SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Tätä on odotettu, kuin kuuta nousevaa: Maksuhäiriömerkintä poistuu kuukaudessa maksun suorittamisesta

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) on erittäin tyytyväinen maksuhäiriömerkinnän poistumisesta, tänään 1.12.2022 lähtien, kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietoyritykset ovat saaneet tiedon maksun suorittamisesta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Säilytysajan lyhentäminen koskee sekä yleisimpiä henkilöluottotietoja että yritysluottotietoja.

- Tämä on erittäin tärkeä uudistus, sillä tähän asti ulosottotieto on säilynyt luottotietorekisterissä kolme vuotta siitä huolimatta, vaikka velka on jo maksettu. Uusi maksuhäiriömerkintä ei jatkossa pidennä maksuhäiriömerkinnän kestoa, vaan jokaisen maksuhäiriömerkinnän säilytysaika on itsenäinen ja näin ollen helpottaa velallisen asemaa huomattavasti, Werning toteaa.

Maksuhäiriömerkin haittaa ihmisen elämää monellakin tapaa.

- Kun maksuhäiriömerkintä on rekisterissä, niin ihmisen elämä vaikeutuu huomattavasti. Se johtaa esimerkiksi siihen, että ei voi saada vuokrasopimusta, sähkösopimustakotivakuutusta tai puhelinliittymää. Lain voimaantulon myötä monen arki helpottuu myös näiltäkin osin, Werning tarkentaa.

Luottotietolakiin on myös tehty Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen edellyttämät välttämättömät muutokset, joilla vahvistetaan kansalaisten henkilötietojen suojaa ja oikeusturvaa.

Lakivaliokunnan sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän valiokuntavastaava Werning huomauttaa myös, että jos luottotietolain mukainen luottokelpoisuusarviointi tehdään pelkästään automatisoidusti, voi jatkossa luottokelpoisuusluokan vaatia arvioitavaksi uudelleen. Tältä osin muutokset astuivatvoimaan jo kesäkuun alussa.

Luottotietoja ylläpitävät Suomessa Suomen Asiakastieto Oy ja Bisdone Finland Oy.

Maksuhäiriömerkinnät kannattaa tarkistaa omista luottotiedoistamolempien yritysten rekisteristä. Luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa maksutta, Werning muistuttaa.

Hallitusohjelmassa on yhtenä keskeisenä asiana ollut parantaa velkaantuneiden asemaa ja mahdollisuutta selvitä veloistaan kohtuullisessa ajassa. Maksuhäiriömerkinnän nopeampipoistaminen on yksi esimerkki näistä toimista.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mäkisalo-Ropponen: Yhdenvertaisuus kuuluu myös koeaikaan26.1.2023 15:43:33 EET | Tiedote

Marraskuussa hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että työnantajalla ei ollut koeaikana velvollisuutta toteuttaa kuulovammaiselle työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaisia kohtuullisia mukautuksia. Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen ollaan hakemassa valituslupaa. Yhdenvertaisuuslaissa määriteltyjen kohtuullisten mukautusten tarkoituksena on mahdollistaa vammaisten työntekijöiden yhdenvertaisuus työpaikalla. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden kannalta välttämättömänä, että kohtuulliset mukautukset tehdään jo koeaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme