SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: Julkisen talouden suunnitelma on kriisitilanteessa vastuullinen ja samalla tulevaisuuteen luotaava

Jaa

SDP:n kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Riitta Mäkinen pitää valtioneuvoston julkisen talouden suunnitelmaa hyvänä lähtökohtana torjua Venäjän aiheuttaman turvallisuuskriisin suurimmat vaikutukset valtion talouteen ja ihmisten arkeen. Samalla otetaan vakavasti tarpeet investoida Suomen turvallisuuteen ja tulevaisuuteen. Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2023—2026 on lähetekeskustelussa tänään eduskunnassa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
-Kehysriihi käytiin jälleen kriisitunnelmissa, kun koronan rinnalla Euroopassa on sota. Kehysriihen linjauksilla vahvistetaan kuitenkin merkittävällä tavalla Suomen turvallisuutta, luodaan näkymää tulevaisuuteen ja rakennetaan kestävää kasvua, sanoo Mäkinen.
 
Mäkinen huomauttaa, että vastuullista politiikkaa tehdään ajassa. Kun ulkopuolelta tuleva kriisi toisensa jälkeen koettelee Suomen taloutta ja toimintaympäristöä, on siihen reagoitava siten, että vaikutuksia hillitään tässä ja nyt, mutta samalla rakennetaan tulevaisuuden menestyksen mahdollisuuksia.
 
-Me kaikki suomalaiset varmasti olemme yhtä mieltä siitä, että on tärkeää tehdä merkittäviä lisäpanostuksia maanpuolustukseen, kyber- ja rajaturvallisuuteen sekä pakolaisten auttamiseksi. Aikana, jolloin inflaatio kurittaa erityisesti pienituloisia, hoivavelka realisoituu ja koulutuksen tarve on suuri, näitä menoja ei voida leikata toisaalta. 
 
Sodan välittömiin vaikutuksiin vastataan poikkeuslausekkeella, mikä mahdollistaa välttämättömät maanpuolustuksen, raja- ja kyberturvallisuuden sekä pakolaisuudesta aiheutuvat menolisäykset. Kehyksen ulkopuolelta rahoitetaan myös huoltovarmuuden kannalta kriittiset toimet ja energiaomavaraisuuden lisäämisen. 
 
-Turvallisuuden rinnalla on kuitenkin pidettävä kiinni hyvinvoinnista. Merkittäviä toimia kehysriihessä olivatkin myös seitsemän päivän hoitotakuun rahoituksen turvaaminen ja sosiaalietuuksien indeksikorotusten aikaistaminen elinkustannusten nopean nousun vuoksi.
Mäkinen muistuttaa, että hallituksen koronakriisin aikana tekemän vastuullisen politiikan vuoksi Suomessa on nyt iskunkestävyyttä, kun esimerkiksi työllisyysaste on historiallisen korkealla tasolla ja velkasuhdekin kääntyi viime vuonna laskuun.
 
Pitkällä aikavälillä meillä on kuitenkin taloudessa vakava kestävyysongelma, sillä talouden saattaminen tasapainoon edellyttäisi kahden prosentin vuosittaista kasvua.  Siksi onkin tärkeää, että esimerkiksi osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin panostetaan nyt voimakkaasti. 
 
-Ensi vuonna valtion tutkimus- ja kehityspanostuksia korotetaan 350 miljoonalla eurolla edelliseen kehykseen verrattuna, lisäksi otetaan käyttöön lisävähennykseen perustuva T&K-verokannustin ja toisen asteen koulutuksen perusrahoituksen tasoa nostettiin 50 miljoonalla eurolla. Oleellista on työllisyyden ja tuottavuuden kehitys, luettelee Mäkinen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaisselontekokeskustelussa turvallisuusympäristön muutoksesta & valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjoisatlantin liittoon17.5.2022 14:39:41 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies, Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee valtioneuvoston esitystä. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ärade talman, Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato. Efter det ryska angrepet får vi inte ta minsta lilla risk för att vi lämnas ensamma med det nuvarande aggressiva Ryssland. Suomen pitkäaikaisen turvallisuuspoliittisen linjan ydin on ollut taata rauha ja vakaat olot Suomelle. Samalla olemme pyrkineet edistämään konfliktien rauhanomaista ratkaisemista maailmanlaajuisesti. Suomen politiikka on ollut idealistista, mutta samalla vakaan realistista. Olemme tukeneet kriisinhallintaa, ihmisoikeuksia ja konfliktien ennaltaehkäisyä. Samalla olemme huolehtineet omasta uskottavasta, yleiseen asevelvollisuuteen ja maanpuolustustahtoon nojaavasta puolustuksestamme. Suomi on myös vuosikymmenten ajan rakentanut puolustuskumppanuuksia monien valtioiden kanssa, ja olemme tehneet

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä17.5.2022 09:37:03 EEST | Tiedote

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

SDP:n Anneli Kiljunen: Naton jäsenyys antaa voimakkaan pidäkkeen sotilaallisen voiman käyttämiselle Suomea vastaan16.5.2022 16:08:24 EEST | Tiedote

Eduskunnassa tänään käytävässä lähetekeskustelusta valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) kertoo äänestävänsä Naton jäsenyyden puolesta, koska toivoo jäsenyyden ehkäisevän sotilaallisen hyökkäyksen Suomeen ja mahdollistavan näin turvallisemman elinolosuhteet kansalaisille elää Venäjän naapurustossa. Kiljunen korostaa puheenvuorossaan myös rauhan edistämisen ja yhteistyön merkitystä myös tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme