SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Marinin hallitus on lunastanut lupauksensa hallitusohjelman linjauksista

Jaa

SDP:n Paula Werning: Marinin hallitus on lunastanut lupauksensa hallitusohjelman linjauksista

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) toteaa tyytyväisenä, että hallitusohjelman linjaukset on toteutettu määrätietoisesti eteenpäin.

Hallitus on pandemian ja muiden haastavien asioiden keskellä toteuttanut vaalikauden alusta alkaen hallitusohjelmaa sen kirjausten mukaisesti.

- Heti aluksi hallitus poisti kirotun aktiivimallin, joka kyykytti työttömiä kohtuuttomasti. Sen tilalle ministeri Haataisen johdolla laadittiin pohjoismainen hyvinvointimalli. Tarkoituksena on, että TE-keskuksien virkailijat todellakin auttavat työttömiä työnhaussa. Hallituksen linjauksen mukaisesti työllisyysaste nostetaan 75 prosenttiin. Tämä on jo toteutumassa, Werning kertoo.

Yksi tärkeimmistä hallituksen toimista on velallisten aseman parantaminen ja ylivelkaantumisen torjunta. 

- Hallitus uudisti aluksi asiakasmaksulain. Asiakasmaksulain tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Sosiaali- ja terveysmaksuja oli ulosotossa hallituskauden alussa yli 650 000 kappaletta. Asiakasmaksut menivät perintätoimiston kautta ulosottoon, kun vähävaraisilla, pienituloisilla eläkeläisillä ja lapsiperheillä ei ollut varaa näitä maksaa, Werning sanoo.

Velallisten aseman parantamiseksi on tehty jo monia korjauksia ja uudistuksia.

- Näistä mainittakoon muun muassa seuraavat: maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja lyhennettiin niin että merkintä tulee poistumaan joulukuusta lähtien kuukauden kuluttua siitä, kun maksu on suoritettu. Velkajärjestelyssä olevan velallisen maksukyvyn arvioinnissa huomioitavien elinkustannusten määrä nousee, kun kertaluonteinen 12 prosentin tasokorotus tehdään heinäkuun alussa.

- Pikavippilainsäädäntöön on tulossa muutoksia markkinoinnin ja korkokaton osalta. Sosiaalinen luototus otetaan käyttöön ja sen lainsäädäntö on valmisteilla. Myös erittäin tärkeä uudistus on positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotto. Sen tarkoituksena on ensisijaisesti torjua ylivelkaantumista. Lisäksi talous- ja velkaneuvontaan satsataan. Ja ulosottokaaren muuttaminen jatkuu syksyllä oikeusministeriön toimesta, Werning linjaa.

Hallitus on tehnyt myös monia muita lakiuudistuksia, kuten perhevapaa- ja vanhemmuuslakiuudistuksen, lastensuojelun kokonaisuudistus on aloitettu, koulutukseen ja varhaiskasvatukseen on panostettu. 

- Haluan myös mainita hallituksen kärkihankkeet, kuten sote-uudistus, joka saatiin vihdoin maaliin vuosien väännön jälkeen, hoitajamitoituksen 07:n kirjaaminen lakiin, taksiuudistuksen, 12-vuotinen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistuminen, fossiilittoman tiekartan, jonka avulla vähennetään kotimaanliikenteen päästöjä, raidetieuudistuksen. Parannuksia on tehty myös siten, että kotihoidon työtä on helpotettu, pienimpiin eläkkeisiin on tehty korotus, vanhuusasiavaltuutetun virka perustettiin, vanhuuspalvelulaki uudistettiin astuen voimaan vuoden 2023 alusta, perusturvaa on parannettu, vammaispalvelulaki uudistettiin, Werning listaa.

Werning huomauttaa, että myös talouden puolelle on tehty uudistuksia, kuten tekemällä vero- ja etuusmuutoksia, joiden avulla kavennetaan tuloeroja. Myös harmaan talouden torjuntaan on tehty uudistuksia.

- Erityisesti haluan mainita juuri kevätkauden lopun kynnyksellä valmiiksi saatu erittäin tärkeä seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus. Tämä oli hyvin tarpeellinen, sillä jatkossa se on suostumisperusteinen. Tällä seksuaalirikoslailla parannetaan uhrin asemaa. Alle 16-vuotias ei voi myöskään antaa suostumusta. Myös lapsiin kohdistuvien rikosten rangaistukset kovenevat.

Epäilyistä huolimatta hallitus on tänä haasteellisena aikana tehnyt kaikki nämä monet tärkeät uudistukset vieden hallitusohjelmaa päämäärätietoisesti eteenpäin. Tästä on hyvä jatkaa syyskaudella, Werning päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDPn Elorannan terveiset budjettiriiheen: ”Oikeudenmukaisuutta tarvitaan, kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”11.8.2022 18:00:54 EEST | Tiedote

”Yhä useammalla on suuri huoli tulevan sähkölaskun suuruudesta, polttoaineen hinnasta ja kallistuvasta ruoasta. On välttämätöntä, että syksyn budjettiriihessä päätetään oikeudenmukaisista toimista, joilla ihmisistä pidetään huolta. Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”, Eloranta sanoo.

Kutsu: SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokous Kuopiossa 17.-18.8.20225.8.2022 13:22:20 EEST | Tiedote

Hyvä median edustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous järjestetään 17.–18.8.2022 Kuopiossa. Ilmoittaudu kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/33C2A903D4FFF04F Kokouksen ohjelma: Keskiviikko 17.8. 8:00-10:00 Eduskuntaryhmän jäsenet vierailevat eri kohteissa Kuopiossa ja sen lähialueilla. Ilmoittaudu mukaan lomakkeen kautta. 12:00 Eduskuntaryhmän jäseniä tavattavissa yleisötilaisuudessa Kuopion torilla 12:45 Median ilmoittautuminen, lounas tarjolla. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 13:30 Kokous alkaa. Kokouksen alku on avoin medialle ja se lähetetään SDPn Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/demariTV Kokouksen avaus: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Kuopion kaupungin tervehdys: kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen Poliittinen tilannekatsaus: SDPn puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin 14:30 Kokouksen avoin osuus päättyy. Kokoustauko. Lindtmanin ja Marinin mediainfo Kamarimusiikkisalissa. Median on mahdolli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme