SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Muistisairaille ja iäkkäille henkilökortin pidennetty voimassaoloaika

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Kansanedustaja Paula Werning (sd) ehdottaa muistisairaille ja iäkkäille henkilöille helpotusta henkilökortin hakuprosessiin ja samalla henkilökortin pidennettyä voimassaoloaikaa kymmeneen vuoteen.

Tällä hetkellä sekä passin että henkilökortin voimassaoloaika on viisi vuotta.

- Ikääntyneiden, toimintakyvyltään alentuneiden ja muistisairaiden henkilöiden kohdalla näiden dokumenttien uusiminen on ongelmallista. He eivät pysty tai osaa käyttää tietokonetta tai muita mobiililaitteita mitä hakuprosessiin tarvitaan digitalisaation myötä. Lisäksi tarvitaan myös pankkitunnuksia, Werning täsmentää.

Erityisesti muistisairaiden ihmisten kohdalla digitalisaation on tuonut tullessaan haasteita asioitten hoitamiseen.

- Muistisairaat tarvitsevat usein apua asioittensa hoitamisessa. Monien apuna on edunvalvoja tai omaishoitaja. Kaikki eivät myöskään asu kaupunkikeskittymissä, vaan myös heikkojen kulkuyhteyksien päässä taajamissa tai syrjäseuduilla maalla. Ei voida olettaa, että matka lupa-asioiden toimipisteeseen olisi aina kohtuullinen, Werning huomauttaa.

Werningin mukaan olisi inhimillisempää, jos henkilökortin uusimista varten tarvittava valokuvaus voitaisiin suorittaa omalla paikkakunnalla. Nyt olisi syytä selvittää, olisiko edunvalvojalla tai omaishoitajalla laillinen oikeus hoitaa hakuprosessi netissä asianomaisen puolesta.

- Näin ikääntyneet, toimintakyvyltään alentuneet ja muistisairaat henkilöt välttyisivät pitkiltä ja usein haasteellisilta automatkoilta.

Lisäksi näiden henkilöiden henkilökortin voimassaoloaikaa voitaisiin harkita pidennettävän kymmeneen vuoteen. Näin vältyttäisiin tältä ongelmalliselta prosessilta joka viiden vuoden välein.

- Huomioitavaa on myös se, että muistisairaus on yleensä etenevä, eikä hakija välttämättä ymmärrä mikä henkilökortti on, miksi sellainen pitää olla ja mistä hakuprosessissa on kyse, Werning toteaa.

Werning on jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, missä hän ehdottaa helpotusta ja yksinkertaistamista sekä henkilökortin voimassaoloajan pidennystä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindén: Hallitus uudistaa sekä sote-palveluiden sisältöä, laatua ja saatavuutta että koko palvelujärjestelmää28.11.2020 08:27:30 EETTiedote

Kokoomus on julkistanut eilen 27.11.2020 linjauksiaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi. - Mitään uutta Kokoomuksen sote-linjauksissa ei tule esille, toteaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-ryhmän vetäjä, kansanedustaja Aki Lindén, jolla itsellään on laaja kokemus työskentelystä sosiaali- ja terveydenhuollon eri tehtävissä. - Kokoomus on ollut keskeinen hallinnollisen sote-uudistuksen ajaja Suomessa ja uudistusta on tehty vuosia suurelta osin kokoomusvetoisessa hallituksessa. Nyt Kokoomus on ilmeisesti arvioinut, että katkaistakseen alenevan kannatuskehityksensä sen tulee sanoutua irti kaikenlaisesta ”hallinnollisesta sote-uudistamisesta” ja esittää ”sote-palveluiden uudistamista” - Marinin hallitus toteuttaa sekä palvelujen välitöntä uudistamista että pitkällä tähtäimellä välttämätöntä hallinnon uudistamista. Nämä eivät ole vastakkaisia asioita. Hoitotakuu, hoitajamitoitus sekä terveyskeskusten ja kuntien sote-keskusten kehittäminen ovat hallituksen keskiössä. Näiden li

SDP:n Niina Malm: Itärajan koronarekkaralli kuriin25.11.2020 12:38:26 EETTiedote

Sdp:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Niina Malm ehdottaa, että Venäjältä leviävää koronavirusta voitaisiin osaltaan ehkäistä suitsimalla itärajan rekkaliikennettä. Yhtenä osaratkaisuna virustorjunnassa Suomi voisi Malmin mukaan EU:n ulkorajamaana ryhtyä irtautumaan kotimaan kuljetusalan markkinoita sotkevasta kabotaasiliikenteestä eli tavarankuljetuksesta maiden välillä Venäjälle rekisteröidyillä rekoilla.

SDP:n Kimmo Kiljunen ajaa lakialoitteella kansalaisaloitemenettelyn parantamista25.11.2020 11:04:25 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljusen tänään 25.11. eduskunnan lähetekeskustelussa oleva lakialoite tähtää kansalaisaloitelain 5 §:n 2 momentin muuttamiseen. Kiljunen esittää, että nykyisen kansalaisaloitemenettelyn rinnalle luodaan menettely, jossa 10 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite käsitellään samalla tavalla kuin kansanedustajan tekemä kirjallinen kysymys. - Kansalaisaloitteet otettiin käyttöön 2012, koska niiden nähtiin edistävän kansalaisten äänen tulemista kuulluksi ja osaksi päätöksentekoa. Myös kansalaiset ovat suhtautuneet positiivisesti kansalaisaloitteiden myötä auenneeseen vaikuttamismahdollisuuteen. Tästä huolimatta aloitemenettely on jäänyt tehottomaksi keinoksi lainsäädännössä, kun vain muutama aloite on johtanut lakimuutokseen. Rinnakkaismenettely takaisi sen, että aloitteentekijät saisivat ehdotukseensa vähintäänkin vastauksen ministeriltä, Kiljunen tähdentää. Lisäksi lakialoitteessa esitetään kansalaisaloitteen allekirjoitusten keräysajan pidentämistä 12 ku

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme