SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Hiltunen: Koulujen kännykkäkieltoa ei tule säätää laissa

Jaa
Peruskoulujen kännykkäkielto on ollut esillä hallitusneuvotteluissa. Hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat pyytäneet aiheesta lisätietoja asiantuntijoilta ja tarkoituksena on linjata kännykättömistä koulupäivistä laissa. Tuore kansanedustaja, luokanopettaja Pia Hiltunen (sd.) katsoo, että koulujen pitäisi saada päättää itse, miten kännykät huomioidaan koulupäivän aikana.

– Opettajana työskennelleenä tiedän, että kouluilla on mahdollisuus tällä hetkellä rajata puhelimien käyttöä koulupäivän aikana. Opettajalla on oikeus päättää, mitä opetusvälineitä ja mitä oppimismenetelmiä kullakin tunnilla käytetään, ja oppilaan velvollisuus on noudattaa opettajan ohjeistusta ja toimia pyydetyllä tavalla. Mikäli oppilas ei noudata sääntöä, opettajalla on oikeus ottaa puhelin oppilaalta pois koulupäivän ajaksi, Hiltunen huomauttaa.

Opettajan työstä eduskuntaan äänestetty Hiltunen ei puolla koulujen kännykkäkiellosta säätämistä lailla, vaan hänen kokemuksensa mukaan koulujen tulisi saada päättää toimintakulttuuristaan itse myös tulevaisuudessa.

– Puhelimet ja muut älylaitteet toimivat monissa tilanteissa oppimista edistävissä tehtävissä, kuten tiedonhankinnassa. Opettajalla tulee säilyä oikeus päättää itse käyttämistään opetusmenetelmistä ja puhelimien hyödyntämisestä opetuskäytössä.

Hiltunen arvioi, että koululaiset ja opiskelijat hyötyisivät älylaitteiden käytön vapaaehtoisesta rajoittamisesta myös koulupäivän ulkopuolella.

– Kännykät eivät ole syy oppimistulosten laskuun, mutta esimerkiksi lukiolaisten digimateriaaleista opiskelu päivittäin tietokoneilla voi vaikuttaa oppimistuloksien heikentymiseen sekä alentaa keskittymiskykyä. Siksi on syytä etsiä keinoja muualta kuin kännykättömistä koulupäivistä, hän päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

puh. 09 432 3008

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

SDP:n Eloranta: Kansalaisopistoilta leikkaaminen vähentäisi työttömien mahdollisuuksia laajentaa osaamistaan23.5.2023 15:16:16 EEST | Tiedote

STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa pöydällä olisi myös merkittäviä, 20-70 miljoonan euron, leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen valtiontukeen. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää mahdollisia leikkauksia erittäin haitallisina erityisesti jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Eloranta korostaa kansalaisopistojen tarjoamien monipuolisten kurssien merkitystä erityisesti työikäisten osaamisen kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme