SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Rajaliikenteen testauspakko on välttämätön koronatoimi

Jaa

Hallitus on tänään saanut valmiiksi esityksen tartuntatautilakiin tehtävästä muutoksesta, joka koskisi pakollista terveystarkastusta. Muutos koskisi erityisesti lentokenttiä ja satamia, joissa voitaisiin aluehallintoviraston ja lääkärin määräyksestä määrätä koronatestauspakko. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan huhtikuussa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää esitystä vastuullisena ratkaisuna. Satakunnassa vierastyöläisistä lähtöisin olevat tartuntaketjut ovat kasvaneet äkillisesti lyhyessä ajassa. Rauman koronaviruksen ilmaantuvuusluku on jo 300 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tämä luku vastaa jo pääkaupunkiseudun pahenevaa tilannetta.

- Satakunnassa oli pitkään yksi maan parhaimmista tautitilanteista, mutta tilanne on nopeasti kääntynyt päälaelleen. Ihmiset noudattavat ohjeita tunnollisesti ja maskin käyttö on havaintojeni mukaan ennemminkin pääsääntö kuin poikkeus. Rajojen yli tapahtuvaa liikkumista ei ole koronatartuntojen suhteen kyetty riittävästi torjumaan. Vapaaehtoisuuteen perustuva testaaminen ei valitettavasti ole riittävä toimi, kuten Rauman tilanne kertoo. Tällä lakimuutoksella ollaankin antamassa lentokentille ja satamille mahdollisuudet siihen, että jokainen rajan yli kulkeva voitaisiin testata koronatartunnan varalta. Toivon, että lakimuutos saisi eduskunnassa mahdollisimman nopean käsittelyn, Salonen toteaa.

Esityksen mukaan pakollisesta terveystarkastuksesta kieltäytyville voitaisiin määrätä terveydensuojelurikkomuksesta sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

- Tämä on tiukka, mutta ehdottoman tärkeä linjaus. Terveydenhuollon kapasiteettia on varjeltava kaikin tavoin koronakriisissä. Nyt jo henkilöstön jaksaminen on kovilla, kun tartuntaketjuja joudutaan jäljittämään kaikin voimin. Tilanne on tällä leviämistahdilla pian kestämätön, jos tartuntoja ei saada kuriin. Samalla se vaikuttaa koko alueen väestön terveyspalveluihin heikentävästi. Sen vuoksi nyt on tiukennettava rajoituksia, Salonen painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme