SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Uusia toimia kotitalouksien velkaantumisen torjumiseksi

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää merkittävänä parannuksena taloyhtiölainojen takaisinmaksuajan lyhentämistä 30 vuoteen samoin kuten asuntoluottojen enimmäismaksuaikaakin. Eduskunta päätti tänään täysistunnossa asiasta. Laki astuu voimaan 1.7.2023.

Kotitalouksien velkaantuneisuus on viime vuosien aikana noussut ennen näkemättömän korkeaksi. Uudet säännökset ehkäisevät jatkossa kotitalouksien asuntoluottojen maksuaikojen pidentymistä ja kotitalouksien ylivelkaantumista. Sääntely tulee myös kattamaan muiden luotonantajien kuin luottolaitosten myöntämät asuntoluotot.

- Tämä Marinin hallitusohjelman mukainen kirjaus tulee hillitsemään liiallista luotonantoa erityisesti taloyhtiöille. Lisäksi ne tulevat edistämään asiakassuojaa sekä parantamaan muun kuluttajaluotonannon myöntämiskäytäntöjä, Werning linjaa.

Uudiskohteen ostajalle on jatkossa turvattava selkeä tiedonsaanti asuntoyhteisölainasta eli taloyhtiölainasta.

- Asunnon kokonaishinta on aina ilmoitettava ymmärrettävästi ja vertailukelpoisesti niin että ilmoituksesta selviää, millaiset kulut lainasta ja tontin vuokrasta aiheutuu, Werning sanoo.

Asuntoyhteisölainojen luottosopimus ei saa sisältää lyhennysvapaita ensimmäisen viiden vuoden aikana siitä, kun rakentamisvaihe on päättynyt.

- Luottosopimuksessa voidaan kuitenkin sopia erikseen enintään 12 kalenterikuukauden pituisesta lyhennysvapaasta rakentamisvaiheen päättymisestä lukien sekä tilapäisistä maksujärjestelyistä, jotka ovat välttämättömiä asunto-osakeyhtiön maksuvalmiuden turvaamiseksi, Werning toteaa.

Werning huomauttaa lisäksi siitä, että maksukyvyttömyysriskien hallintaa koskevaa sääntelyä tehostetaan.

- Säännöksen tarkoituksena on varmistaa, että luotonantajan liiketoimintamalli ei mahdollista luoton myöntämistä sellaisille kuluttajille, joiden maksukyvyttömyysriski on kohtuuttoman korkea. Pidän tärkeänä, että enimmäismäärää koskevan sääntelyn myötä yhä suurempi osa kotitalouksien luotoista tulee luottokelpoisuuden arvioinnin piiriin.

Lain valvonta siirtyy Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Finanssivalvonnan alle.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Kuntaministeri Sirpa Paatero iloitsee Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden lisärahoituksesta27.3.2023 12:57:40 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää hyvinvointialueille viime viikolla myönnettyä lisärahoitusta erittäin tarpeellisena. Hallitus myönsi hyvinvointialueiden vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhteensä 350 miljoonaa euroa. Kymenlaakson ja Etelä-Savon hyvinvointialueet saivat molemmat noin 11 miljoonaa euroa lisärahoitusta ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue noin 9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme