SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Hiltunen: Koulutuksesta ja sivistyksestä leikkaaminen olisi lyhytkatseista talouden tasapainottamista

Jaa
Ennen vaaleja kokoomus lupasi, että koulutus on sen ”erityissuojeluksessa”. Nyt julki tulleet tiedot ennustavat kuitenkin koulutusleikkauksia. SDP:n Pia Hiltunen vaatii Petteri Orpoa pitämään kiinni suomalaisille antamistaan vaalilupauksista, ja estämään uhkaavat koulutusleikkaukset.

- Koulutus edistää työllistymistä. Suomen työllisyysasteen nostaminen 80 prosenttiin vaatii esimerkiksi sen, että suomalaisilla on mahdollista päivittää osaamistaan. Vapaan sivistystyön rooli on tässä työssä aivan keskeinen. Leikkaamalla koulutuksesta kokoomus heikentäisi ihmisten mahdollisuutta päivittää osaamistaan ja työllistyä. Koulutuksesta leikkaaminen olisi lyhytnäköistä hölmöläisten hommaa, SDP:n kansanedustaja Pia Hiltunen toteaa.

Kokoomus on useaan otteeseen luvannut, että koulutus on puolueen erityissuojeluksessa. Siitä huolimatta julkisuuteen on tullut tieto, jonka mukaan vapaan sivistystyön rahoitusta uhkaa leikkaukset. Vapaalla sivistystyöllä tarkoitetaan mm. kesäyliopistoja, kansalaisopistoja, liikunnan koulutuskeskuksia sekä opintokeskuksia. Osa vapaan sivistystyön oppilaitoksista järjestää lisäksi perusopetusta, lukiokoulutusta, ammatillista koulutusta ja taiteen perusopetusta.

Työllisyysnäkökulman lisäksi Hiltunen muistuttaa, että vapaan sivistystyön tarkoituksena on elinikäisen oppimisen mahdollistaminen sekä sivistyksen, tasa-arvon ja yhteisöllisyyden lisääminen.

- Puhumme paljon jatkuvan oppimisen merkityksestä työelämässä muun muassa työssäjaksamisen ja oman osaamisen kehittämisen osalta. Myös harrastuksilla on merkittäviä positiivista vaikutuksia hyvinvoinnin lisäämiseen ja palautumiseen. Vapaan sivistystyön merkitys edellä mainittuihin on valtava, Hiltunen sanoo.

- Hallitusneuvotteluissa esiin nousseet vähimmillään 20 miljoonan ja enimmillään 70 miljoonan euron leikkaukset kohdentuisivat nyt koulutukseen, joka vielä vaalipuheissa oli kokoomuksen erityissuojeluksessa. Kokoomus vastasi hallitustunnusteluissa, että suomalaisten osaamis- ja koulutustason nostaminen edellyttää laajasti toimenpiteitä kaikilla koulutusasteilla. Kokoomuksen on nyt pidettävä kiinni vaalilupauksistaan ja estettävä kaikki aikeet koulutusleikkauksiin, Hiltunen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

SDP:n Eloranta: Kansalaisopistoilta leikkaaminen vähentäisi työttömien mahdollisuuksia laajentaa osaamistaan23.5.2023 15:16:16 EEST | Tiedote

STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa pöydällä olisi myös merkittäviä, 20-70 miljoonan euron, leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen valtiontukeen. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää mahdollisia leikkauksia erittäin haitallisina erityisesti jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Eloranta korostaa kansalaisopistojen tarjoamien monipuolisten kurssien merkitystä erityisesti työikäisten osaamisen kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme