

Nurmisen mukaan hallituksen politiikan suureksi linjaksi on muodostunut työehtojen heikentäminen ja eriarvoisuuden kasvattaminen.

- Rikkaita on suosittu sekä nousu- että laskukausina. Keskustan ja kokoomuksen johtama hallitus on koko toimikautensa ajan sanelupolitiikalla tuonut erilaisia esityksiä, joilla työntekijöiden työsuhdeturvaa on heikennetty ja työttömien toimeentuloa on leikattu. On uhkailtu pakkolaeilla, lomarahoja on leikattu, on otettu käyttöön epäoikeudenmukainen aktiivimalli, koeaikoja pidennetty.

- Nyt hallitus kertoi, että henkilöperusteista irtisanomissuojaa heikennetään alle 20 hengen yrityksissä. Näyttää vahvasti siltä, että hallitus on ajamassa ikuista koeaikaa työntekijöille.

Nurmisen kertoo, että sosialidemokraatit eivät hyväksy hallituksen sanelupolitiikkaa ja yksipuolisia heikennyksiä työmarkkinoilla.

- Työ ei lisäänny leikkaamalla. Emme voi hyväksyä sitä tapaa, miten hallituksen arvovalinnoilla kansalaisten eriarvoisuus on kasvanut.

***

Ilmari Nurminen piti Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheen eduskunnan nuorten työehtojen heikennyksiä koskevassa välikysymyskeskustelussa 8.5.2018

Alla koko puhe.

Välikysymys nuorten työehtojen heikentämisestä
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro 8.5.2015
kansanedustaja Ilmari Nurminen

Arvoisa puhemies!

Tuttavani Hanna on 28-vuotias lähihoitaja Tampereelta. Hänen koko työuransa on ollut työttömyyttä ja määräaikaisia työsuhteita eri työnantajilla. Hanna haluaa tehdä töitä, mutta työmotivaatio ja elämänlaatu kärsii siitä, että joutuu elämään jatkuvassa epävarmuudessa.

Hän on huomannut työpaikallaan suuria ongelmia, mutta ei uskalla kertoa parannustarpeista eteenpäin, koska pelkää työpaikan menettämistä. Työnantaja ei tiedäkään, mitä menettää, kun ei sitouta Hannaa työpaikkaan.

Hanna haluaisi vakiintua ja hankkia omistusasunnon, mutta toistaiseksi se on jäänyt haaveeksi. Joka kerta kun hän käy pankissa neuvottelussa, hän saa palata pettyneenä. Hannan työtilannetta pidetään liian epävarmana.

Tässä on yksi tositarina, yksi tuhansista ja yksi sadoista tuhansista kohtaloista alle kolmikymppisillä, joiden työn ja elämän epävarmuutta hallitus haluaa entisestään lisätä.
Tässä välikysymyksessä on kyse hallituksen aikomuksista säätää nuorille muita huonommat pelisäännöt työelämässä.

Useimmille nuorille vakiintuminen on vielä haave, johon ei ole varaa - unelma joka vaatii uskallusta. Uskaltaako nuori uskoa unelmaansa?

Arvoisa puhemies,

Nuorten aikuisten elämässä on jo aivan tarpeeksi epävarmuutta.

Pienituloisuus on yhä yleisempää nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa.

Erityisesti nuorten miesten syrjäytyminen kasvaa hälyttävää vauhtia. Toisaalta on myös yhä isompi joukko nuoria kokonaan koulutuksen ulkopuolella.

Tätä huolestuttavaa kehitystä ovat vain vauhdittaneet niin opintotukeen kuin koko koulutukseen kohdistuneet historialliset leikkaukset.

Pidän hallituksen uusinta esitystä nuorten työsuhdeturvan heikentämisestä vastuuttomana. Lisäksi tällainen kategorinen - iän perusteella rajaaminen - sopii myös erittäin huonosti perustuslain suojaamaan syrjimättömyysvaatimukseen. Sukupuolten tasa-arvoa unohtamatta.

Vaadimme tässä ja nyt hallitusta vetämään tämän nuoria syrjivän esityksensä pois.

Emmekä ole yksin: ”Tätä linjausta en sulata. Nuorten pitää olla myös työmarkkinoilla yhdenvertaisessa asemassa kaikkien muiden kanssa. Samaan aikaan, kun ollaan huolissaan syntyvyydestä, lisätään nuorten epävarmuutta työelämässä.”

Näin totesi pääministeripuolue Keskustan nuorisojärjestön puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen. Myös Keskustan puoluevaltuusto asettui tukemaan nuoria tässä asiassa. Pääministeri Sipilä, jos ette kuuntele meitä, niin kuunnelkaa edes omia nuorianne.

Arvoisa puhemies,

Hallituksen politiikan suureksi linjaksi on valitettavasti muodostunut työehtojen heikentäminen ja eriarvoisuuden kasvattaminen. Rikkaita on suosittu sekä nousu- että laskukausina.

Keskustan ja kokoomuksen johtama hallitus on koko toimikautensa ajan sanelupolitiikalla tuonut erilaisia esityksiä, joilla työntekijöiden työsuhdeturvaa on heikennetty ja työttömien toimeentuloa on leikattu.

On uhkailtu pakkolaeilla, lomarahoja on leikattu, on otettu käyttöön epäoikeudenmukainen aktiivimalli, koeaikoja pidennetty.

Nyt hallitus kertoi, että henkilöperusteista irtisanomissuojaa heikennetään alle 20 hengen yrityksissä.

Näyttää vahvasti siltä, että hallitus on ajamassa ikuista koeaikaa työntekijöille.

Arvoisa puhemies,

Sosialidemokraatit eivät hyväksy hallituksen sanelupolitiikkaa ja yksipuolisia heikennyksiä työmarkkinoilla. Työ ei lisäänny leikkaamalla. Emme voi hyväksyä sitä tapaa, miten hallituksen arvovalinnoilla kansalaisten eriarvoisuus on kasvanut.

Pieniä- ja keskisuuria yrityksiä pitää tukea palkkaamaan työntekijöitä, ei irtisanomaan.

SDP on esittänyt työllistämissetelin käyttöönottoa, kansainvälisesti arvostetun nuorisotakuun ja nuorten aikuisten osaamisohjelman vahvistamista sekä arvonlisäveron alarajan nostamista 30 000 euroon. Nämä olisivat fiksumpia ja tehokkaampia keinoja työllistämiskynnyksen madaltamiseksi.

Hanna ja muut nuoret ansaitsevat uskoa unelmiinsa. Luottamus tulevaisuuteen syntyy siitä, että varmistamme myös nuorille sukupolville pysyviä työsuhteita, varmuutta elämänsä rakentamiseksi ja mahdollisuuden suunnitella tulevaisuutta.

Sen vuoksi kannatan Antti Lindtmanin hallitukselle tekemää epäluottamuslausetta.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Ilmari Nurminen
p. 050 512 2189

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Lindtman: Orpon almanakassa ei ole koskaan köyhän vuoro14.8.2018 12:25Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan hyvä suhdannetilanne vaatii päättäjiltä erityistä viisautta. On tärkeää kohdentaa voimavarat oikein, jotta emme hukkaa positiivista talouskehitystä. Hallituksen talouspolitiikasta syntyy vaikutelma, että oli suhdannetilanne mikä tahansa, aina on hyvä aika rikkaiden uusille veroeduille ja aina on huono aika panostaa perusturvaan. - Kun hallituksen alkutaipaleella taloudessa meni huonosti, oli Sipilän mukaan pakko leikata suomalaisten hyvinvoinnista. Kun nyt taloudessa menee paremmin, hallituksen mielestä nyt ei ole oikea hetki lopettaa perusturvaleikkauksia. - Samalla kun pienituloisilta leikattiin, huono taloustilanne oli hallitukselle peruste jakaa uusia veroetuja apteekkareille, suurmetsänomistajille ja miljoonaperinnöistä nauttiville. Ja nyt kun suhdannetilanne on parempi, ei näihin etuihin kuitenkaan saa koskea. Lindtman esittääkin kysymyksen, onko taloustilanne koskaan oikea oikeudenmukaiselle talouspolitiikalle, vai onko

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen: Pääministeri Sipilä. Saako hallituksen ministeri puhua mitä huvittaa?11.8.2018 13:41Tiedote

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen tuomitsee jyrkästi ulkoasiainministeri Timo Soinin naisvihamieliset ulostulot koskien Argentiinan senaatin päätöstä hylätä esitys, joka olisi laillistanut abortin maassa. "Timo Soinin toistuvat kannanotot naisten oikeuksia vastaan eivät voi enää jatkua. Ristiriita ulkoministerin puheiden ja Suomen ulkopoliittisen linjan välillä murentaa mainettamme naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavana maana." "Naisten ja tyttöjen oikeudet tarvitsevat jatkuvasti rohkeita tekijöitä ja puolesta puhujia. Aborttioikeus liittyy olennaisesti lisääntymisterveyteen. Laittomien aborttien seurauksena kuolee vuosittain tuhansia naisia", Haatainen toteaa. Haatainen vaatii pääministeri Sipilältä selkeää vastausta, saako ulkoministeri Soini kulkea puoli vuotta vaaleihin saakka puhumassa maailmalla, mitä huvittaa?

SDP:n Suna Kymäläinen: Kokonaisturvallisuuden parantaminen edellyttää korjausliikkeitä valtion kiinteistöstrategiaan  10.8.2018 13:14Tiedote

Valtioneuvostonkanslian ulkomaalaisten kiinteistöhankintojen turvallisuutta pohtinut työryhmä lisäisi ulkomaalaisten kiinteistökauppoja koskevaa sääntelyä. Kesäkuussa julkaistussa selvityksessä työryhmä toteaa muuttuneen ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen haastavan nykyisen maankäyttöä koskevan lainsäädännön. Etuosto-oikeus ja lupamenettely ovat askelia oikeaan suuntaan, mutta SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläisen mielestä vaaditaan voimakkaampia muutoksia valtion kiinteistöstrategiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme