SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Hallitus panostaa kotitalouksien velkaantumisen rajoittamiseksi

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) on ollut huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta viime vuosien aikana. Nyt hallitus panostaa rajoittamalla kotitalouksien ylivelkaantumista tekemällä muutamia muutoksia lainsäädäntöön.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kotitaloudet ja yksityishenkilöt ovat viimeisten 20 vuoden aikana ylivelkaantuneet tuntuvasti.

- Tämä suunta on ollut todella huolestuttava. Esimerkiksi asuntolainat, vakuudettomat kulutusluotot ja taloyhtiölainat ovat vaikuttaneet velkaantumisen lisääntymiseen. Tämä taas on johtanut kasvaviin maksuhäiriömerkintöihin, Werning toteaa.

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on muutaman vuoden ajan arvioinut yksityishenkilöiden ja kotitalouksien liiallista velkaantumiskehitystä ja pohtinut, miten sitä voitaisiin estää ja vähentää.

- Ehdotetut muutokset olisivat asuntoluottojen kohdalla esimerkiksi siten, että uusien luottojen enimmäispituudeksi tulisi 30 vuotta ja uudisrakentamisessa asuntoyhteisöluottojen osuudelle 60 prosentin rajoite myytävien asuntojen velattomasta hinnasta, Werning sanoo.

Myös lyhennysvapaiden kuukausien osalle olisi tulossa muutoksia.

- Rakennuksen valmistumisesta tulisi lyhennysvapaita koskeva kielto viiden ensimmäisen vuoden ajaksi, kuitenkin niin että lyhennysvapaa olisi mahdollinen ensimmäisen vuoden aikana, Werning huomauttaa.

Werning toteaa kuitenkin, että ns. velkakattoa ei ole tulossa.

- Huomioitavaa on myös, että tulossa on julkisen sektorin ylläpitämä positiivinen luottotietorekisteri, josta luotonantajat näkevät henkilön kaikki luotto- ja tulotiedot jatkossa. Tämä tulee helpottamaan huomattavasti niin luoton hakijaa kuin sen antajaakin.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaisten työllisyyden edistäminen tarvitsee oman tiekarttansa4.7.2022 14:55:37 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen vammaisten työllisyyden edistämisen tiekartan valmistelun aloittamisesta. Tiekartan tarkoituksena on luoda selkeä yhtenäinen tavoitetila ja toimenpiteet vammaisten työllisyyden edistämiseksi. Tiekarttaa on aikaisemmin esittänyt muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu eduskuntakertomuksessaan.

Kansanedustaja Tuula Väätäinen: SDP:n johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaa4.7.2022 14:53:08 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen toteaa, että Sanna Marinin johtama hallitus on päättäväisesti toteuttanut hallitusohjelmaan kirjattuja linjauksia vaikeina aikoina. Suurimman osan vaalikaudesta hallitus on joutunut työskentelemään hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa vaikeiden asioiden äärellä. Haasteiden edessä hallitus on määrätietoisesti vaalikauden alusta asti saattanut hallitusohjelmakirjauksia toteen. Väätäinen on tyytyväinen, että aikana, jolloin Suomi on joutunut kohtaamaan globaalin pandemian, sodan Euroopassa ja muita vaikeita haasteita, on maatamme johtanut sosialidemokraattien vetämä hallitus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme