SDP EDUSKUNTA

SDP:n Rantanen: Toimitilojen suunnitelmallinen kehittäminen tuo kustannussäästöjä valtion budjettiin

Jaa

Valtion kiinteistöjen tehokkaammalla hallinnalla on mahdollista saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä, sanoo kansanedustaja Piritta Rantanen. Hän korostaa puurakentamisen tärkeyttä ja muistuttaa, että Senaatti on onnistunut kitkemään harmaata taloutta rakennusurakoissaan.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen huomioi Senaatti-kiinteistöjä käsittelevässä ryhmäpuheessaan, että valtion omistamien tilojen tilankäytön tehostamisella tavoitellaan vuosikymmenen loppuun mennessä 50 miljoonan säästöä vuositasolla.

Rantasen mukaan on välttämätöntä, että valtion toimitiloja kehitetään suunnitelmallisesti. Valtiolla on omistuksessaan noin 4,7 miljardin euron rakennettu kiinteistöomaisuus, joka pitää sisällään noin 9000 rakennusta, kerrospinta-alaa 5,9 miljoonaa m2, joista lähes puolet on puolustusvoimien tiloja. Nyt on siis kyse tämän omaisuuden hallinnasta ja 1 210 henkilön työpanoksen ohjautumisesta.

Senaatti-kiinteistöissä tehtiin vuonna 2016 vuokrajärjestelmä uudistus, jossa aiemmasta markkinaehtoisesta mallista on siirrytty asteittain omakustannusperusteiseen malliin. Tätä voidaan pitää erittäin onnistuneena ratkaisuna. Senaattikiinteistöt eivät tee voittoa valtion sisäisellä vuokraustoiminnalla. Selontekokin osoittaa, että toimintamalli on toiminut varsin hyvin. Tehdyillä toimilla kustannuksia on saatu vuositasolla säästettyä yli sata miljoonaa euroa jo useamman vuoden ajan. Valtion toimitilakustannukset on saatu pidetty suunnilleen ennallaan.

Rantasen mukaan palvelujen laadusta tai henkilöstön työoloista ei saa tinkiä, vaikka toimintaa muutetaan ja kehitetään. Senaatin on varmistettava, että tiloja kehitetään ja niihin investoidaan suunnitelmallisesti.

Tilankäyttöä voidaan tehostaa monin tavoin. Se onnistuu, kun eri virastot käyttävät enemmän tiloja yhdessä ja tarjoavat palveluja yhteisissä palvelupisteissä. Digitaaliset palvelut on laitettava etusijalle. Myös etätyön lisääntyminen helpottaa tilankäytön tehostamista, sillä toimitilojen käyttöasteet ovat laskeneet merkittävästi. Tilojen energiansäästöohjelmalla voidaan saada niilläkin säästöjä jopa 10 miljoonan euron vuositasolla.

Rantanen korostaa puurakentamisen kasvavaa merkitystä muun muassa rakentamisen päästöihin. Puurakentaminen pienentää rakennuksen elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä, ja on rakennustapana linjassa kansallisen energia- ja ilmastostrategian tavoitteiden kanssa.

- Olisikin jo aika vaatia puurakentamisen reilua lisäämistä julkiseen rakentamiseen, Rantanen sanoo.

Rantanen huomauttaa myös, että harmaan talouden torjunnassa on saavutettu hyviä tuloksia. Senaatti on onnistunut vähentämään harmaata taloutta työmaillaan, ja toimitilojen terveysongelmia on saatu vähennettyä. Suurin vaikeus harmaan talouden torjunnassa rakennusalalla liittyy pitkiin alihankintaketjuihin.

Kansanedustaja Piritta Rantanen piti keskiviikkona 16.11.2022 sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheen liittyen Valtioneuvoston selontekoon eduskunnalle Senaatti-konsernista ja valtion toimitilahallinnosta. Koko puheen voi lukea täältä: https://sdp.fi/fi/blog/edustaja-piritta-rantasen-ryhmapuheenvuoro-valtioneuvoston-selonteko-eduskunnalle-senaatti-konsernista-ja-valtion-toimitilahallinnosta/ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Lähisuhdeväkivalta on maamme kipeimpiä epäkohtia - lisää toimia tarvitaan25.11.2022 18:36:53 EET | Tiedote

Orange Day ja YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kansainvälinen päivä muistuttavat meitä tänään siitä, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yksi laajimmista ihmisoikeusrikkomuksista. Suomi on valitettavasti yksi niistä EU-maista, joissa naisiin kohdistuva väkivalta on yleisintä. Kansanedustaja Heidi Viljanen katsoo, että lähisuhde- ja perheväkivallasta on puhuttava avoimemmin ja väkivaltaa on vähennettävä eri tavoin. EU:n tutkimuksen mukaan 47 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa nykyisen tai aiemman kumppanin taholta tai toisen henkilön taholta 15-vuotta täytettyään. Suomessa myös 15-30 naista kuolee vuosittain väkivallan seurauksena. Kuudessakymmenessä prosentissa näistä tapauksista naisen tappoi kumppani tai entinen kumppani. Se tarkoittaa yhtä kuollutta naista kuussa. - Hyvinvointialueilla tulee panostaa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn muun muassa lisäämällä osaamista lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ja ilmoit

SDP:n Johan Kvarnström: Meidän pitää jatkossakin tehdä kaikkemme väkivallan ja naisvihan torjumiseksi25.11.2022 13:49:06 EET | Tiedote

Tänään ei ole ”Black Friday” vaan ”Orange Day” ja YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Kuten Istanbulin sopimuksen käsikirjassa todetaan, naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat edelleen yksi maailman yleisimmistä ihmisoikeusloukkauksista. Se vaikuttaa kaikkiin naisiin kulttuurisesta, uskonnollisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta tai maantieteellisestä taustasta riippumatta.

Riksdagsledamot Kvarnström (SDP): Vi måste ständigt göra allt vi kan för att stoppa våld och kvinnohat.25.11.2022 11:49:40 EET | Tiedote

Det viktiga med denna dag är inte ”Black Friday” utan Orange Day och FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Precis som det står skrivet i Istanbulkonventionens handbok är våld mot kvinnor och våld i hemmet är fortfarande en av de mest genomgripande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen. Det drabbar kvinnor från alla delar av samhället, oberoende av kulturell, religiös, ekonomisk, social eller geografisk bakgrund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme