SDP EDUSKUNTA

SDP:n ryhmäpuheenvuoro puolustusselonteon palautekeskustelussa 7.12.2021

Jaa

SDP:n ryhmäpuheenvuoro puolustusselonteon palautekeskustelussa 7.12.2021 Kansanedustaja Kimmo Kiljunen

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Muutoksen puhuttaessa mahdollisia.

Arvoisa puhemies,

Valtioneuvoston puolustusselonteko linjaa Suomen puolustuskyvyn kehittämisen painospisteitä seuraavaksi vuosikymmeneksi. Se nojaa aiemmin hyväksyttyyn ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon. Puolustuksemme lähtökohtana on laaja turvallisuuskäsite ja yhteistyövarainen turvallisuus.

Puolustusselonteossa puolustusta tarkastellaan perinteistä maa-, ilma- ja merivoimiin perustuvaa kolmijakoa laajemmin. Teknologinen kehitys on tuonut uudenlaisia kyber- ja informaatioturvallisuuteen liittyviä tarpeita. Ne vaativat Suomelta aiempaa monipuolisempaa tulokulmaa puolustuspoliittisiin kysymyksiin.

Käytämme termiä hybridiuhka. Se tarkoittaa laaja-alaista vaikuttamista, jonka torjuminen edellyttää viimekädessä kansainvälistä yhteistyötä ja koordinaatiota. Hybridiuhkiin vastaaminen korostaa Suomelle erityisesti EU:n yhteistyön merkitystä.

Arvoisa puhemies,

Presidentti Niinistön totesi vastikään, että Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan lähtökohta on ylläpitää kansallista liikkumatilaa ja valintamahdollisuuksia. Suomen pitkäaikainen turvallisuuspoliittinen linja perustuu sotilaalliseen liittoutumattomuuteen. Tätä täydentää kahden- ja monenvälinen puolustusyhteistyö.

Olemme rakentaneet yhteistoimintaa Naton ja siihen kuuluvien maiden kesken muun muassa harjoitustoiminnassa sekä sotilaallisessa kriisinhallinnassa. Tämä on tehty sotilaallisesti liittoutumattona maana turvaten omat puolustusintressimme ja ylläpitäen sotilaallista suorituskykyämme mittavilla puolustushankinnoilla. Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan.

Erityisesti kehitämme osaamistamme ja edistämme pohjoista turvallisuutta yhteistyössä sotilaallisesti liittoutumattoman Ruotsin sekä myös Norjan kanssa. Meille yhä tärkeämpi turvallisuuspoliittinen viitekehys on Euroopan unioni, joka laatii parhaillaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa määrittävää strategista kompassia. Sen taustalla on keskustelu unionin strategisesta autonomiasta ja syvenevästä puolustusteollisesta yhteistyöstä. Tämä on tärkeää erityisesti EU:n ulkopoliittisen uskottavuuden ja vaikuttavuuden kannalta.

Arvoisa puhemies,

Suomen puolustuksen perustana on korkea maanpuolustustahto ja kansallinen yksituumaisuus keskeisimmistä turvallisuuspoliittisista linjauksistamme. Tätä tulee vaalia myös tulevaisuudessa. Mitä vähemmän jakolinjoja, sitä vähemmän on yhteiskunnassamme heikkoja kohtia, mitä murtaa. Vasta valmistunut parlamentaarisen komitean mietintö asevelvollisuuden kehittämisestä pyrkii omalta osaltaan vahvistamaan puolustuksellisia tarpeitamme ja kansalaisten tasa-arvoa.

Arvoisa puhemies,

Kuluvalla vuosikymmenellä puolustussektorin valtavin yksittäinen hanke on poistuvien Hornetien korvaaminen uusilla hävittäjillä. Olemme tässä hankinnassa aivan kalkkiviivoilla.

Poliittisen päätöksenteon kannalta on kriittisen tärkeä kysymys, mitkä hävittäjäkandidaateista kykenevät hallitusohjelman mukaisesti korvaamaan Hornet-kaluston sotilaallisen suorituskyvyn täysimääräisesti. Tältä pohjalta voidaan sitten arvioida eri kandidaattien mahdollisia eroja teollisen yhteistyön, huoltovarmuuden ja elinkaarikustannusten osalta. Olennaista on jatkossa kyetä säilyttämään puolustusbudjetin sisäinen tasapaino ilman pysyviä korotuspaineita.

Kiitän osaltani puolustusvaliokuntaa sekä parlamentaarista seurantaryhmää yhteistyöstä isänmaallemme keskeisen selonteon laatimisesta hyvässä ja parlamentaarisessa hengessä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmä: itäisen Suomen elinvoimaa on vahvistettava19.8.2022 12:18:51 EEST | Tiedote

Venäjän perusteeton ja julma hyökkäys Ukrainaan on merkittävästi vähentänyt itäisen Suomen turismia ja kaupankäyntiä. Alueen toimijoiden, yritysten ja valtiovallan on yhdessä etsittävä keinot itäisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi tilanteessa, jossa itärajallemme on noussut jyrkkä seinämä. Uusia yhteistyökumppaneita ja turistivirtoja kaivataan nyt kipeästi. Siksi Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä esittää viittä keinoa itäisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi.

KUTSU: SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan, ministeriryhmän ja puoluejohdon kesäkokous Lahdessa ja Hämeenlinnassa19.8.2022 11:46:25 EEST | Kutsu

Hyvä median edustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän työvaliokunnan, ministeriryhmän ja puoluejohdon kesäkokous järjestetään 24.–25.8.2022 Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Ilmoittaudu kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/CCF187A9597ADDCF Ilmoittautuminen on auki tiistaihin 23.8. klo 16:00 saakka. Kokouksen ohjelma Keskiviikko 24.8. 7:00 Yhteiskuljetus Helsingistä Lahteen. Muista ilmoittautua kaikkiin kuljetuksiin mukaan ilmoittautumislomakkeen kautta. 11:00 Eduskuntaryhmän jäseniä tavattavissa yleisötilaisuudessa Lahden torilla 12:00 Lounas, Sibelius-talo, Lahti 13:00 Yhteiskokous puoluehallituksen kanssa alkaa. Kokouksen alku on avoin medialle ja se lähetetään SDPn Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/demariTV ja Facebook-sivulla facebook.com/sosialidemokraatit Kokouksen avaus, Antti Lindtman Lahden kaupungin tervehdys, kaupunginjohtaja Pekka Timonen Tervehdyspuheenvuoro, komissaari Jutta Urpilainen Poliittinen tilannekatsaus, Sanna Mar

SDP:n Anneli Kiljunen: Sote-uudistuksen tavoitteiden toteutuminen on kiinni hyvinvointialueiden ensi vuoden rahoituksesta19.8.2022 09:30:03 EEST | Tiedote

Hallitus kokoontuu 31.8.–1.9. budjettiriiheen päättämään valtion talousarviosta ensi vuodelle. Tämä budjettiriihi ja ensi vuoden budjetti on ensimmäisiä laatuaan, sillä ensimmäistä kertaa valtion budjettiin sisältyy myös ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden rahoitus. SDP:n kansanedustaja ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen on huolissaan alueiden ensi vuoden rahoituksesta, jota hän pitää kriittisenä hallituksen keskeisen uudistuksen onnistumisen kannalta.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Omalääkärin ja omahoitajan työparimalli saatava nopeasti etenemään18.8.2022 16:10:26 EEST | Tiedote

Tiistaina 16.8. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi selvityksensä uudenlaisesta omalääkärimallista. Selvityksen tarkoituksena oli arvioida ja kuvata, miten omalääkärimallia voisi toteuttaa yhdessä hoitotakuun kanssa. Selvitysryhmä ehdottaa ratkaisuksi hoidon jatkuvuusmallia, jolla vahvistetaan potilaan, lääkärin ja hoitajan hoitosuhteen jatkumista. SDP:n kansanedustaja ja terveystieteen tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen on jo pitkään puhunut omalääkärin ja omahoitajan työparimallin tarpeesta, ja hyödyistä sekä vaatinut mallin pikaista edistämistä alueilla ja valtakunnallisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme