SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Yksinasuvien erityispiirteet jäävät unholaan poliittisessa keskustelussa  

Jaa
Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tarpeellisena huomioida yksinasuvien taloudelliset paineet paremmin. Suomessa on noin 1,3 miljoonaa yksinasuvaa. Kotitalouksista yksinasuvia on yli 40 prosenttia ja esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella heistä asuu noin puolet yhden hengen taloudessa.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Yksinasuvia ei useinkaan tunnisteta ryhmänä, vaan heidät nähdään massana, jotka väliaikaisesti ovat tässä elämänvaiheessa.

- Yksinasuminen on kuitenkin monelle elämäntapa. Se voi olla oma valinta tai sitten johtua jostain muusta elämäntilanteesta. Joskus siihen ei myöskään ole ollut mahdollista itse vaikuttaa. Ehkäpä joissain tilanteissa voidaan puhua sinkkuelämästä eräänlaisena trendinä, Werning toteaa.

Yksinasuvia on kaikissa ikä- ja tuloluokissa sekä erilaisissa elämäntilanteissa. Suurin osa yksinasuvista on työikäisiä, osa myös perheellisiä. Osalla yksineläväistä ei ole elämässä merkittävää ihmissuhdetta tai läheistä perhettä.

- Yksinelävien skaala on erittäin laaja. Yksinelävissä on opiskelijoita, työssäkäyviä, työttömiä ja eläkeläisiä. On myös eronneita, sinkkuja, parisuhteessa olevia tai leskiä. Heillä voi olla lapsia, jotka asuvat toisen vanhemman luona tai ovat jo lähteneet omille teilleen. Yksineläviä ei voida luokitella tarkasti ainoastaan tiettyyn ryhmään, Werning listaa.

Suomessa yksinasuvia on kansainvälisesti vertaillen huomattavan suuri määrä. Heistä joka kolmas elää köyhyysrajan alapuolella.

- Tämä johtuu usein siitä, että mm. yksinasuvien asumiskulut ovat suhteessa suuremmat, kuin useamman hengen talouksissa. Etenkin suurimmissa kaupungeissa vuokra-asuntojen vuokrat ovat kivunneet kohtuuttomiksi viime vuosien aikana. Helsingissä alle 30 m2 asunnon vuokra on useimmiten 750 euroa tai enemmän. Ja tämän vuoksi moni yksinasuva on pakotettu asumaan pienissä asunnoissa eikä heillä anneta mahdollisuutta asumismuodon ja lisäneliöitten valintaan, Werning sanoo.

Tukijärjestelmissä yksinasuvilta jää puuttumaan etuja, joita parisuhteessa elävät saavat. Heillä tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet niin asumismuotoon kuin muihinkin etuisuuksiin.

- Esimerkiksi vero- ja kotitalousvähennys syrjii yksinasuvia. Yksinasuva myös maksaa muutkin elämisenkulut yksin, kuten ruokakulut, kodin laitteet sekä sähkö-j a vesimaksut. Heillä on muuta väestöä enemmän toimeentulo-ongelmia ja myös korkeampi syrjäytymisriski, Werning painottaa.

Werningin mukaan jatkossa on yksinelävät huomioita paremmin. Eriarvoisuuteen tulee puuttua enemmän ja vähentää sen yhteiskuntakehitystä.

-On tärkeää, että yksinasuvien kohtuuhintaista asumista tuetaan enemmän. Lisäksi on pohdittava millä tavalla helpotetaan yksinasuvien elämisen kokonaiskustannuksia. Olisiko kenties verotuksessa mahdollista huomioida yksinasuvien tilanne ja ostovoiman parantaminen vai löytyykö muita keinoja ongelman ratkaisemiseksi? Mielestäni nämä asiat ovat tärkeitä saada kuntoon seuraavalla vaalikaudella, Werning toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme