SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Positiivisella luottorekisterillä apu ylivelkaantuneiden tilanteeseen

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd) on samoilla linjoilla oikeusministeriön kanssa ja kannattaa positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Oikeus- ja valtiovarainministeriö käynnisti tutkimuksen, jossa selvitettiin positiivisen luottorekisterin perustamisesta syntyviä parannuksia esimerkiksi ylivelkaantuneiden taloudelliseen tilanteeseen.

- Positiivisesta luottorekisteristä hyötyisivät kuluttajien lisäksi myös niin luotonantajat kuin rahoitusmarkkinatkin eli se vaikuttaisi myönteisesti koko talouden toimintaan, Werning linjaa.

Luottotietorekisteri tarjoaisi luotonantajille tiedot luotonhakijoiden tuloista, luottojen määrästä ja suuruudesta. Viranomaiset ja velalliset saisivat nähtäväksi myös tiedot luottojen kustannuksista. Kotitalouksien velkaantumisen kokonaiskuva avautuisi näin paremmin.

- Lisäksi rekisteri parantaisi lainanhakijan mahdollisuutta kilpailuttaa eri palveluntarjoajia. Samalla se avaisi mahdollisuuden lainansaantiin heille, joille se ei ole aiemmin ollut mahdollista. Pidän erittäin tärkeänä, että nämä toimet myös vähentävät ylivelkaantumisriskiä, sillä jatkossa henkilö ei voi enää ottaa velkaa monelta eri taholta muiden luotonantajien tietämättä, Werning täsmentää.

Rekisteriin kirjautuisi jatkossa tiedot yli 45 päivää pitkistä maksuviiveistä.
- Tämä on tärkeä asia ylivelkaantumisen torjumiseksi. Toisaalta taas tieto maksuviiveestä ei jäisi enää rekisteriin, kun maksu on suoritettu. Eli se ongelma, että tiedot roikkuvat rekisterissä vuosia rästien maksamisen jälkeen ja aiheuttavat ihmiselle luottotietojen menetyksen pitkäksi aikaa, poistuisi näin jatkossa, Werning huomauttaa.

Positiivisen luottorekisterin käyttöönotto tuo Werningin mukaan myös haasteita, kuten mm. tietosuojan vahvan varmistamisen, koska rekisterissä näkyisi suomalaisten tulo- ja luottotietoja.
- Tämä siksi, että tietojen ilmoitusvelvollisuus rekisteriin olisi jatkossa pakollista kaikille luotonantajille, myös Suomessa toimiville ulkomaalaisille luottofirmoille.

Werning toteaa vielä lopuksi olevansa tyytyväinen, että hallitusohjelmaankin kirjattu positiivisen luottorekisterin käyttöönoton prosessi on saatu jo lähemmäksi sen toteutumista, jotta velalliset voivat hallita velkojaan keskitetysti.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe EU:n omien varojen järjestelmästä11.5.2021 14:25:14 EEST | Tiedote

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe 11.5.2021 Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä Kansanedustaja Anneli Kiljunen Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisa puhemies, Olemme Suomen, suomalaisten ja Euroopan unionin kannalta erittäin tärkeän asian äärellä. Kyse on suomalaisten, täällä toimivien yritysten ja elinkeinoelämän tulevaisuudesta, kyse on työstä, hyvinvoinnista, osaamisesta osana Euroopan unionia. Kyse on lopultakin siitä haluammeko olla osa Euroopan unionia. Kyse on siitä pitääkö suomalaisten ja Suomen sana? Voiko meihin luottaa? Me sosialidemokraatit vastaamme kyllä. Me haluamme, että meihin voi edelleen luottaa ja me haluamme olla osa entistäkin vahvempaa ja toimivampaa Euroopan unionia. Hallituksen esitys ja elpymisväline ovat herättäneet erilaisia mielipiteitä. Palkansaajajärjestöt, elinkeinoelämä ja talousviisaat kannattavat Euroopan unionin rahoituspake

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme