SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werningin vappupuhe 1.5.

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hyvät kuulijat, toverit

Voimme tänään tyytyväisenä todeta, että vihdoinkin on koittanut se aika, että voimme kokoontua yhteen ja pääsemme viettämän opiskelijoiden ja työväen juhlaa. Toivotankin teidän lämpimästi tervetulleiksi tähän koko kansan vappujuhlaan.

Korona-aika kosketti meitä jokaista monin tavoin. Uskallan sanoa ääneen, vaikka korona ei ole poistunut mihinkään, niin olemme silti voiton puolella. Tämä tilanne näkyy myös taloudellisesti. Rutiinit ovat palanneet arkiimme, opiskelijat ovat palanneet oppilaitoksiin, työntekijät ovat palanneet työpaikoilleen, matkailu osoittaa selviä elpymisen merkkejä, ravintolat palvelevat asiakkaitaan jälleen ja voimme nauttia aidosti toistemme seurasta. Uskon että lisäkseni moni teistä yhtyy kanssani tunteeseen siitä, että on hyvä olla taas yhdessä.

Hallitus on näiden kolme vuoden aikana lupauksensa mukaan tehnyt määrätietoisesti merkittäviä panostuksia. Sote-uudistus saatiin maaliin. Perhevapaauudistus astui voimaan. Hyvinvointiin, koulutukseen, työllisyyteen, velkaantuneiden elämän helpottamiseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, infran hoitoon ym. kestävän kasvun edellytyksiin on tehty suuria päätökset ja lait ovat astuneet tai astuvat voimaan vielä tämän vaalikauden aikana. Ketään ei jätetä yksin. Tämä oli hallituksen viesti vaalikauden alussa ja hallitus on sanansa pitänyt. Vielä tämän vuoden aikana hallitus tulee antamaan esityksen 7 päivän hoitotakuusta, Translain uudistuksesta ja palkka-avoimuudesta. Näillä toimilla edistetään ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa, jotka meille sosiaalidemokraateille ovat ensisijaisen tärkeitä.

Pandemian aikana hallitus tuki poikkeuksellisella tavalla suomalaisia yrityksiä talouskriisissä. Mittavilla tukitoimilla on pystytty osittain estämään konkursseja ja työttömyyden kasvua. Talous ja työllisyys on, päinvastoin odotuksia, kasvanut tämän kaiken Korona-kriisin keskellä. Talouskasvu perustuu Suomessa nimenomaan osaamiseen, tutkimukseen, innovaatioihin ja investointeihin. Näihin kaikkiin hallitus on satsannut, epäilijöistä huolimatta, ja onnistunut.

Hyvät toverit

Tällä hetkellä elämme keskellä tärkeitä työmarkkinaneuvotteluja. Lakkoilut ja lakkouhat hallitsevat ilmapiiriä. Mutta tämä on normaalia silloin, kun työ- ja virkaehtosopimukset ovat katkolla. Sosiaalidemokraatit ovat aina olleet sopimusyhteiskunnan kannalla ja tätä vaalimme jatkossakin, sillä se luo ennustettavuutta ja turvaa niin työntekijöille kuin myös työantajille. Paikallista sopimista voidaan kehittää nykyistä työlainsäädäntöä kunnioittaen. Työmarkkinat ovat olleet rauhattomat tänä keväänä. Pitkä UPM:n ja Paperiliiton välinen työtaistelu päättyi, mutta kuntakentällä neuvottelut ovat edelleen kesken. On välttämätöntä, että ratkaisut syntyisivät ripeästi. Ikääntyneen väestön lisääntyessä tulemme tarvitsemaan koulutettua hoitohenkilökuntaa jatkossakin ja alan pito- ja vetovoima tulee turvata.

Hyvät kuulijat

Viime viikkoina olemme eläneet jännittyneissä tunnelmissa. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja aloitti kylmäverisen hyökkäyssodan Ukrainan kansaa vastaa. Venäjän hyökkäys itsenäistä Ukrainan kansaa vastaan rikkoo räikeästi kansavälistä oikeutta. Euroopan rauha särkyi. Suomen ja koko Euroopan turvallisuusympäristö muuttui.

Sotatapahtumilla on ollut valtavat seurausvaikutukset myös Ukrainan ulkopuolella. Talous on vakavasti häiriintynyt. Inflaatio on kiihtynyt voimakkaasti, energian ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet, asuminen on kallistunut, teollisuuden ja kuljetusten toiminta on häiriintynyt - eikä pahin ole vielä edes käsillä.

Jouduimme tilanteeseen, jossa meidän täytyy tehdä tärkeitä päätöksiä. Suomi on ollut tähän asti puolueeton. Suomen turvallisuutta tulee nyt kuitenkin vahvistaa entisestään ja tähän on jo tehty uusia linjauksia. Tällä hetkellä keskeisenä pohdintana on Natoon liittyminen. Eduskunta joutuu tämän vaikean asian päättämään lähiviikkojen aikana.

Punnukset kallistuvat tällä hetkellä vahvasti Natoon liittymiseen puolelle. Mutta korostan: on oltava realisti. Siitä seuraa asioita, jotka myös ovat oltava valmis kohtaamaan. Tasavallan Presidentti Niinistö kuvaili niitä eräässä haastattelussaan ”laajamittaiseksi ilkeydeksi”. Jokainen voi mielessään ajatella mitä kaikkea tämä pitää sisällään.

Hyvät toverit, rakkaat kuulijat

Aika, jossa elämme, on haasteellinen ja keskustelemme vakavista asioista. Vakavuudenkin keskellä voimme sallia itsellemme ja toisillemme hieman leikinlaskua ja vappuiloittelua. Meillä on vihdoinkin mahdollisuus juhlistaa vappua yhdessä ja tuntea oikeutetusti vahvaa yhteenkuuluvuutta toistemme kanssa. Sinä olet tärkeä osa tätä juhlaa ja nyt on aika iloita keväästä, vapusta ja uusista mahdollisuuksista. Hyvät ystävät. Kaiken edellä sanomani voi tiivistää kolmeen sanaan, jotka kuvaavat niitä arvoja, joiden puolesta me toimimme ja taistelemme. Ne ovat:

TURVALLISUUS, TERVEYS, TYÖ

Näillä sanoilla toivotan hyvää vappua teille jokaiselle!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Eduskunnalta vahva tuki valtiojohdolle"17.5.2022 16:42:46 EEST | Tiedote

Eduskunta päätti, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä. Äänestyksen tulos on 188-8 liittymisen puolesta. SDP:n edustajat olivat äänestyksessä yksimielisesti jäsenyyden puolesta. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mielestä on erittäin merkittävää, että yli 90% kansanedustajista on samaa mieltä asiasta. Äänestystä edeltäneessä keskustelussa Mäkynen Nato-jäsenyyden rinnalla esille demokratian merkityksen, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen. Suomalaisten turvallisuus edellyttää onnistumista tässä kaikessa. Tämä työ jatkuu myös Nato-päätöksen jälkeen. Koko puhe luettavissa alla.

SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaisselontekokeskustelussa turvallisuusympäristön muutoksesta & valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjoisatlantin liittoon17.5.2022 14:39:41 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies, Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee valtioneuvoston esitystä. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ärade talman, Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato. Efter det ryska angrepet får vi inte ta minsta lilla risk för att vi lämnas ensamma med det nuvarande aggressiva Ryssland. Suomen pitkäaikaisen turvallisuuspoliittisen linjan ydin on ollut taata rauha ja vakaat olot Suomelle. Samalla olemme pyrkineet edistämään konfliktien rauhanomaista ratkaisemista maailmanlaajuisesti. Suomen politiikka on ollut idealistista, mutta samalla vakaan realistista. Olemme tukeneet kriisinhallintaa, ihmisoikeuksia ja konfliktien ennaltaehkäisyä. Samalla olemme huolehtineet omasta uskottavasta, yleiseen asevelvollisuuteen ja maanpuolustustahtoon nojaavasta puolustuksestamme. Suomi on myös vuosikymmenten ajan rakentanut puolustuskumppanuuksia monien valtioiden kanssa, ja olemme tehneet

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä17.5.2022 09:37:03 EEST | Tiedote

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme