SDP EDUSKUNTA

SDP:n Ojala-Niemelä: Marinin hallitus huolehtii suomalaisista hinta- ja energiakriisin keskellä

Jaa

Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) iloitsee Marinin hallituksen tekemistä budjettiriihen päätöksistä, joilla helpotetaan suomalaisten arkea hintojen noustessa. Marinin hallitus tarttui budjettiriihessä muun muassa SDP:n esittämiin täsmäkeinoihin tilanteen helpottamiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- SDP:n kesällä tekemä ehdotus, varhaiskasvatusmaksujen alentaminen päätettiin tehdä pysyvästi. Tämä on askel kohti maksutonta varhaiskasvatusta, joka on puolueemme pitkäaikainen tavoite. Keino vahvistaa työllisyyttä ja lisää koulutuksen tasa-arvoa, Ojala-Niemelä toteaa.

- Ulosoton suojaosuus nostetaan väliaikaisesti takuueläkkeen tasolle. Kyseessä on vuoden määräaikainen kokeilu ja tämän jälkeen taso on mahdollista vakinaistaa, mikäli kokeilu todetaan hyväksi. Tämä on tärkeä parannus ulosotossa olevien ihmisten tukemiseksi, Ojala-Niemelä sanoo.

Hallitus kompensoi sähkön hintaa kolmenlaisilla tukimuodoilla:

- Ensimmäinen keino on, että hallitus alentaa sähkön arvonlisäverokantaa 24 prosentista 10 prosenttiin joulu-huhtikuun osalta.
- Toinen keino on erillinen sähkövähennys, joka tehdään kotitalousvähennysjärjestelmän kautta. Tämä tuki halutaan kohdentaa erityisesti pieni- ja keskituloisille suomalaisille.
- Kolmanneksi laaditaan määräaikainen sähkötuki pienituloisille kotitalouksille.

Myös bensan hintaan ja liikkumisen kustannuksiin puututaan. Jo aiemmin käyttöön otetut keinot jakeluvelvoitteen väliaikaisesta alentamisesta sekä työmatkavähennyksen korotus jatkuvat ensi vuoden.

- Jakeluvelvoitteen alentamisen jatkuminen on keinona oikeudenmukainen, sillä pumppuhinnat näkyvät kaikille tankkaajille. Tällä päätöksellä pystytään auttamaan niin kuljetusalaa kuin kansalaisiakin, Ojala-Niemelä linjaa.

Työmatkavähennyksen kilometrikorvausta nostettiin jo keväällä 30 senttiin kilometriltä aiemmasta 25 sentistä. Marinin hallitus sopi budjettiriihessä korotetun työmatkavähennyksen jatkosta (30 snt/km) myös vuodelle 2023.

- Lappilaisille työmatkavähennyksen parannus on tärkeä keino, koska työmatkoja varten auto on välttämättömyys maakunnassamme. SDP esitti jatkoa korotetulle työmatkavähennykselle jo kesällä. Hienoa, että koko hallitus päätti tarttua siihen, Ojala-Niemelä iloitsee.

- Budjettiriihen päätökset ovat jälleen osoitus siitä, että Marinin hallitus pitää huolen Suomesta ja suomalaisista. Aivan kuten hallitus on tehnyt koko toimikautensa ajan, Ojala-Niemelä päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme