SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Ensi vuoden budjetti vahvistaa Suomen oikeusjärjestelmää

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) toteaa oikeusministeriön hallinnonalan kohdistettavien määrärahojen olevan ensi vuoden budjetissa noin miljardi euroa. Kehyksen mukainen vuoden 2022 määräraha on n. 50 miljoonaa euroa enemmän, kuin vuoden 2022 määräraha oli vuoden takaisessa kehyspäätöksessä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Ensi vuoden budjetin on tarkoitus vahvistaa Suomen oikeusjärjestelmää. Lisämäärärahoja kohdennetaan mm. rikosasioiden käsittelyketjuun, videoneuvottelujen tukemiseen tarkoitettujen laitteiden lisäämiseen sekä oikeudenkäyntien ja asioinnin sujuvoittamiseen, Werning tarkentaa.

Rikosvastuun toteutumiseksi ja rikosten käsittelyaikojen nopeuttamiseksi lisätään poliisin, syyttäjien ja tuomioistuinten voimavaroja niin että koko oikeudellisen prosessin käsittelyajat lyhenevät.

- Pidän tärkeänä, että koko rikosketjun resursointi säilytetään oikeasuhtaisena. Näin poliisin rikostorjunnan laajenemisesta ei seuraisi käsittelyaikojen pidentymistä oikeuslaitoksessa eikä voimavaraongelmia Rikosseuraamuslaitoksessa. Lisäksii koronapandemia on esimerkiksi lisännyt lähisuhdeväkivaltatapauksia ja nuorten kokemaa väkivaltaa. Siksi rikosuhripäivystysten lisäresursointi on tärkeää, Werning painottaa.

Myös ylivelkaantumisen ongelmien kitkemiseen on ryhdytty eri toimin.

- Ylivelkaantumisen torjunnan tehostamiseksi talous- ja velkaneuvonnan resursseja on jo vahvistettu. Lähivuosina ylivelkaantumisen torjuntaa tehostetaan lisää perustamalla positiivinen luottotietorekisteri. Näin velallisen asemaa parannetaan velkajärjestelyssä sekä tuetaan yrittäjien pääsyä uuteen alkuun. Myös pienituloisten ulosottovelallisten aseman helpottamista selvitetään ja maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämistä koskeva esitys tulee eduskunnan käsittelyyn vielä ennen kesää, Werning täsmentää.

Lakivaliokunnan jäsen Werning pitää myös tärkeänä niitä väliaikaisia toimia, joita on sovellettu koronaviruspandemiasta johtuen useampaan otteeseen. Näitä ovat olleet esimerkiksi kuluttajaluottoja koskevia säännöksiä, konkurssilakia ja ulosottokaarta kansalaisten ja yritysten aseman helpottamiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme