SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Nesteen uudet tankkerit saatava Suomen lipun alle huoltovarmuussyistä

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Neste ilmoitti tällä viikolla, että uusi biojalostamohanke rakennetaan Rotterdamiin. Päätös oli Suomelle suuri pettymys, sillä uutta hanketta toivottiin Rotterdamin sijasta Porvoon Kilpilahteen. Ratkaiseva tekijä päätöksessä oli hankkeen kustannuserot. Kansanedustaja, eduskunnan Meriryhmän puheenjohtaja Kristiina Salonen (sd.) vaatii, että valtio-omisteisen Nesteen päätöksissä arvioitaisiin jatkossa vahvemmin niiden vaikutuksia Suomen huoltovarmuudelle.

- Ymmärrän, että Neste on yritys, joka tekee päätöksensä itsenäisesti pohjautuen yrityksen visioihin ja kannattavuusarvioihin. On kuitenkin vaikea hyväksyä, että Nesteen kaltaiset valtio-omisteiset yhtiöt eivät huomioisi kansallisia näkökulmia, kuten esimerkiksi huoltovarmuutta. Siksi koen, että on käytävä vakava tarkastelu huoltovarmuuden kannalta merkittävistä yrityksistä ja niiden tulevaisuussuunnitelmista, Salonen sanoo.

Neste on rakennuttamassa parhaillaan kahta uutta öljytankkeria, joiden on määrä valmistua vuoden 2021 lopulla. Salonen kokee, että keskustelu huoltovarmuuskysymyksistä on siksikin ajankohtainen, että Neste tekee luultavasti pian ratkaisunsa siitä, tulevatko tankkerit Suomen lipun alle ja kuka alukset lopulta omistaa.

- Nyt näimme biojalostamohankkeen kohdalla, että Neste teki ratkaisunsa kustannusperusteisesti. Jos uudet öljytankkerit päätetään liputtaa esimerkiksi edullisemman työvoiman ja käyttökustannusten perusteella mukavuuslipun alle, aiheuttaa se väistämättä ongelmia merenkulun huoltovarmuudelle Suomessa. Herää kysymys, voimmeko varmistaa Suomessa riittävän merenkulun osaamisen tulevaisuudessa öljytankkereiden osalta, mikäli tukeudumme jatkossa yhä vahvemmin ulkomaisen osaamisen ja omistuksen varaan, Salonen aprikoi.

Salonen muistuttaa, että Suomi on täysin riippuvainen merenkulusta. Yli 80 prosenttia Suomen ulkomaankaupasta kulkee meriteitse.

- Tuonnin ja viennin osalta Suomi toimii kuin saari: ilman toimivaa merenkulkua koko yhteiskuntamme olisi vaarassa pysähtyä. Erityisesti koronapandemia on nostanut huoltovarmuuskysymykset isosti pinnalle. Valtion on huomioitava tarkemmin, miten Nesteen kaltaisten yritysten yksittäiset päätökset vaikuttavat Suomen huoltovarmuuteen. Toivon, että Neste omistajineen kävisi tästä perustavanlaatuista keskustelua ennen kuin ratkaisuja tehdään, Salonen toteaa.

Suomen Merimies-Unioni on jo aiemmin nostanut esille huolen Suomen lipun alla olevan tonniston riittämisestä. Ei ole samantekevää, minkä maan lipun alla esimerkiksi kauppalaivareiteillä kulkevat alukset ovat. Kriisin hetkellä kukaan ei halua olla riippuvainen muiden maiden hyväntekijyydestä, jos on mahdollisuus turvata Suomen ruoka- ja energiahuolto omin toimin. Omistaja lopulta määrää, missä alukset kriisin aikana liikennöivät.

- Monet maat ovat kriisissä pistäneet oman kansansa etusijalle ja jopa estäneet yrityksiä viemästä kriittisen tärkeitä kuljetuksia ulkomaille. Viisautta olisikin nyt arvioida huoltovarmuuden tilaa uudelleen myös merenkulun osalta. Olemme kuitenkin viennistä ja tuonnista riippuvainen maa, ja siksi merenkulun kansallinen turvaaminen on ehdottoman tärkeää, Salonen korostaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Korona on osoittanut julkisen hallinnon kehittämistarpeet 9.4.2021 12:14:23 EEST | Tiedote

Vahva ja laaja julkinen hallinto on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Vaikka meillä Suomessa on monilla mittareilla mitattuna erittäin hyvä julkinen hallinto, on koronakriisi kuitenkin osoittanut siinä kipukohtia. SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen näkee, että julkisen hallinnon tulee toimia tulevaisuudessa entistä saumattomammin yhteistyössä, kansalaisten hyväksi. - Nykytilanteessa julkisen hallinnon hajanaisuus ja siilomaisuus haittaa eri toimijoiden avointa yhteistyötä ja yhteisten päämäärien laatimista. Kun rakenteet ovat tällaiset, on myös kansalaisten vaikea saada parasta mahdollista palvelua, Viljanen sanoo. Viljanen toteaakin, että julkisen hallinnon kokonaisvaltainen kehittäminen on tärkeä teko tulevaisuuden hyvien palvelujen turvaamiseksi. Hyvä julkinen hallinto on parhaimmillaan, kun se toimii saumattomasti yhteen ja pystyy toimimaan myös kriisiaikoina vaikuttavasti ja tehokkaasti. Koronan myötä myös etäratkaisujen tarve on tullut näkyväksi. Digitalisaatio eteni

VR:n palvelutaso turvattava myös Itä- ja Kaakkois-Suomessa9.4.2021 10:38:00 EEST | Tiedote

- VR käyttää koronakriisiä tekosyynä keskittäessään johdonmukaisesti palveluitaan pääkaupunkiseudulle. Heikennykset koskevat erityisesti junahenkilöstöä ja nyt YT-menettelyn kohteena ovat konduktöörit. Supistamistoimet kohdentuvat pääosin Itä- ja Kaakkois-Suomeen, sanovat liikenne- ja viestintävaliokunnan SDP:n kansanedustajat Paula Werning ja Seppo Eskelinen. Jo aiemmin tehdyillä päätöksillä rautatieliikenteen ohjaus Joensuussa ja Vainikkalassa lopetettiin ja henkilöstölle annettiin mahdollisuus siirtyä Kouvolaan. Myös Kouvolan ohjauskeskuksen toimintaa suunniteltiin keskitettäväksi pääkaupunkiseudulle. Uusimpana toimenpiteenä yhtiö ilmoitti käynnistävänsä YT-neuvottelut konduktöörien Kouvolan työpisteen lakkauttamisesta. Esitys koskettaa 27 työntekijää ja eipä yllättäisi sekään, jos seuraava siirto koskisi Joensuun 13 työntekijän työpistettä. Neuvottelujen tavoitteena on työntekijöiden siirto Etelä-Suomeen lähiliikenteen palveluihin. - Näillä toimilla heikennetään huomattavasti junal

SDP:n Kvarnström: Kierrätettävyyden lisääminen tärkeää uudessa jätelaissa9.4.2021 07:53:00 EEST | Tiedote

Eduskunta alkaa tällä viikolla käsittelemään ehdotusta uudeksi jätehuoltoa koskevaksi lainsäädännöksi. Myös ympäristövaliokunnassa aloitetaan tänään alan asiantuntijoiden kuulemiset. Kansanedustaja Johan Kvarnströmin pitää ehdotusta on kompromissina, jota voi olla tarpeen vielä viimeistellä. Kvarnström on kuitenkin tyytyväinen muutoksiin, jotka parantavat jätteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme