SDP EDUSKUNTA

SDP:n Räsänen: Valtion omaisuuden myynnissä ei tule toistaa tehtyjä virheitä

Jaa
SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen peräänkuuluttaa malttia ja parlamentaarista yhteistyötä, jos muodostettava hallitus suunnittelee valtion pörssiomaisuuden myyntiä, kuten EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies esittää.

Ylen Ykkösaamussa 29.4. haastateltu Jyri Häkämies esitti valtion pörssilistattujen osakkeiden myyntiä yhteensä neljällä miljardilla eurolla tulevan hallituskauden aikana. Elinkeinoelämän keskusliiton ehdottamassa mallissa omistuksia liudennettaisiin miljardilla vuodessa, ja myyntivoitoilla olisi tarkoitus rahoittaa parlamentaarisesti sovittuja tutkimus- ja kehitysinvestointeja.

- Jäljet pelottavat. Häkämiehen toimiessa omistajaohjausministerinä liudennettiin norjalaisille aikanaan muun muassa Kemira Growhow, mikä on sittemmin osoittautunut valtavaksi virheeksi. Myös Sipilän hallitus ”kunnostautui” erittäin hyvin tuottavan valtion omaisuuden realisoimisessa seurauksella, että valtion menoja on täytynyt kattaa enemmän esimerkiksi velkaantumisella. Valtion TKI-menot on sovittu rahoitettavaksi normaaliin tapaan budjetin sisältä, joten ne ovat sinänsä syömämenoja siinä, missä muutkin menot, kansanedustaja Räsänen muistuttaa.

Hän epäilee, että Häkämiehen kantoja kuunnellaan erittäin herkällä korvalla oikeistohallituksen muodostamiseen tähtäävissä hallitusneuvotteluissa Säätytalolla.

- Vaikka Petteri Orpo haluaa nykiä julkisuusnaruja ”heittämällä lobbarit ulos” Säätytalolta, niin on selvää, kenen suuntaan korvaa herkästi kallistetaan. Linjauksia valtion omaisuuden myynnistä ei tulisi tehdä ideologisin perustein tai kevyesti, vaan yhteisen kansallisomaisuutemme myynnissä asiat olisi järkevää valmistella omistajaohjauksen parlamentaarisen neuvottelukunnan kautta, Räsänen ehdottaa.

Hän vetoaa erityisesti perussuomalaisiin asiassa.

- He ovat puhuneet paljon kansallisvaltiosta ja maan taloudellisesta itsenäisyydestä. Se ei toteudu, jos tuottavaa omistusta myydään ulkomaille lyhytnäköisesti, jotta voidaan esittää velkaantumisen hieman hidastuvan. Myynnit vähentävät valtion vuosittaista osinkotuottoa, mikä tarkoittaa sitten suurempia leikkauksia myös ihmisten palveluihin. Harkitusti ja parlamentaarisen yhteisymmärryksen kautta joistain omistuksista on kenties mahdollista luopua tulevaisuudessa ja käyttää myynneistä saadut tulot aitoihin investointeihin ja uuden kasvun luomiseen, Räsänen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

SDP:n Eloranta: Kansalaisopistoilta leikkaaminen vähentäisi työttömien mahdollisuuksia laajentaa osaamistaan23.5.2023 15:16:16 EEST | Tiedote

STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa pöydällä olisi myös merkittäviä, 20-70 miljoonan euron, leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen valtiontukeen. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää mahdollisia leikkauksia erittäin haitallisina erityisesti jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Eloranta korostaa kansalaisopistojen tarjoamien monipuolisten kurssien merkitystä erityisesti työikäisten osaamisen kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme