SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: ensi vuoden talousarvio on vastuullinen kriisiajan budjetti

Jaa

SDP:n kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Riitta Mäkinen pitää hallituksen esitystä ensi vuoden talousarvioksi vastuullisena kriisiajan budjettina, jolla lievitetään korkean inflaation iskua tavallisiin kansalaisiin, reagoidaan muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen sekä investoidaan tulevaisuuden kasvuun ja hyvinvointiin. Eduskunta aloitti tänään lähetekeskustelun ensi vuoden talousarviosta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Kuten niin monesti aiemminkin tällä hallituskaudella, jälleen olemme käsittelemässä kriisiajan budjettia. Ensin korona, sitten Venäjän aloittama hyökkäyssota ja nyt kesän mittaan eskaloitunut energiakriisi on haastanut hallitusta monin tavoin. Ensi vuoden talousarvio on kuitenkin tasapainoinen kokonaisuus, kiittelee Mäkinen.

- Erityisen iloinen olen siitä, että talousarviossa huomioidaan tavallisten ihmisten ahdinko inflaation laukatessa ennennäkemättömällä voimalla. Me haluamme tukea niin lapsiperheitä, pieni- ja keskituloisia kuin pitkää työmatkaa ajaviakin. Esimerkiksi varhaiskasvatusmaksujen alentaminen, sähkövähennys sekä -tuki ja sähkön arvonlisäveron väliaikainen alentaminen ovat äärimmäisen tärkeitä toimenpiteitä kotitalouksien tukemiseksi.

Mäkinen huomauttaa, että talousarviossa tasapainoillaan monien vaikeiden asioiden kanssa, kun ihmisiä on tuettava arjessa selviytymisessä hintojen noustessa, mutta samalla on myös autettava Ukrainasta paenneita, tehtävä panostuksia kansalliseen turvallisuuteen ja valmistauduttava mahdolliseen talouden jarrutukseen ensi vuonna.

- Valtionvelan kasvuun ei tule suhtautua yliolkaisesti, mutta kriisi ei ole oikea aika suurelle sopeuttamiselle, saati isoille veronalennuksille. Meillä on paljon maailmantilanteesta johtuvia asioita, jotka on nyt hoidettava. On tärkeää kuitenkin panostaa samalla niihin sektoreihin, joiden avulla Suomi pysyy tulevaisuudessa kasvu-uralla; osaamiseen sekä tutkimukseen ja kehitykseen. Samalla on huolehdittava ihmisten hyvinvoinnista ja luotava uskoa siihen, että kriisit selätetään yhdessä ja että suomalainen hyvinvointivaltio kannattelee pahimman yli.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme