SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: Sähkönsiirtoyhtiöiden verovälttelyyn puututtava

Jaa

Finnwatch on tänään julkaissut uuden selvityksen sähkönsiirtoyhtöiden verovälttelystä. Sen mukaan Suomi on menettänyt viimeisen viiden vuoden aikana Carunan ja Elenian verojärjestelyjen vuoksi 90 miljoonaa euroa verotuloja. Talousvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) vaatii, että hallitus ryhtyy välittömästi lainvalmistelutoimiin, kun verovälttelyyn puuttumista selvitetään hallitusohjelman mukaisesti.

- Lainsäädännön porsaanreiät on tukittava, kuten SDP esitti jo viime kaudella. On kestämätöntä, että luonnollisena monopolina toimivat, kansainvälisten pääomasijoittajien omistamat yhtiöt välttävät vuosittain kymmenien miljoonien eurojen verot. Ns. tasevapautus on erityisen ongelmallinen, sillä se antaa mahdollisuuden kiertää korkovähennysrajoitusta ja jatkaa aggressiivista verosuunnittelua, Mäkinen toteaa.

Aggressiivisen verosuunnittelun sallimista perustellaan sillä, että se tukee investointihalukkuutta. Valtion taloudellinen tutkimuslaitos (VATT) on tutkinut perusteellisesti korkovähennysrajoituksen soveltamista ja todennut, ettei korkojärjestelyihin puuttuminen korkovähennysrajoituksella rajoita tai vaaranna investointeja.

- Verovälttely on talouden kannalta haitallista. Erityisesti pienet ja kotimaiset yritykset kärsivät kilpailussa suhteessa monikansallisiin yrityksiin. Lisäksi veropohjan aukot suosivat ulkomaista omistusta suhteessa kotimaiseen, kun pääomasijoittajat voivat välttää veroja Suomesta kertyneistä voitoistaan. On myös syytä huomata, että sähkönsiirtoyhtiöt ovat luonnollisia monopoleja ja jo sähkömarkkinalaki velvoittaa ne investointeihin ja takaa niiden tuoton, Mäkinen alleviivaa.

Mäkinen korostaa, että esimerkiksi tasevapauksen kaltaista menettelyä ei tiettävästi käytetä missään muussa EU-maassa ja pitää erikoisena, ettei Suomessa aggressiiviseen verosuunnitteluun ole puututtu tiukemmin.

- Jo yksin tasevapauksen poisto hyödyttäisi kotimaisia yrityksiä ja vahvistaisi julkista taloutta. Ongelmat ovat olleet pitkään tiedossa ja niihin on puututtava tämän hallituskauden aikana, Mäkinen summaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindén: Hallitus uudistaa sekä sote-palveluiden sisältöä, laatua ja saatavuutta että koko palvelujärjestelmää28.11.2020 08:27:30 EETTiedote

Kokoomus on julkistanut eilen 27.11.2020 linjauksiaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi. - Mitään uutta Kokoomuksen sote-linjauksissa ei tule esille, toteaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-ryhmän vetäjä, kansanedustaja Aki Lindén, jolla itsellään on laaja kokemus työskentelystä sosiaali- ja terveydenhuollon eri tehtävissä. - Kokoomus on ollut keskeinen hallinnollisen sote-uudistuksen ajaja Suomessa ja uudistusta on tehty vuosia suurelta osin kokoomusvetoisessa hallituksessa. Nyt Kokoomus on ilmeisesti arvioinut, että katkaistakseen alenevan kannatuskehityksensä sen tulee sanoutua irti kaikenlaisesta ”hallinnollisesta sote-uudistamisesta” ja esittää ”sote-palveluiden uudistamista” - Marinin hallitus toteuttaa sekä palvelujen välitöntä uudistamista että pitkällä tähtäimellä välttämätöntä hallinnon uudistamista. Nämä eivät ole vastakkaisia asioita. Hoitotakuu, hoitajamitoitus sekä terveyskeskusten ja kuntien sote-keskusten kehittäminen ovat hallituksen keskiössä. Näiden li

SDP:n Niina Malm: Itärajan koronarekkaralli kuriin25.11.2020 12:38:26 EETTiedote

Sdp:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Niina Malm ehdottaa, että Venäjältä leviävää koronavirusta voitaisiin osaltaan ehkäistä suitsimalla itärajan rekkaliikennettä. Yhtenä osaratkaisuna virustorjunnassa Suomi voisi Malmin mukaan EU:n ulkorajamaana ryhtyä irtautumaan kotimaan kuljetusalan markkinoita sotkevasta kabotaasiliikenteestä eli tavarankuljetuksesta maiden välillä Venäjälle rekisteröidyillä rekoilla.

SDP:n Kimmo Kiljunen ajaa lakialoitteella kansalaisaloitemenettelyn parantamista25.11.2020 11:04:25 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljusen tänään 25.11. eduskunnan lähetekeskustelussa oleva lakialoite tähtää kansalaisaloitelain 5 §:n 2 momentin muuttamiseen. Kiljunen esittää, että nykyisen kansalaisaloitemenettelyn rinnalle luodaan menettely, jossa 10 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite käsitellään samalla tavalla kuin kansanedustajan tekemä kirjallinen kysymys. - Kansalaisaloitteet otettiin käyttöön 2012, koska niiden nähtiin edistävän kansalaisten äänen tulemista kuulluksi ja osaksi päätöksentekoa. Myös kansalaiset ovat suhtautuneet positiivisesti kansalaisaloitteiden myötä auenneeseen vaikuttamismahdollisuuteen. Tästä huolimatta aloitemenettely on jäänyt tehottomaksi keinoksi lainsäädännössä, kun vain muutama aloite on johtanut lakimuutokseen. Rinnakkaismenettely takaisi sen, että aloitteentekijät saisivat ehdotukseensa vähintäänkin vastauksen ministeriltä, Kiljunen tähdentää. Lisäksi lakialoitteessa esitetään kansalaisaloitteen allekirjoitusten keräysajan pidentämistä 12 ku

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme