SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä

Jaa
Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-Ensi hallituskaudella tarvitsemme lainsäädännöllisiä uudistuksia. Yksi tärkeä uudistus on hankintalakin korjaaminen. Lisäksi avoimen ja oikean tiedon lisääminen koko elintarvikeketjulle, samoin kuin koulutuksen ja ohjauksen tarjoaminen ovat lisäavaimia, joilla voimme auttaa maatalousyrittäjiä saamaan toimestaan oikean korvauksen, painottaa Rantanen. 

Yksi toimi, jota Suomessa käytetään vähän, on tuottajaorganisaatiot ja niiden edistäminen. Tällä nimenomaisella keinolla pyritään tuottajan asemaa parantamaan osana elintarvikeketjua. Rantanen näkee tämän asian erittäin tärkeänä nostaa isompaan valokeilaan. 

-Tällä toimella saataisiin tuottajat tuotua parempaan neuvotteluasemaan elintarvikeketjussa. Suomen pienillä markkinoilla tämä ketju on liian kapea eikä alkutuottajien ääni kuulu riittävästi. Lisäksi ongelmina ovat olleet tiedonpuute ja epäluuloisuus tätä mallia kohtaan, mikä on estänyt näiden tuottajaorganisaatioiden syntymisen. Tätä mallia tulee edistää, kun se on mahdollista ja tällä saadaan tuottajien asemaa parannettua, toteaa Rantanen. 

Maataloustuottajien ahdinkoon on tarjottu monen puolueen toimesta lääkkeeksi indeksikorotuksia. Rantasen mielestä tämä on ainoastaan laastari, mutta ei korjausliike asiaan, joka vaatii voimakkaampia toimia. 

-Tuottajien tulee saada oikeudenmukainen korvaus tekemästään, suomalaisen huoltovarmuuden kannalta elintärkeästä työstä. Yhteistyötä koko elintarvikeketjun ja valtion välillä tulee parantaa ja lisätä. Tarvitsemme suomalaisen ruoan vientimahdollisuuksien parantamista ja brändien luomiseen tukea. Suomalaisella ruoalla on arvostusta, ei ainoastaan Suomessa vaan ulkomailla. Tätä arvostusta täytyy ylläpitää ja elintarvikeviennin volyymia kasvattaa, päättää Rantanen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Tarvitsemme kasvua, emme riitelyä - silti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole vielä hallitusneuvotteluista kuultu5.6.2023 10:11:00 EEST | Blogi

Olen huolestuneena seurannut, miten viime aikoina hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyen ovat esillä olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Hämmästyttävää on se, että ne koskevat vain työntekijäpuolta. Vastaavia esityksiä ja muutoksia ei ole juuri näkynyt työnantajien tilanteeseen liittyen.

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme