SDP EDUSKUNTA

SDP:n Ojala-Niemelä: Lapin Keskusta elää rinnakkaistodellisuudessa

Jaa

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän mukaan matkailu Suomessa, niin Utsjoelta Hankoon, on ennennäkemättömän ahdingon edessä.

- Matkailutuotteet ovat olleet hyvin vetovoimaisia viime vuosina ja se on näkynyt nopeana kasvuna niin yritysten liikevaihdossa kuin yöpymismäärissä. Matkailun kasvusta ovat hyötyneet niin hotellit, ravintolat, ohjelmapalveluyritykset, käsityöntekijät kuin paikalliset raaka-aineiden tuottajat. Myös investoinnit matkailuun ovat viime vuosina olleet suuria. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää lappilaisten hätä työpaikoista ja toimeentulosta, kun korona pysäytti matkailun kuin seinään viime maaliskuussa, Ojala-Niemelä toteaa.

- Ymmärrän, että Lapin keskustaväki kaikkien muiden lailla kokee suurta huolta Lapin matkailun tilanteesta, mutta on pään pensaan laittamista syyttää tilanteesta yksisilmäisesti ministeri Kiurua. Jokainen, joka vähänkään seuraa, mitä Suomessa ja muualla maailmalla tapahtuu, näkee, että kyseessä eivät enää ole hallituksen asettamat matkailurajoitukset, vaan koko Euroopan laajuinen tartuntatilanne, joka vain synkkenee, Ojala-Niemelä toteaa.

- Niissä Keski-Euroopan maissa, joista matkustajavirrat ovat aiemmin suuntautuneet Suomeen, on nyt määrätty jopa ulkonaliikkumiskieltoja ja vain välttämätön asiointi apteekissa ja kaupassa on sallittua. Esimerkiksi Britanniassa kotoa poistuminen saatikka matkalle lähteminen on hyvin rajattua, lähinnä työmatkoihin. Lomalle lähteminen ei ole sallittujen matkustussyiden joukossa, Ojala-Niemelä korostaa.

- Olen huolissani politiikan pöytätapojen unohtamisesta ja siitä, että keskustassa on toistuvasti siirrytty käymään yksittäisten ministerien nilkkaan kiinni. Tällainen henkilöön käypä politiikka osoittaa, ettei keskustalla asia-argumentit enää riitä. Suomi on kansainvälisessä vertailussa pärjännyt hyvin koronan hoidossa niin ihmishenkien säilymisen kuin talouden näkökulmasta ja iso kiitos tästä työstä kuuluu Marinin hallitukselle ja ministeri Kiurulle, Ojala-Niemelä toteaa.

Matkailu on yksi Suomen teollisuuden haara ja tukijalka, joka työllistää 140 000 ihmistä ja matkailuviennin osuus on yli 5 mrd euroa. Hallitus on antanut tukea ahdingossa oleville matkailuyrittäjille, mutta laakereille ei voi jäädä lepäämään. Lisää ratkaisuja matkailun tukemiseksi koronan aiheuttamassa taantumassa tarvitaan. Ennen rokotteen tuomaa helpotusta tulee jatkaa ratkaisujen etsimistä matkustusrajoitusten osalta niin kansallisesti kuin kansainvälisesti koko Euroopan tasolla.

- Hallitus on pitänyt hyvin Suomen puolia tähän saakka. Keski-Euroopassa on jo liian monta esimerkkiä siitä, että on edetty liian nopeasti ja korona on unohdettu. Ei näidenkään maiden talous ole kohentunut, vaan päinvastoin talven lähestyessä ulkona liikkumisellekin on asetettu taas rajoituksia, Ojala-Niemelä lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindén: Hallitus uudistaa sekä sote-palveluiden sisältöä, laatua ja saatavuutta että koko palvelujärjestelmää28.11.2020 08:27:30 EETTiedote

Kokoomus on julkistanut eilen 27.11.2020 linjauksiaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi. - Mitään uutta Kokoomuksen sote-linjauksissa ei tule esille, toteaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-ryhmän vetäjä, kansanedustaja Aki Lindén, jolla itsellään on laaja kokemus työskentelystä sosiaali- ja terveydenhuollon eri tehtävissä. - Kokoomus on ollut keskeinen hallinnollisen sote-uudistuksen ajaja Suomessa ja uudistusta on tehty vuosia suurelta osin kokoomusvetoisessa hallituksessa. Nyt Kokoomus on ilmeisesti arvioinut, että katkaistakseen alenevan kannatuskehityksensä sen tulee sanoutua irti kaikenlaisesta ”hallinnollisesta sote-uudistamisesta” ja esittää ”sote-palveluiden uudistamista” - Marinin hallitus toteuttaa sekä palvelujen välitöntä uudistamista että pitkällä tähtäimellä välttämätöntä hallinnon uudistamista. Nämä eivät ole vastakkaisia asioita. Hoitotakuu, hoitajamitoitus sekä terveyskeskusten ja kuntien sote-keskusten kehittäminen ovat hallituksen keskiössä. Näiden li

SDP:n Niina Malm: Itärajan koronarekkaralli kuriin25.11.2020 12:38:26 EETTiedote

Sdp:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Niina Malm ehdottaa, että Venäjältä leviävää koronavirusta voitaisiin osaltaan ehkäistä suitsimalla itärajan rekkaliikennettä. Yhtenä osaratkaisuna virustorjunnassa Suomi voisi Malmin mukaan EU:n ulkorajamaana ryhtyä irtautumaan kotimaan kuljetusalan markkinoita sotkevasta kabotaasiliikenteestä eli tavarankuljetuksesta maiden välillä Venäjälle rekisteröidyillä rekoilla.

SDP:n Kimmo Kiljunen ajaa lakialoitteella kansalaisaloitemenettelyn parantamista25.11.2020 11:04:25 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljusen tänään 25.11. eduskunnan lähetekeskustelussa oleva lakialoite tähtää kansalaisaloitelain 5 §:n 2 momentin muuttamiseen. Kiljunen esittää, että nykyisen kansalaisaloitemenettelyn rinnalle luodaan menettely, jossa 10 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite käsitellään samalla tavalla kuin kansanedustajan tekemä kirjallinen kysymys. - Kansalaisaloitteet otettiin käyttöön 2012, koska niiden nähtiin edistävän kansalaisten äänen tulemista kuulluksi ja osaksi päätöksentekoa. Myös kansalaiset ovat suhtautuneet positiivisesti kansalaisaloitteiden myötä auenneeseen vaikuttamismahdollisuuteen. Tästä huolimatta aloitemenettely on jäänyt tehottomaksi keinoksi lainsäädännössä, kun vain muutama aloite on johtanut lakimuutokseen. Rinnakkaismenettely takaisi sen, että aloitteentekijät saisivat ehdotukseensa vähintäänkin vastauksen ministeriltä, Kiljunen tähdentää. Lisäksi lakialoitteessa esitetään kansalaisaloitteen allekirjoitusten keräysajan pidentämistä 12 ku

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme