SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat vaativat panostuksia

Jaa
Kansanedustaja Paula Werning (sd.) kantaa huolta lasten ja nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä sekä yhä kasvavista mielenterveysongelmista.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Kansallinen mielenterveysstrategia on laadittu vuosille 2020-2030. Strategian tavoitteita toteutetaan lisäämällä ehkäisevien ja hoitopalveluiden saatavuutta perustasolla. Lisäksi parannetaan työelämään kuntouttavia mielenterveyspalveluja, mielenterveysosaamista kunnissa ja itsemurhien ehkäisyä.

- Vuonna 2020 aloitettiin psykososiaalisten menetelmien käyttöönotto lapsilla, nuorilla ja aikaisilla kouluttamalla mm. masennukseen ja ahdistuneisuuteen perehtyneitä osaajia. Koulutettavat ovat olleet valtaosin opiskelijahuollon työntekijöitä. Koulutusmäärissä on alueellisia eroja ja määrä on vielä riittämätön suhteessa kasvaneeseen tarpeeseen nähden, Werning sanoo.

Hyvinvointialueet aloittavat myös psykologi- ja kuraattoripalvelut yhdessä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon kanssa.

- Uskon tämän parantavan jatkossa lasten ja nuorten mielenterveyden edistämisen, ennaltaehkäisyn ja hoidon palveluketjuja. Henkilömitoituksen säätäminen kuraattori- ja psykologipalveluun lisää lasten ja nuorten tasa-arvoista asemaa palvelujen saatavuudessa. Pidän tätä todella hyvänä, Werning toteaa.

Werningin mukaan jatkossa on pyrittävä parantamaan työvoiman ja osaajien saatavuutta, joka on tällä hetkellä haasteellista.

- Työvoimapulasta johtuva kuormitus rajoittaa alueiden vakinaisen henkilöstön mahdollisuutta osallistua sitoutuneesti palvelujen kehittämistyöhön. Haasteita siis riittää, mutta olen toiveikas, että ratkaisu löytyy näiden ongelmien ratkaisemiseksi, Werning sanoo.

Hallitus toi Suomeen Islannin mallin kaltaisen liikunnan edistämisen mallin, jossa harrastustoiminta liitetään koulupäivien yhteyteen. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea kokonaisvaltaisesti eri harrastusmahdollisuuksien kautta lasten ja nuorten turvallista ja merkityksellistä vapaa-aikaa.

- Tämä osaltaan auttaa ehkäisemään yksinäisyyttä ja sitä kautta toivottavasti mielenterveyttäkin, sillä lapset ja nuoret oppivat uusia taitoja ja saavat uusia kavereita, Werning painottaa.

SDP suhtautuu mielenterveyden haasteisiin vakavauudella ja etsii aktiivisesti keinoja, jotka auttavat jokaista lasta ja nuorta voimaan tulevaisuudessa paremmin kuin tänään. SDP:n nuorisokutonen – keinot nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi tähtääkin juuri tähän.

- Uskon, että juuri koulutuksen ja harrastustoiminnan parantaminen, nuorisotakuun uudistaminen, mielenterveyspalveluiden kuntoon laittaminen, varhaisen puuttumisen malli ja nuorisorikollisuuden karsimiseen ja sen ehkäisyyn panostaminen ovat juuri näitä keinoja, jotka lisäävät nuorten hyvinvointia, Werning tiivistää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Tarvitsemme kasvua, emme riitelyä - silti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole vielä hallitusneuvotteluista kuultu5.6.2023 10:11:00 EEST | Blogi

Olen huolestuneena seurannut, miten viime aikoina hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyen ovat esillä olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Hämmästyttävää on se, että ne koskevat vain työntekijäpuolta. Vastaavia esityksiä ja muutoksia ei ole juuri näkynyt työnantajien tilanteeseen liittyen.

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme