SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Oppositio puhuu sotesta puuta heinää

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) ihmettelee opposition ja varsinkin kokoomuksen väitteitä sote-uudistuksen huonosta valmistelusta ja pieleen menevistä linjauksista.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Sote-uudistusta on yritetty saada aikaiseksi jo vuodesta 2007 lähtien. Hallitusohjelman mukaisesti Marinin hallitus on viemässä uudistusta vihdoin maaliin. Ulkomaisten maassamme toimivien terveysjättien ja kokoomuksen vaatimaa markkinamallia ei ole tulossa.

- Nimenomaan se, että SDP.n johdolla sote-viedään maaliin ilman kokoomusta, näyttää nyt oikeata laitaa erityisesti kismittävän ja siksi se he hyökkäävät. Onnettomia hyökkäysyrityksiä onkin ropissut koko valmistelun ajan ja tällä kertaa, välikysymyksen muodossa hallitusta vastaan. Ei voi kun muistuttaa siitä, että eihän ne panokset lennä, jos ruuti on läpimärkää, Werning huomauttaa.

Opposition välikysymystä on tietysti tarkasteltu huolella. Huolellisuutta olisi vaatinut myös välikysymyksen laatiminen, sillä siitä on löydetty 45 vääristeltyä väitettä, miksi hallituksen sote-uudistus on floppi.

- Kun aloimme tarkastella välikysymyksessä, kuten myös istunnoissa, esitettyjä vääriä väitteitä, huomasimme, että niitä löytyi jopa 45 kappaletta. On todella kummallista, että pitää pakolla vängätä asioita väärään suuntaan ja pelotella kansalaisia, vaikka hallitus on useita kertoja kumonnut näitä väitteitä selvillä faktoilla. Sote-uudistus tulee parantamaan ihmisten palveluita ja näin rakennetaan sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävämpää tulevaisuutta. Tämä on meidän kaikkien etu, Werning tarkentaa.

Välikysymyksessä väitettiin mm. seuraavasti sote-uudistuksesta: ei paranna hoitoon pääsyä, rahat eivät riitä palveluihin ihmisten ikääntyessä, tavoitteet eivät toteudu, kustannukset kyllä lisääntyvät, johtaa julkisen terveydenhuollon heikkenemiseen, kasvattaa eriarvoisuutta, heikentää paikallisdemokratiaa, ostopalveluja rajoitetaan perusteettomasti, hyvinvointia ja terveyden edistämistä ei kehitetä, heikentää vakavasti erikoissairaanhoitoa, ja niin edelleen.

- Mitkään näistä esimerkkiväitteistä eivät pidä paikkaansa, vaan juuri näitä asioita  kehitämme ja parannamme uudistuksessa. Esimerkiksi ihmisten pompottelu luukulta toiselle loppuu, hoitoon pääsy helpottuu, kun hoitoon päästään oikeaan aikaan, koska kiireettömän hoidon hoitotakuu on jatkossa 7 päivää. Mielenterveys- ja päihdepalveluihin satsataan, jotta niiden saatavuus paranee, uusi asiakasmaksulaki astuu voimaan heinäkuun alusta helpottaen monen elämää ja myös vanhus- ja vammaispalvelut sekä sosiaalipalvelut paranevat, Werning täsmentää.

Werning toteaa myös kiistattoman tosiasian olevan se, että jokaisen hyvinvointialueen rahoitus lisääntyy niin kokonaisuudessaan kuin asukasta kohti laskettuna.

- Puppupuheet henkilöstön irtisanomisista esimerkiksi Uudellamaalla ovat pelkkää pelottelua, sillä haasteenahan on päinvastoin kokonaan vastakkainen asia eli mistä saadaan jatkossa lisää henkilöstöä. Olisi nyt korkea aika, että oppositio sisäistäisi sen tosiasian, että sote-uudistus viedään nyt vihdoin maaliin.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme