SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Sote on vihdoin valmis

Jaa

SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen on tyytyväinen siitä, että sote-uudistus on vihdoin tänään saatu eduskunnassa hyväksyttyä. Tarve uudistukselle on todettu parlamentaarisesti jo kauan sitten. On tärkeää, että hyvinvointivaltiossa on yhdenvertaiset ja toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Erityisen iloinen olen siitä, että kansalaiset pääsevät tulevaisuudessa yhdenvertaisiin sote-palveluihin asuinpaikasta riippumatta. Kun uudistusta tarkastellaan kuntien näkökulmasta, tämä uudistus on todella tarpeen. Kuntien sotekustannukset ovat nousseet viime vuosien aikana, ja tämä ei ole kestävä tie yhdenvertaisten ja toimivien sosiaali- ja terveyspalveluiden näkökulmasta.

Kunnilla on ollut vaikeuksia järjestää palveluja ja siksi leveämmät hartiat järjestäjänä helpottavat tilannetta.

– Nykyinen kuntarakenteemme on pirstaleinen ja kunnat ovat hyvin erilaisissa taloudellisissa tilanteissa. Jokainen suomalainen on kuitenkin samanarvoinen, ja jokaiselle tulee taata oikea-aikainen ja hyvä hoito hädän hetkellä, Rantanen sanoo.

Myös oman kotipaikkauntansa Jämsän tilanteeseen sote-uudistuksella on vaikutuksensa.

– Ulkoistusten sopimuksia ei nykyiselläkään lainsäädännöllä voida tehdä tai jatkaa ja siksi tarvitaan leveämpiä hartioita, että palvelut pysyvät myös tulevaisuudessa.

Sote-uudistus ei poista hyvän yhteistyön tarvetta mihinkään. Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyöllä on keskeinen rooli ja siksi uusi sote-malli luo puitteet kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyölle.

– Toiminnan suunnittelussa ja neuvotteluissa on tärkeää tehdä yhteistyötä ja tavoitteet ja työnajako yhteensovitettava. Vain tekemällä yhteistyötä saavutamme sote-uudistuksen hyvät tavoitteet.

Uudistuksella on vaikutusta kuntien tehtävien lisäksi myös kuntatalouteen. Kunnilta poistuu se osa kustannuksista, mikä on kasvanut vuosien saatossa tasaisesti. Nämä kustannuspaineet ja niiden hallinta kuntien vastuulle jäädessään aiheuttaisivat suuria vaikeuksia. Kunnan veroprosentin tuotto pysyy jatkossa ennallaan tai jopa hieman vahvistuu, kun kunnallisveron vähennyksiä siirretään valtionverotukseen. Erityisesti kuntien investointikyvystä huolehtimista Rantanen pitää tärkeänä.

– Uudistuksen myötä kuntien harteilta poistuu niitä kustannuksia, joihin kunnilla on ollut rajallinen vaikutusvalta, ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirretään leveämmille hartioille. Sen seurauksena voimmekin kunnissa päästä tekemään kunnollista elinvoimatyötä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Oli kunnia edustaa Suomea tärkeissä konferensseissa2.7.2021 14:02:30 EEST | Tiedote

Eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puolesta osallistui kansanedustaja Hussein al-Taee kesäkuussa kahteen EU-puheenjohtajamaa Portugalin järjestämään konferenssiin pitäen Suomen ainoat puheenvuorot molemmissa tapaamisissa. 14.6 pidetty konferenssi käsitteli EU:n maahanmuuttopolitiikkaa ja 21.6 järjestetty konferenssi koski EU-Afrikka suhteita. Molemmat olivat parlamentaarisia konferensseja ja osallistujia oli useiden maiden parlamenteista.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Osaava ja päättävä hallitus vie asioita eteenpäin haasteista huolimatta2.7.2021 13:08:38 EEST | Tiedote

Eduskunnassa on kevätkaudella käsitelty ja päätetty laajoista kokonaisuuksista kuten koronan hoidosta, sote-uudistuksesta, EU:n elpymispaketista sekä linjattu Suomen talouden tulevaisuudesta. Näiden päätösten tavoitteena on ollut sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävän suomalaisen yhteiskunnan rakentaminen. SDP:n johtaman hallituksen politiikan keskiössä on sitoutuminen vastuulliseen talouspolitiikkaan, hyvinvointivaltion palveluiden turvaamiseen sekä eriarvoisuuden vähentämiseen yhteiskunnassamme. - Suomi ja koko maailma ovat kärsineet yli vuoden verran historiallisesta terveydellisestä ja taloudellisesta kriisistä. Tämän hetken arviot Suomen talouden elpymisestä ovat paljon valoisempia, mitä vielä viime syksynä. Vaikka taloutemme toipuu ja kasvua on näköpiirissä, kriisinhoito ei ole kuitenkaan vielä ohi. Pandemian aiheuttamat vauriot pitää korjata. Terveydenhuollossamme on hoitovelkaa, koulutuksessa on koulutusvelkaa ja erityisesti nuorilla on hyvinvointivelkaa

SDP:n Seppo Eskelinen: Itä-Suomen liikennehankkeet huomioitu hyvin Väyläviraston suunnitelmassa2.7.2021 11:14:28 EEST | Tiedote

-Olen tyytyväinen, että moni Itä-Suomen ja Savo-Karjalan kannalta tärkeistä hankkeista on listattu Väyläviraston tänään julkistetussa luonnoksessa investointiohjelmaksi, sanoo kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Seppo Eskelinen. Väylävirasto julkisti tänään luonnoksensa investointiohjelmaksi seuraavalle kahdeksalle vuodelle liittyen eduskunnan eilen hyväksymään 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan. -Itä-Suomen kannalta on merkittävää, että luonnoksessa on mainittu Karjalan- ja Savon ratojen kehittäminen sekä kaksoisraiteen jatkaminen Joutsenosta Luumäelle, mikä heijastuu koko Karjalan radan sujuvuuden ja turvallisuuden sekä teollisuuden kuljetusten parantumisena. Maanteiltä listalle on nostettu VT9 Liperin eritasoliittymä ja Kuopion Lentokentäntien liikennejärjestelyjen parantaminen sekä Karvion kanavan sillan uusiminen. Väylävirasto lähetti tänään suunnitelmaluonnoksen lausuntokierrokselle, joka kestää syyskuun puoliväliin saakka. Valmi

SDP:n Kymäläinen: Investointiohjelmalla liikennejärjestelmäsuunnitelman toimeenpano vauhtiin2.7.2021 10:30:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen Väyläviraston tänään lausuntokierrokselle lähettämään luonnokseen tulevien vuosien investointiohjelmaksi. Ohjelman laatiminen perustuu eduskunnassa juuri hyväksyttyyn 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan ja siinä määriteltyihin kriteereihin. - On tärkeää, että nyt alamme ensi kertaa nähdä käytännössä pitkään valmistellun valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelmatyön tuloksia, kun suunnitelmaa aletaan panna toimeen. Väyläviraston laatimaan investointiohjelmaan on koottu ehdotukset seuraavien 8 vuoden aikana käynnistettävistä hankkeista sekä niiden toteuttamisjärjestyksestä ja rahoituksesta. Ohjelma toimii tulevien vuosien budjettivalmistelujen pohjana. Lopullisen päätöksen toteutettavista hankkeista tekee kuitenkin eduskunta talousarvion yhteydessä, Liikenne 12 -suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtajana toiminut Kymäläinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme