SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Viitanen: Edistyksellinen eläinlaki tekemään parempaa huomista

Jaa

Eläinten hyvinvointiviikkoa vietetään aina lokakuun alussa. Sen avaa huomenna sunnuntaina vietettävä Eläinten päivä.

- Sivistyksen mitta on, kuinka kohtelemme kaikkia, jotka eivät itse kykene puhumaan puolestaan. Myös eläimet ansaitsevat hyvän kohtelun, sanoo kansanedustaja Pia Viitanen (sd).

Viitanen muistuttaa eläinsuojelulainsäädännön uudistamisen välttämättömyydestä ja toivoo sen saattamista joutuisasti eduskuntaan. Uusi eläinlaki on hyvin tärkeää saada toteutettua tällä hallituskaudella.

- Uuden lain on oltava kunnianhimoinen. Suomen on oltava edelläkävijä myös eläinten hyvinvointiin ja oikeuksiin kuuluvissa asioissa. Näin katsotaan tulevaisuuteen. Kansalaiset kiinnittävät entistä enemmän huomiota eläinten hyvinvointiin tehdessään valintoja, ja on kaikkien etu, että meillä esimerkiksi ruoka tuotetaan korkein eettisin periaattein.

Uusi laki saatiin eduskunnan käsittelyyn jo viime kaudella, mutta se kaatui aikapulaan, kun vaalikausi loppui kesken.

- Viive aikatauluun oli sinänsä ikävää, mutta nyt on mahdollista tehdä entistä modernimpi laki. Tärkeää on, että laissa määritellään selvästi eläimen itseisarvo. 2020-luvulla eläintä ei voi enää pitää puhtaasti omaisuutena tai välineenä, vaan eläimen asema tuntevana ja kokevana olentona on tunnustettava myös laissa.

- Tuotantoeläimen mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen on niin ikään olennainen osa eläimen hyvinvointia. Tämä on mahdollistettava ihan kaikille tuotantoeläimille. Lisäksi sulaa juomavettä on oltava tarjolla kaikille tuotantoeläimille jatkuvasti ja kivunlievityksen täytyy olla kunnossa. Nämä ovat perusasioita, joiden on oltava kunnossa, toteaa Viitanen ja kertoo, että edellä mainitut periaatteet ovat SDP:lle hyvin tärkeitä.

Viitanen muistuttaa, että myös lemmikkien asemaa tulee tarkastella uudessa laissa niin ikään tarkasti.

- Valitettavasti kaikki lemmikit eivät voi Suomessa hyvin. Laiton lemmikkibisnes täytyy esimerkiksi saada kuriin ja kissojen ja koirien rekisteröintipakko on yksi askel oikeaan suuntaan. Ihmisen paras ystävä, lemmikki, ansaitsee hyvän elämän, huolenpitoa ja välittämistä.

Viitanen haluaa kiittää eläinsuojelujärjestöjä.

- Näin alkavan eläintenviikon kynnyksellä haluan nostaa esiin myös eläinsuojelujärjestöjen merkittävän ja pyyteettömän työn kiitoksen kohteeksi. On todella vaikuttavaa, että niissä toimivat ihmiset tekevät sydämestään työtä eläinystäviemme puolesta. On tärkeää, että yhteiskunnassa tätä arvostetaan, kansalaisjärjestöjä kuunnellaan ja heidän asiantuntemustaan käytetään lakien valmistelussa yhteisen hyvän edistämiseksi. Myös kansalaisjärjestöjen rahoitus ja toimintaedellytykset on turvattava. Hyvää eläinten viikkoa kaikille!

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajat Myllykoski ja Salonen: Valoa tunnelin päässä – eduskunta edellyttää merimetson aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamista kalastajille3.12.2021 14:07:46 EET | Tiedote

Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta hyväksyttiin tänään 3.12. eduskunnassa. Alkuperäisessä hallituksen esityksessä ei huomioitu merimetsojen kaupalliselle kalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Asiaan saatiin kuitenkin parannus valiokuntakäsittelyssä. Satakuntalaiset kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Kristiina Salonen (sd.) kommentoivat, että tuki vahinkojen ennaltaehkäisyyn on erittäin kannatettava uudistus:

SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista3.12.2021 11:29:50 EET | Tiedote

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen: - Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajenta

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin IDEA:n johtokuntaan2.12.2021 16:03:30 EET | Tiedote

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivassa johtokunnassa ovat aiemmin toimineet presidentti Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela. Johtokuntaan on tehty nyt uusia valintoja. SDP:n kansanedustaja, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee valittiin johtokunnan jäseneksi vuosiksi 2022-2024. - Olen erittäin otettu tästä kunniasta päästä ehdokkaaksi ja ennen kaikkea tulla valituksi arvostettuun tehtävään. IDEA:n tavoitteena on kestävän demokratian tukeminen demokraattisten instituutioiden ja toimijoiden toiminnan kehittämisen kautta. Tätä työtä on hienoa päästä edistämään, al-Taee toteaa. IDEA on hallitusten välinen järjestö, joka edistää poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua, tekee alan tutkimusta ja tarjoaa apuvälineistöä demokraattisen kehityksen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme