SDP EDUSKUNTA

SDP:n Taimela: Hallitukselta kipeästi kaivattuja työkaluja ihmiskaupan torjuntaan

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Katja Taimela pitää erittäin hyvänä hallituksen antamaa lakiesitystä ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemiseksi.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katja Taimela  (sd) pitää hyvänä hallituksen ripeää toimintaa, jolla saadaan uusia työkaluja ihmiskaupan torjuntaan ja stoppi ulkomaisen työvoiman hyväksikäytölle.
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katja Taimela (sd) pitää hyvänä hallituksen ripeää toimintaa, jolla saadaan uusia työkaluja ihmiskaupan torjuntaan ja stoppi ulkomaisen työvoiman hyväksikäytölle.

- Hallituksen kunnianhimoinen työ ihmiskauppaa vastaan etenee ministeri Haataisen johdolla. Nyt annetuilla esityksillä pureudutaan ongelmaan hyvin konkreettisilla keinoilla. Esitykset tähtäävät siihen, että vilpilliset työnantajat menettävät kilpailuetunsa ja toisaalta ihmiskaupan uhreja tuetaan siinä, että heillä on paremmat edellytykset ottaa viranomaisiin yhteyttä ilman uhkaa oman tilanteen kohtuuttomasta heikentymisestä.

Jatkossa ulkomaalaiselle, joka työskentelee oleskeluluvan nojalla, voitaisiin myöntää oikeus työntekoon ilman ammattialarajoitusta- tai muuta rajoitusta tai yritystoimintaan, jos on perusteltua aihetta epäillä, että hänen työnantajansa on merkittävällä tavalla laiminlyönyt velvollisuuksiaan työnantajana tai muulla tavalla hyväksikäyttänyt häntä. Lisäksi uhrilla olisi samalla perusteella oikeus saada uusi määräaikainen oleskelulupa uuden työn hakemista tai yrittämistä varten. Nämä muutokset parantaisivat hyväksikäytön uhrin oikeusasemaa.

- Olennaista on erottaa oleskeluluvan kytkös työpaikkaan. Tämä poistaa työntekijän hyvin voimakkaan riippuvuussuhteen työnantajasta. Monesti näissä tilanteissa työnantaja on pystynyt alistamaan työntekijän kohtuuttomaan asemaan, kun vaihtoehtoina ovat olleet huonoissa oloissa riistopalkalla tehty työ tai karkotus maasta.

Lakimuutoksen myötä oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä ulkomaalaisen työntekijän työnantajan tai toimeksiantajan tarkoituksena olevan maahantuloa tai maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen oleskelulupaa haettaessa.

- Tämä muutos kohdistuu suoraan vilpillisiin yrityksiin ja rajoittaa niiden edellytyksiä saada uusia riistettäviä työntekijöitä. Säädös ei kuitenkaan heikentäisi yksittäisen työntekijän oikeuksia.

- Mediassakin raportoidut räikeät työvoiman hyväksikäyttötapaukset ovat olleet pysäyttäviä. Vaikka olemme olleet hyvin tietoisia ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön olemassa olemisesta, ongelman laajuus ja todellisen viheliäinen luonne ovat konkretisoituneet viime aikojen paljastusten myötä. Ongelmat ovat hyvin hankalasti ratkaistavissa.

- Täytyy kiittää hallituksen hyvää työtä konkreettisten ja vaikuttavien toimenpiteiden tuomisessa suhteellisen nopealla aikataululla. Samalla on selvää, että työtä ihmiskauppaa vastaan pitää vieläkin jatkaa myös lainsäädännön kehittämisen puolella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katja Taimela  (sd) pitää hyvänä hallituksen ripeää toimintaa, jolla saadaan uusia työkaluja ihmiskaupan torjuntaan ja stoppi ulkomaisen työvoiman hyväksikäytölle.
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katja Taimela (sd) pitää hyvänä hallituksen ripeää toimintaa, jolla saadaan uusia työkaluja ihmiskaupan torjuntaan ja stoppi ulkomaisen työvoiman hyväksikäytölle.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta23.1.2021 14:19:59 EETTiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen pitää vastuuttomana kokoomuksen tuoreeseen kuntavaaliohjelmaan sisältyvää näkemystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hylkäämisestä. Kokoomuksen mukaan sotea tulisi kehittää ”nykyjärjestelmän pohjalta”. Mäkynen muistuttaa, että näkemys eroaa radikaalisti siitä politiikasta, jota kokoomus on itse ajanut toimiessaan hallitusvastuussa.

SDP:n Kymäläinen: Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle22.1.2021 07:30:00 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan Venäjän rajaliikenteen ja pahenevan koronatilanteen Suomelle aiheuttamasta uhkasta. Koronatilanne Suomessa on tällä hetkellä Euroopan parhaimmistoa. Nykytilanteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua, sillä naapurimaissamme tautitilanne vaikeutuu nopeasti. Erityisesti uutiset koronamuuntoviruksista tuovat esiin uhkakuvia. - Venäjän rajaliikenne on ehdottomasti saatava kuriin ja rajanylittäjät täytyy saada testeihin. Kiireellisin tehtävä virusmuunnoksen Suomeen leviämisen hidastamiseksi on rajoittaa nopeasti ja tehokkaasti matkailua ja parantaa rajojen terveysturvallisuutta. Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle, Kymäläinen painottaa. Suomessakin on jo saatu esimakua muuntoviruksen voimasta. Eräässä tapauksessa Suomeen Isosta-Britanniasta palannut nuori ei noudattanut karanteeniohjeistuksia, vaan tapasi tuttaviaan Suomeen saavuttuaan. Tästä seuranneessa tartuntaketjussa on löydetty noin ko

SDP:n Kymäläinen: Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma lausunnoille21.1.2021 16:27:41 EETTiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään lähettänyt 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksen lausuntokierrokselle. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja ja suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) iloitsee asiasta. - On hienoa, että ensimmäinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma etenee. Sen laatimisesta sovittiin jo viime vaalikaudella, ja parlamentaarinen ohjausryhmä on kokoontunut tiiviisti hankkeen asettamisesta lähtien vuonna 2019. Suunnitelmaa tarvitaan, jotta Suomen liikennejärjestelmää voidaan jatkossa kehittää aiempaa pitkäjänteisemmin ja tehokkaammin, huomioiden kaikki liikennemuodot ja alueet tasaveroisesti. Sen myötä voimme päästä siltarumpupolitiikasta eteenpäin, Kymäläinen toteaa. Lausunnoille lähtevässä suunnitelmaluonnoksessa linjataan siitä, miten liikenneverkostamme huolehditaan seuraavan 12 vuoden aikana. Suunnitelmaluonnoksessa esitetään toime

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme