SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Yrityksille helpotusta, perintäkuluille säädetään enimmäismäärät

Jaa

Kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että yritysten saatavien perintään on tiedossa parannusta, kun perintäkuluille säädetään enimmäismäärät. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen ja lain on tarkoitus astua voimaan viimeistään 1.5.2022.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Tällä hetkellä laki sisältää yksityiskohtaista sääntelyä vain kuluttajasaatavien osalta. Nyt hallitus ehdotti samansuuntaista sääntelyä myös yritysten kohdalle.

– Pääsääntöisesti uusi laki pitää sisällään yrityssaatavien perintäkulut, mutta myös muu velallinen kuten esimerkiksi asunto-osakeyhtiö, yhdistys tai säätiö on oikeutettu sääntelyyn samoin ehdoin, Werning toteaa.

Lakiin lisätään säännökset siitä, minkälaisista perintätoimista ja kuinka monesta perintätoimesta saisi vaatia korvauksen.

– Lakiin lisättään myös säännökset yksittäisistä perintätoimista veloitettavien kulujen ja velallisen kokonaiskuluvastuun enimmäismääristä. Lisäksi myös aikarajoista sellaisten maksumuistutusten tai maksuvaatimusten lähettämiselle, joiden kuluista vaaditaan korvaus velalliselta, Werning sanoo.

Perintäkuluihin on tulossa euromääräiset enimmäismäärät ja velallisen kokonaiskuluvastuu.

– Näihin kuluihin sisältyvät mm. maksumuistutukset, maksuvaatimukset, maksusuunnitelmat ja maksuajan pidennyksistä perittävät kulut, kuten kuluttajasaatavissa, sekä tratta ja konkurssiuhkainen maksukehotus. Jokaiselle erityyppiselle perintäkululle on erikseen määritelty omat euromääräiset kulut, Werning selventää.

Perintätoimien aikarajojen on tarkoitus myös pidentää. Maksuajan pidennyksestä saisi vaatia kuluja vain, jos pidennys on vähintään 14 päivää. Trattaa ei saisi julkaista tai ilmoittaa merkittäväksi luottotietorekisteriin myöhemmin kuin 60 päivää lähettämisestä, jos toisin ei ole sovittu.

– Tarkoituksena on antaa yritysvelalliselle riittävä aika reagoida ja toisaalta parantaa vapaaehtoisen perinnän tuloksellisuutta, Werning sanoo.

Lisäksi ehdotetut enimmäismäärät ovat korkeammat kuin kuluttajasaatavissa. Yrityssaatavien perintäkulut ovat olleet usein merkittävästi suuremmat kuin kuluttajasaatavissa ja voineet lisätä osaltaan yritysten maksuvaikeuksia.

– Aikaisemmin pääsääntöisessä laissa ei ole ollut perintäkuluille euromääräisiä ylärajoja, jos velallinen on ollut muu, kuin kuluttaja-asemassa oleva yksityishenkilö, Werning huomauttaa.

Werningin mukaan ehdotetaan myös, että maksumuistutus voidaan toimittaa velalliselle muulla pysyvällä tavalla, kuin kirjallisesti kuten sähköisesti. Maksuvaatimuksen toimittamisen osalta uudistus koskee myös kuluttajasaatavia. Näihin tarvitaan kuitenkin velallisen lupa.

– Hallitusohjelman mukaisesti näillä toimilla on tarkoitus parantaa ja helpottaa velkaantuneiden asemaa, ihmisten mahdollisuutta selvitä veloistaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Pandemian aiheuttamaa oppimisvajetta on paikattava poliittisin toimin vielä pitkään25.5.2022 14:31:11 EEST | Tiedote

Kansanedustaja ja sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen pitää hallituksen lisätalousarviossa esitettyä 120 miljoonan tukipakettia lapsille ja nuorille välttämättömänä korona-ajan oppimisvajeen paikkaamiseksi. Lapsiasiavaltuutetun kertomus koronavuodesta 2021 alleviivaa pandemian kasvattaneen lasten eriarvoisuutta. Erityisesti mahdollisuudet etäopetuksessa menestymiseen ovat vaihdelleen lasten ja nuorten välillä merkittävästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme