SDP EDUSKUNTA

SDP:n Taimela: Villit sähköyhtiöt kuriin lupamenettelyllä

Jaa

Kansanedustaja Katja Taimela peräänkuuluttaa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä viranomaisille toimivia keinoja puuttua epäselvyyksiin eräiden sähköyhtiöiden toiminnassa. Yhtenä vaihtoehtona tulisi harkita sähköyhtiön perustamisen tekemistä luvanvaraiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Yhteydenotot ja mediatiedot kertovat sähköyhtiö Fi-Nergyn laskutukseen liittyvistä hyvin laajoista ja pitkään jatkuneista epäselvyyksistä. Nämä ongelmat ovat poikineet miltei 1000 valitusta Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Myös Energiavirasto on saanut lukuisia tutkintapyyntöjä Fi-Nergyn toiminnasta. Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkannetta asiassa, Taimela huomauttaa.

Kyseessä on tilanteet, joissa kuluttajat eivät ole saaneet rahojaan takaisin, joko tasauslaskuihin liittyen tai sopimusten päättyessä ennakkomaksujen hyvitysten kohdalla. Huhtikuussa 2020 Kilpailu- ja kuluttajavirasto vei Fi-Nergyn markkinaoikeuteen. Yhtiötä uhataan useilla 100 000 euron uhkasakoilla, ellei se muuta laskutus- ja sopimuskäytäntöjään. Fi-Nergy on kiistänyt uhkasakot ja valittanut niistä hallinto-oikeuteen. Koska asian oikeuskäsittely ei ole alkanut, on Fi-Nergy voinut jatkaa toimintaansa entiseen malliin.

- On kohtuutonta, että vilpillisesti toimiva yhtiö saa jatkaa toimintaansa ja aktiivista asiakashankintaa. Kuluttajan asema on kohtuuttoman heikko, kun viranomaisten toimintamahdollisuudet asiassa ovat osoittautuneet melkoisen mitättömiksi. Oma haasteensa on siinä, että Fi-Nergyn toimijoilla on taustallaan vastaavanlaisiin ongelmiin joutuneita yrityksiä. Oikeusprosessien ollessa pitkiä, näyttää siltä, että uhkasakkoja ja liiketoimintakieltoja on helppo kiertää mm. käyttämällä bulvaaneja tai perustamalla uusia yrityksiä.

- Ratkaisuna tilanteeseen on esitetty mm. sähköyhtiön perustamisen tekemistä luvanvaraiseksi. Tätä kautta lupa voitaisiin evätä, jos sen ehtoja rikotaan. Näin tilanteisiin pystyttäisiin puuttumaan nykyistä tehokkaammin. Kehottaisin harkitsemaan tätä vaihtoehtoa vakavasti, Taimela painottaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme