SDP EDUSKUNTA

Sdp:n Pia Viitanen: Työllisyyttä on tuettu monin keinoin

Jaa

Oppositiosta on toistuvasti syytetty hallitusta verorahojen avokätisestä jakamisesta koronakriisin varjolla. Kokoomuksen suunnalta on eduskunnassa jopa väitetty, että hallitus ei ole esittänyt lisäbudjeteissaan ”yhden yhtäkään työllisyystoimea”.

- Ihan muistin virkistämiseksi tässä muutamia hallituksen toimia elinkeinoelämän ja sitä kautta työllisyyden hyväksi: Business Finlandin avustukset 980 miljoonaa euroa, ely-keskustenavustukset pienyrityksille 400 miljoonaa, kuntien avustukset yksinyrittäjille 250 miljoonaa, yleinen kustannustuki valtiokonttorista 300 miljoonaa, ravitsemisyrittäjien tuki 171 miljoonaa euroa, listaa kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen.

Kaikkiaan hallitus on tukenut korona-aikana avustuksina, lainoina ja takauksina taloutta ja sitä kautta suomalaisten toimeentuloa yhteensä noin 15 miljardilla eurolla.

Hallitus on myös tukenut yrityksiä ja työllisyyttä mahdollistamalla joustoja työvoiman käytössä kriisiaikana muun muassa lyhentämällä yt-menettelyä ja helpottamalla lomauttamista irtisanomisten torjumiseksi. Hallitus laajensi myös pienyrittäjien oikeutta työttömyysturvaan ja pidensi starttirahan maksuaikaa.

Työttömyysturvan maksamista sujuvoitettiin muuttamalla sovitellun päivärahan maksatuksen sääntelyä ja alennettiin yksityisen työnantajan TyEL-maksua 2,6 prosenttiyksikköä – mikä merkitsi yksityisen sektorin työnantajille yli miljardin euron kevennystä tälle vuodelle.

Työllisyyspalvelujen vahvistamiseen osoitettiin 60 miljoonaa ja te-toimistojen palveluun 20 miljoonaa euroa. Tuoreimmassa lisätalousarviossa kuntien tukemiseen laitettiin 1,4 miljardia, lasten ja nuorten hyvinvointiin 320 miljoonaa, koulutukseen 159 miljoonaa sekä erilaisiin infrahankkeisiin eli teihin, rautateihin ja väyliin 1,2 miljardia euroa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon viesti hallituksen 4. lisätalousarviosta kuului: ”vastuuton rahalinko, jota ei voi hyväksyä”.

- Kun Orpo ei voi hyväksyä kriisinhoito- ja elvytystoimia, joilla turvataan työpaikkoja ja ihmisten toimeentuloa ja huolehditaan hyvinvoinnista, niin voisiko hän lopultakin kertoa, mitä näistä toimista kokoomus ei voi hyväksyä? kysyy Viitanen.

- SDP:n edustajat ovat toistuvasti tätä tivanneet kokoomukselta, turhaan. Leikattaisiinko siis yksinhuoltajien lapsenhoitotuesta, lasten ja nuorten hyvinvoinnista, koulutuksesta, kriisiavusta kunnille, ikäihmisten hyvinvointipalveluista tai kenties työvoimapalveluista?

- Sen sijaan, että olisimme kuulleet vastauksen edellä mainittuun kysymykseen, olemme kyllä kuulleet kokoomukselta esityksiä menojen lisäykseksi satojen miljoonien edestä tällä kaudella, esityksiä verotulojen vähentämiseksi sekä moitteita velanoton suhteen.

- Väkisinkin moinen yhtälö herättää uteliaisuuden ja saa aikaan kysymyksen: millaisen kokonaisvaltaisen vaihtoehdon kokoomus itse esittää, jotta se täyttäisi omat vaatimuksensa? Valitettavasti kokoomuksen suunnalta ei ole kuulunut yhden yhtäkään vaihtoehtoa hallituksen linjauksille isänmaan pelastamiseksi, toteaa Viitanen.

- Oppositiolla on toki täysi oikeus arvostella hallitusta kovallakin kielellä, mutta ihan omankin maineen kannalta olisi toivottavaa, että pidättäydyttäisiin edes kohtuullisesti tosiasioissa. On äänestäjien aliarvioimista esittää väitteitä ilman minkäänlaisia asiaperusteita ja faktoja, sanoo Viitanen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme