SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: Odotettu sote-uudistus etenee ihmiset ja palvelut edellä

Jaa

Marinin hallitus on tänään saanut käsiteltyä sote-uudistuksen päälinjaukset, joita on viimeistelty lausuntokierrokselta saadun palautteen pohjalta. Hallitusryhmät ovat hyväksyneet muutetun esityksen, jonka on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn vielä tämän vuoden aikana. Tarve uudistukselle on valtava ja nyt käsillä oleva esitys turvaa tasavertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kaikille suomalaisille. Kansanedustaja Mäkinen (sd.) kiittää hallitusta ja sote-ministeriryhmää perusteellisesta valmistelusta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

 Sote-uudistusta on tehty jo yli 10 vuotta. On erinomaista, että ministeri Kiurun johdolla välttämätön uudistus saadaan vihdoin maaliin. Sitä tarvitaan, jotta suomalaisille voidaan taata oikea-aikaiset ja toimivat palvelut myös tulevaisuudessa. Marinin hallitus on huomioinut edellisten hallitusten virheet, eikä niitä toista. Tällä kertaa perustuslailliset ongelmat on pyritty ratkaisemaan. Nyt pysytään itse asiassa, Mäkinen iloitsee.

Uudistuksessa on tärkeää, että tulevien hyvinvointialueiden riittävä rahoitus turvataan. Samoin on tärkeää varmistaa, että myös kunnilla on jatkossa edellytykset hoitaa jäljelle jääviä tehtäviä.

 Nyt uudistuksessa hyvinvointialueille ei ole asetettu kohtuuttomia säästövaatimuksia, vaan palvelujen järjestäminen ja rahoitus on turvattu. Samalla on täsmennetty muun muassa rahoituspohjaa, alueiden ohjausta ja itsehallintoa, ostopalveluja ja hankintasopimusten mitätöintiä koskevia kirjauksia. On erittäin tärkeää, ettei kuntien elinvoimaa vaaranneta, Mäkinen lisää.

Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen vahvistamiseen keskittyvää kritiikkiä Mäkinen ei ymmärrä.

Marinin hallituksen sote-uudistus ei ole markkinamalli, vaan julkinen sektori muodostaa sen ytimen. Monituottajuus kuitenkin säilyy, joten palveluita voidaan siis edelleen hankkia yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta ja palveluseteliä käyttää ihan niin kuin ennenkin. Myös järjestöjen asemaan on lausuntojen perusteella kiinnitetty erityistä huomiota.

Keski-Suomen ja Jyväskylän osalta tehdyt muutokset ovat kuntatalouden osalta myönteisiä ja askel parempaan.

Kuntien omaisuusjärjestelyjen osalta muutos tukee etenkin kuntia, joissa riski kiinteistöjen jäämisestä tyhjilleen on suuri. Jyväskylän tilannetta taas helpottaa siirtymätasauksen alentaminen ja asukasmäärän kasvuun perustuva lisä. Tarveperusteisuuden mallia on kuitenkin vielä syytä työstää ja näin hallitus tulee tekemään, Mäkinen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Nurminen: Uudenmaan soterahoitukseen liittyvät väitteet eivät pidä paikkaansa24.10.2020 17:55:09 EESTTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Ilmari Nurminen ottaa osaa Helsingin Sanomien artikkelin (24.10.) nostamaan keskusteluun sote-uudistuksen rahoituksesta ja oikoo artikkelissa esitettyjä väitteitä. - Kokemukseni mukaan on hyvä, että soten rahoituksesta keskustellaan. Mediassa heitellään hyvin erilaisia lukuja ja väitteitä rahoituksesta. Se on ymmärrettävää, sillä kyseessä on hyvin monitahoinen ja vaikea kokonaisuus. Keskustelua tulee jatkaa, jotta ennakkoluuloja voidaan hälventää ja korjata virheellisiä tietoja, Nurminen toteaa. HS:ssa esitetyt väitteet Uudenmaan soterahoituksen 300 miljoonan leikkauksista Nurminen toteaa virheellisiksi. Soten kokonaisrahoitus on nykyisellään 19,9 miljardia euroa ja reaalikasvu palvelutarpeen perusteella vuosina 2022-29 tulee olemaan vähintään 1,7 miljardia euroa vuotuisella 1,2 % kasvulla. Sen päälle valtio tekee alueille täysimääräisen inflaatiokompensaation ja korvauksen kaikista lakisääteisistä uusista t

SDP:n Pia Viitanen: Hallitus satsaa edelleen myös hengen ravintoon23.10.2020 18:58:04 EESTTiedote

Koronakriisin aiheuttamassa talousahdingossakaan Marinin hallitus ei ole unohtanut tuiki tärkeää hengen ravintoa, sillä kulttuurista ja taiteesta nauttiminen lisää tutkitusti hyvinvointia ja terveyttä, iloitsee valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsen ja ex-kulttuuriministeri kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) - Lisäbudjetissa nyt tehdyt satsaukset ovat tervetullutta jatkoa jo kevään lisätalousarviossa tehdyille välttämättömille rahoitustoimille, joilla autettiin kulttuuria ja sen toimijoita selviytymään koronapandemian aiheuttamIsta vaikeuksista. Taiteen ja kulttuurin tukeminen on välttämätöntä, sillä alan ammattilaisten työtilaisuudet tyssäsivät pandemian takia kuin seinään ja jättivät tekijät tyhjän päälle, Viitanen toteaa. Tulonmenetysten korvaamiseen ja jatkuvuuden turvaamiseen hallitus esittää lisätalousarviossaan 23 miljoonaa euroa. Taiteen edistämiskeskukselle ehdotetaan 7 miljoonaa euroa jaettavaksi apurahoina taiteen ja kulttuurin toimijoille. Veikkauksen rahape

SDP:n kansanedustajat Kiljunen ja Heinäluoma: Etelä-Karjalan malli tarjoaa uusia eväitä vakavan koulukiusaamisen ehkäisyyn koko Suomessa21.10.2020 10:44:29 EESTTiedote

Koulukiusaamisen vakavammat muodot ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua ja huolta. Kyseessä on hyvin vakava asia, jonka ennaltaehkäisemiseksi koulut tarvitsevat lisää työkaluja. Kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Anneli Kiljunen ehdottavat, että Etelä-Karjalan toimintamalli, jossa yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa on sujuvoitettu, otettaisiin laajemmin käyttöön muuallakin Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme