SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Pohjoismainen työvoimapalvelumalli tuo helpotusta työttömille

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) puoltaa työministeri Haataisen johdolla aikaansaatua uutta työnhaun mallia.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Ministeri Haatainen esitteli Pohjoismaisen työvoimapalvelumallin eduskunnalle. TE-toimistot siirtyvät kuntien alaisuuteen ja siksi hallitus lisää TE-toimistojen ja kuntien resursseja niin että työnhakua varten palkataan 1200 uutta virkailijaa. Työvoimapalvelumallin tarkoituksena on muuttaa työttömien ja osatyökykyisten työllistämistä passiivisesta aktiiviseen kohdentamalla palveluja nykyistä tehokkaammin.

- Pidän tärkeänä, että työnhakijaa kohdellaan yksilönä ottaen huomioon jokaisen ihmisen erilaisen tilanteen ja tarpeet. Jatkossa pääperiaatteena tulee olemaan se, että työntekijää ei jätetä yksin, Werning sanoo.

Palvelut tulevat tukemaan työnhakua sen kaikissa vaiheissa. Työntekijän joutuessa työttömäksi, ensimmäinen kohtaaminen TE-toimiston virkailijan kanssa järjestetään nopeasti.

- Työnhaun alkuvaiheessa työnhakija tapaa TE-toimiston tai kuntakokeiluun osallistuvan kunnan virkailijan kahden viikon välein. Ensin tehdään palvelutarpeen arviointi ja sen jälkeen työnhakijalla on koko työnhaun ajan tiivis tuki sekä muut tarvittavat palvelut, jotka auttavat ja tukevat työtöntä omatoimiseen työnhakuun. Tämä on ns. Pohjoismainen työvoimapalvelumalli, Werning kertoo.

Henkilökohtaisessa työllistämissuunnitelmassa jokaisen palvelutarve ja hakuvelvoite arvioidaan yksilöllisesti. Haettavien työmahdollisuuksien määrä olisi 0-4 kuukaudessa eli keskimäärin yksi haku viikossa.

- Muutoksen parjattuun, ja aiheesta, entisen hallituksen aktiivimalliin, tuo se, että huomioon otetaan alueen työmarkkinatilanne ja työttömän työkyky. Keneltäkään ei myöskään edellytetä mitään sellaista, mihin hän ei kykene. Aktiivimallin, jonka tämä hallitus purki ensitöikseen, aikana työttömiä pelkästään kyykytettiin ja pakotettiin ottamaan työ kuin työ vastaan tai kohtuuttomat sanktiot iskivät työttömän taskuun. Jatkossa työtön saa itse valita mitä työmahdollisuuksia hän hakee, Werning toteaa.

Werning pitää työttömyysturvaan liittyviä seuraamuksia eli ns. karensseja aivan kohtuuttomina.

- Uudessa mallissa työn hakematta jättämisestä seuraisi ensin muistutus ja vasta menettelyn toistuessa työhakija saisi 5 päivän karenssin ja jatkuvasta laiminlyönnistä vasta seuraisi etuuksien menettäminen toistaiseksi. Pidän tätä inhimillisenä työttömän kohteluna. Ei ole reilua, että työtöntä on kohdeltu kuin hän olisi syyllistynyt rikokseen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johannes Koskinen: Historiallinen läpimurto kohti oikeudenmukaisempaa kansainvälistä yritysverotusta13.10.2021 10:41:51 EEST | Tiedote

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) puitteissa sovittiin suurimmasta kansavälisestä yritysverotuksen uudistuksesta yli sataan vuoteen. Yhteensä 136 maata päätti asettaa suuryrityksille minimiveron ja oikeudenmukaistaa kansainvälisten digijättien verotulojen jakoa maiden välillä. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen pitää sopimusta erittäin merkittävänä läpimurtona, ja kiirehtii sopimuksen toimeenpanoa. - Tätä historiallista tilaisuutta edetä kohti oikeudenmukaisempaa ja toimivampaa kansainvälistä yritysverotusta ei ole varaa haaskata. Suomen on kansallisesti ja Euroopan unionissa toimittava päättäväisesti sopimuksen mahdollisimman nopean toimeenpanon edistämiseksi. Viivästykset saattaisivat vaarantaa erittäin merkittävän saavutuksen, Koskinen toteaa. Sopimus astuu pääosin voimaan jo 2023 ja toimeenpaneva säätely käynnistetään nopeasti, vuoden 2022 aikana. Sopimuksessa toimenpannaan kaksi erillistä uudistuspakettia, pilari I, j

Ministeri Tuppurainen: Pohjois-Pohjanmaan tartuttava hyvinvointitalouteen8.10.2021 14:45:45 EEST | Tiedote

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) näkee ihmisten hyvinvoinnin parantamisen pohjana pohjoisen Suomen menestykselle. - Ihmisten hyvinvoinnin parantaminen on politiikan kovaa ydintä, sitä jonka varaan on hyvä rakentaa myös taloudellista menestystä. Veimme Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella 2019 eteenpäin hyvinvointitalouden käsitettä, jossa katsotaan taloutta laajemmin ja hahmotetaan taloudellisen menestyksen ja hyvinvoinnin kohtalonyhteys. Tätä ajattelua tulisi juurruttaa myös Pohjois-Pohjanmaalle, siinä ovat menestyksemme avaimet, sanoo Tuppurainen. Hyvinvointi tulee olemaan tärkeä teema myös tulevissa aluevaaleissa. - Marinin hallitus on saanut maaliin historiallisen sote-uudistuksen, jolla pyritään turvaamaan kaikille kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Tulevana keväänä Suomessa käydään historian ensimmäiset aluevaalit, joissa valitut päättäjät ovat jatkossa keskeisessä roolissa tulevaisuuden hyvinvointipalvelujen kehittämisessä j

SDP:n Johannes Koskinen: Parlamentaarikot rauhan puolesta -ryhmä vaatii rokoteoikeudenmukaisuutta ja patenttisuojan purkamista koronahoidoille ja rokotteille7.10.2021 15:03:25 EEST | Tiedote

Kansainvälisen parlamentaarikot rauhan puolesta -ryhmän (PHP) 15 maan kansanedustajat vetoavat yhteisessä rauhanagendassaan tiiviimmän kansainvälisen yhteistyön puolesta. Terveyttä, ympäristönsuojelua, osallistamista ja innovaatioita edistävässä toimenpideohjelmassa vaaditaan laajempaa julkisten ja julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyötä globaalien ongelmien ratkaisemiseksi. Koronakriisin myötä globaali keskinäisriippuvuus terveyskysymyksissä on tullut erittäin näkyväksi. Pandemiat eivät tunnista rajoja, eikä kulkutauteja ole tulevaisuudessakaan mahdollista pysäyttää ilman parempaa kansainvälistä yhteistyötä. Pandemiariskien globaali aikaisempi tunnistaminen ja nopeampi tiedonjako ovat jatkossa avainasemassa, kun pohditaan varautumista seuraaviin pandemiariskeihin koronan jälkeen. Ryhmä kiinnittää huomiota siihen, että koronakriisissä rikkaat maat ovat varanneet omaan käyttöönsä suurimman osan rokotteista. Jatkossa suurempaan rokoteoikeudenmukaisuuteen pitäisi pyrkiä hajautetu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme