SDP EDUSKUNTA

SDP:n ryhmäpuhe / valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2023-2026

Jaa

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe JTS-keskustelussa 15.6.2022 SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Arvoisa puhemies!

Viime vuonna uskoimme pandemian olevan taittumassa. Ilmassa oli uutta nousua. Talous kasvoi 3,5%:n vauhdilla, työllisyys nousi kohti ennätyslukemia. Myös velkasuhde kääntyi laskuun.

Kaikki tämä muuttui helmikuun lopussa.

Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan suisti raiteiltaan niin Euroopan turvallisuuden kuin elpyvän talouden. Ukrainalaiset kantavat raskaimman taakan puolustaessaan maataan. On selvää, että me autamme, mutta tällä on myös hintansa. Valtiovarainvaliokunnan saaman arvion mukaan sodan seuraukset maksavat meille suomalaisille yli 7 miljardia euroa vuosina 2022-2026.

Lisämenot ovat välttämättömiä ja on selvää, ettei niitä voi toteuttaa kehyksen puitteissa. Siksi kehysääntöön tehdään poikkeus, joka kattaa puolustuskykymme nostamiseen, Ukrainan pakolaistilanteen hoitamiseen ja huoltovarmuuteen liittyvät menot.

Arvoisa puhemies,

Vielä hetki sitten oikeisto-opposition vaati kovia leikkauksia ihmisten toimeentuloon ja palveluihin. SDP:n mielestä tämä ei ole taloudellisesti viisasta, eikä inhimillisesti oikein. Päinvastoin – ihmiset tarvitsevat nyt helpotusta arkeen ja toimeentuloon, kun inflaatio syö kiihtyvällä tahdilla ostovoimaa.

Siksi hallitus aikaisti indeksikorotuksia ja keventää eläkeläisten verotusta. On myös selvää, että tarvitsemme vielä lisää täsmätoimia. Sdp on valmis tarkastelemaan tasapuolisia ja tehokkaita keinoja ostovoiman turvaamiseksi. Tarvitsemme yhä koronakriisin jälkihoitoa. Pandemian jälkeensä jättämä hoito-, hoiva-ja oppimisvelka on maksettava nyt.

Kokoomus on nyt tehnyt linjanmuutoksen omassa vaihtoehdossaan. Olette tässä salissa vaatineet moneen kertaan valtion velkaantumisen pysäyttämistä, mutta puoluekokouksen linjapuheessa puheenjohtaja Orpo esitti Suomelle miljardien - siis miljardien - lisävelanottoa!

Te haluatte alentaa marginaaliveron korkeintaan 50 %:iin kaikissa tuloluokissa. Tämä aiheuttaa lähes miljardin vajeen julkiseen talouteen joka vuosi. Tästä yli 700 miljoonaa menisi kaikkein hyvätuloisimmalle kymmenykselle, ja kaikkein suurituloisin prosentti saisi potista lähes 300meur. Hyvätuloisin prosentti saisi siis jättipotin: Keskimäärin yli kymppitonnin vuodessa enemmän käteen samalla kun tavalliselle työntekijälle – opettajalle, hoitajalle ja pienyrittäjälle ei jäisi edes murusia.

Näyttääkin siltä, että velka ei ole kokoomukselle ongelma kun rahat käytetään hyvätuloisten veronkevennyksiin, mutta hoitojonojen purkamiseen tai koulutukseen satsaamiseen velkaa ei sovi ottaa.


Arvoisa puhemies,

Kuten todettu, turvallisuudesta emme voi tinkiä.
Puolustusvoimien toimintamenoihin ohjataan kehyskaudella 130-200 miljoonaa vuodessa, materiaalihankintoihin 1,5 miljardia sekä Rajavartiolaitokselle sekä kyberturvallisuuteen merkittäviä panostuksia.

Emme tingi myöskään pohjan rakentamisesta tulevalle kasvulle. Tarvitsemme kasvua luomaan työtä ja hyvinvointia, myös tasapainottamaan julkista taloutta. Talouden vastuullinen hoitaminen on osa kokonaisturvallisuutta. Tavoite kääntää velkasuhde lasku-uralle korkeasuhdanteessa on tärkeä ja tässä hallitus myös viime vuonna onnistui.

Tarvitsemme tulevina vuosina menomalttia sekä jatkotoimenpiteitä veropohjan tiivistämiseksi. Liikkumavara tulee kohdentaa niille, joihin hintojen nousu pahiten osuu. Erityisesti, jos valtio voi samalla tukea ostovoiman ja kilpailukyvyn takaavien tuloratkaisujen syntyä työmarkkinoilla. Avainasemassa on työllisyys ja tuottavuus.

Valiokunta toteaa mietinnössään, että talouskasvun vahvistamiseksi on tärkeää varmistaa kannustava sekä vakaa ympäristö TKI-toiminnalle, vahvistaa osaamispohjaa ja lisätä kansainvälisten huippuosaajien kiinnostusta. Tähän on helppo yhtyä. Koulutus, osaaminen ja tki-panostukset ovat ainoa kestävä pohja tulevaisuuden hyvinvoinnille.

Arvoisa puhemies,

Talouskehitys, vastuu ilmastosta ja turvallisuus - kaikki puoltavat päättäväistä etenemistä kohti päästötöntä Suomea. Uudella teknologialla Suomeen syntyy korkean tuottavuuden työtä ja kotimarkkinoistamme tulee kasvualusta vientiyrityksille.

Suomi on tällä hallituskaudella välttänyt konkurssiaallot ja massatyöttömyyden, koska hallituksella on ollut kykyä ja malttia olla tukahduttamatta taloutta väärin kohdennetuilla leikkauslistoilla. Työllistävää kasvua, investointeja ja osaamista vahvistavalla talouspolitiikalla turvaamme Suomen kriisinsietokykyä myös tulevaisuudessa.

Julkisen talouden suunnitelman linjaukset saavat SDP:n eduskuntaryhmän täyden tuen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johan Kvarnström: Rakkaus voittaa! Pride-viikon viesti on kuultava ja turvallisuus taattava29.6.2022 11:51:00 EEST | Blogi

Pride-tapahtumiin kohdistuu herkästi uhkaa ja väkivaltaa. Suomen suurimman ihmisoikeustapahtuman, Helsinki Priden, järjestäjät ovat olleet syystä huolissaan kuluneen Pride-viikon turvallisuudesta. Huoli kohdistuu erityisesti lauantain kulkueeseen ja pääjuhlaan. Huoli on ymmärrettävä, valitettavasti. On masentavaa ja surullista, että tilanne on tämä 2020-luvulla. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään sitä, että puolustaa oikeutta olla oma itsensä, tai että puolustaa ihmisoikeuksia ja rakkautta. Meidän olisi jo pitänyt päästä pidemmälle, ja osittain olemme päässeetkin. Emme saa unohtaa kaikkea edistystä ja myönteistä kehitystä, kaikkea parempaa ymmärtämystä ja kaikkea lisääntynyttä tietoisuutta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä ja moninaisuudesta. Näillä voimme osoittaa, että arvokonservatiiviset voimat kuuluvat menneeseen aikaan, ja että vapaus voimistuu. Vapautta täytyy vaalia joka päivä kaikilla tasoilla. Tämän vuoden Pride-tapahtuman teema, Kohtaamisia, on erinomainen. Kun kuunt

Johan Kvarnström (SDP): Kärleken segrar! Pride-veckans budskap behöver höras och tryggheten säkras.29.6.2022 11:50:00 EEST | Blogi

Pride-evenemang är ofta utsatta för hot och våld. Arrangörerna för Finlands största människorättsevenemang, Helsinki Pride, är oroliga för säkerheten under pågående Pridevecka, speciellt för lördagens stora parad och huvudfest. Det är förståeligt, tyvärr. Givetvis beklämmande, ledsamt att så är fallet ännu på 2020-talet. Ingen borde behöva vara rädd för att stå upp för rätten att vara sig själv, för mänskliga rättigheter, för kärlek. Vi borde ha kommit längre, och delvis har vi ju gjort det. Vi får inte glömma alla framsteg och all utveckling, all utökad förståelse, all ökad kunskap om sexuella minoriteter och könsminoriteter, om mångfalden. Vi kan visa att de värdekonservativa krafterna bör höra till en gången tid, att friheten är här för att växa sig starkare. Den måste värnas om varje dag på alla nivåer. Temat för årets Pride - möten - är perfekt. Då vi hör varandras livsberättelser, möts ansikte mot ansikte finns förutsättningar att förstå likheter och acceptera olikheter. Jag möte

SDP:n Paula Werning: Vanhuspalvelujen parantamiseksi tehty uudistus valmiiksi28.6.2022 11:16:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että vanhuspalvelujen jatkouudistus valmistui. Lait astuvat voimaan 1.1.2023. Hallitus on paneutunut vanhuspalvelujen uudistamiseen viimeisen vuoden aikana tehokkaasti. Se näkyy huolellisessa valmistelussa, jossa on otettu yksityiskohtaisesti huomioon monet keskeiset uudistamista vaativat asiakohdat. - Pidän tärkeänä, että hallitus on katsonut tarpeelliseksi vahvistaa vanhusten mahdollisuutta ja oikeutta saada ne palvelut, joiden tarve on todettu tärkeäksi, entistä tehokkaammin. Tämä on ollut todellinen haaste, sillä meillä on Suomessa vuosi vuodelta yhä enemmän vanhuksia väestön ikääntyessä suurten ikäluokkien seurauksena, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Paula Werning täsmentää. Hallitus toteuttaa hallitusohjelman mukaisia tavoitteita määrätietoisesti uudistamalla vanhuspalvelulakia ja sote-asiakasmaksulakia. - Keskeisin tavoite tässä vanhuspalvelujen toisen vaiheen uudistuksessa on, että ikääntynyt voi asua kodissaan mahdol

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Positiivinen luottotietorekisteri on tärkeä ylivelkaantumista estävä toimenpide28.6.2022 10:14:39 EEST | Tiedote

Eduskunta on hyväksynyt eilen lakiesityksen positiivisesta luottotietorekisteristä. Talousvaliokunnan sd-edustajat Matias Mäkynen, Tuula Väätäinen, Raimo Piirainen ja Hussein al-Taee pitävät uudistusta keskeisenä keinona ylivelkaantumisen hillitsemiseksi ja tärkeänä jatkumona Sanna Marinin hallituksen jo toteuttamiin toimiin, joilla velallisen asemaa on parannettu ja ylivelkaantumiskehitykseen puututtu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme