SDP EDUSKUNTA

SDP:n Taimela KD:n Essayahille: Perheiden tukeminen ei saa heikentää sukupuolten tasa-arvoa

Jaa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah painotti voimakkaasti kotihoidontuen merkitystä perheiden tukemisessa Ylen kuntavaalitentissä keskiviikkona. SDP:n kansanedustaja Katja Taimela pitää perheiden tukemista tärkeänä, mutta huomauttaa, että kotihoidontuessa on paljon kehitettävää.

SDP:n Kansanedustaja Katja Taimelan mielestä nasisia ei pidä naulata kotiin lastenhoitajiksi, kuten KD:n Sari Essayah vaatii Ylen vaalitentissä. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n Kansanedustaja Katja Taimelan mielestä nasisia ei pidä naulata kotiin lastenhoitajiksi, kuten KD:n Sari Essayah vaatii Ylen vaalitentissä. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

- Perheillä pitää olla käytössään tarvittava tuki ja apu arjesta selviytyäkseen. Kattavat ja laadukkaat peruspalvelut ovat perheille valtavan tärkeitä. Lapsiystävällinen kunta tarjoaa palveluita joustavasti perheiden tarpeisiin. Jokaiselle voi tulla vastaan hetkiä, jolloin avulle on tarvetta. Silloin avun on oltava helposti saatavilla ilman huolta leimautumisesta.

- Usein mainitaan, että kotihoidontuki on kunnille halvempi tukimuoto, kuin julkisen päivähoidon järjestäminen. Tässä unohtuvat kuitenkin vuosi toisensa jälkeen saamatta jäävät verotulot sekä kotihoidontuen heikentävä vaikutus erityisesti naisten työurille, sukupuolten palkkaerolle ja naisten eläkekertymälle.

- Tuen käyttö jakautuu hyvin epätasa-arvoisesti sukupuolten välillä ja pisimpään sitä käyttävät naiset, joiden työmarkkina-asema on heikko. Ei voi olla tarkoituksenmukaista, että todellisuudessa työttömänä oleva äiti hoitaa lasta kotona pientä korvausta vastaan työttömyysetuuden sijasta.

- Tätä kautta myös pitkät hoitovapaat muodostuvat ongelmaksi. Jos olet ollut kolme vuotta tai yli perhevapaalla ja palaat työelämään, sinulla on 18 prosenttiyksikköä pienempi palkka kuin kollegalla, joka on pysynyt vastaavan ajan työelämässä. Vaikutukset näkyvät tätä kautta myös tulevassa eläkkeessä, Taimela huomauttaa.

- Lisäksi tiedetään, että pitkän kotihoidontuen jälkeen on vaikea työllistyä, mikäli työpaikkaa ei ole odottamassa. Siksi on tärkeä kehittää keinoja, joilla kotihoidon aikana voi osallistua työelämään halutessaan – tekemässä esimerkiksi sijaisuuksia. Näin ammattitaito pysyy yllä ja työllistyminen kotihoidontuen päätyttyä helpottuu.

- SDP ei ole poistamassa kotihoidontukea, vaan meidän mielestämme sitä tulee kehittää osana parhaillaan käsittelyssä olevaa perhevapaauudistusta. Yksi vaihtoehto olisi porrastaa kotihoidontukea lapsen iän mukaan, jotta voitaisiin nopeuttaa työllistymistä tai työhön palaamista. Meidän on tuettava perheitä, mutta samalla meidän on kyettävä huolehtimaan myös sukupuolten välisestä tasa-arvosta työmarkkinoilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SDP:n Kansanedustaja Katja Taimelan mielestä nasisia ei pidä naulata kotiin lastenhoitajiksi, kuten KD:n Sari Essayah vaatii Ylen vaalitentissä. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n Kansanedustaja Katja Taimelan mielestä nasisia ei pidä naulata kotiin lastenhoitajiksi, kuten KD:n Sari Essayah vaatii Ylen vaalitentissä. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme