SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Hallitus tukee lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hallitus on päättänyt vuoden 2020 neljännestä lisätalousarvioesityksestä. Esitys on osa koronavirusepidemian jälkihoitoa, jolla hallitus tukee nousua kriisistä. Koronaepidemian leviämisen hidastamiseksi toteutetut rajoitustoimet ovat vaikuttaneet kielteisesti monien lasten ja nuorten oppimistuloksiin, hyvinvointiin ja yhdenvertaisuuteen. Näiden vaikutusten lieventämiseksi hallitus toteuttaa laaja-alaisen noin 320 miljoonan euron lasten ja nuorten hyvinvointipaketin. Hyvinvointipaketti kohdistuu opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonaloille. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle kohdistuu 159 miljoonaa euroa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen.

Perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa tukea ohjataan koronavirustilanteen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen. Perusopetuksessa etäopetusjakson aikana syntynyttä oppimisvajetta paikataan 70 miljoonan euron määrärahalla. Varhaiskasvatukseen lasten oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin tukeen kohdennetaan 14 miljoonaa euroa.

- Lapset, nuoret ja lapsiperheet tarvitsevat nyt mahdollisimman paljon ja monipuolisesti yhteiskunnan tukea. Rajoitustoimet ovat vaikeuttaneet monien lasten ja nuorten opintojen kulkua. Toimet ovat lisänneet pahoinvointia ja vähentäneet lapsien sekä lapsiperheiden yhdenvertaisuutta. Koronaepidemia ei ole kohdellut meitä yhdenvertaisesti. Hallituksen esittämät tukitoimet ovat tässä epävarmassa tilanteessa elintärkeitä ja erittäin tervetulleita. Etäopetusjakson aikana syntyneitä aukkoja opinnoissa ja hyvinvoinnissa täytyy paikata. Yhtäkään lasta tai nuorta ei ole varaa jättää huomiotta, sanoo SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen.

Peruspalvelujen valtionosuuksia korotetaan 112,3 miljoonalla. Tukea ohjataan lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalveluihin sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Syrjäytymisvaarassa oleville nuorille tarjotaan koulutuksia ja palveluja, jotka tukevat polkua kohti tutkintoa tai työpaikkaa. Julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin tulee 60 miljoonan euron lisäys. Tuesta 45 miljoonaa käytetään valmennuksiin ja työvoimakoulutuksiin alle 25-vuotiaille, kesätyöpaikkojen lisäämiseen sekä palveluiden hankintaan nuorille. Suomen harrastamisen mallin pilotointiin käytetään 10 miljoonaa euroa. Tavoite on tuoda maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulujen iltapäiviin. Koulujen ja oppilaitosten kanssa tehtävään nuorisotyöhön ja etsivään nuorisotyöhön tehdään 12 miljoonan euron lisäys.

- Hallituksen esittämillä toimilla estämme sosiaalisten ongelmien kasvua ja varmistamme, että lasten, nuorten ja perheiden tukipalvelut varmasti toimivat. Vaikeasti tavoitettavien ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten tuen tarve lisääntyy. Suurinta huoli on niiden lasten osalta, joilla on ollut vaikeuksia koulunkäynnissä jo ennen koronaviruspandemiaa. Mielenterveydellisten ongelmien määrän kasvuun täytyy myös varautua. Moni lapsi ja nuori on näinä aikoina saattanut kokea lisääntynyttä yksinäisyyden tunnetta. Hallituksen toimet kohdistuvat näiden ongelmien ratkaisemiseen, kertoo Väätäinen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Omaishoitajille on taattava yhdenvertaiset tuet ja palvelut18.4.2024 17:42:36 EEST | Tiedote

Omaishoidon tukemisen vastuulliset tahot ovat vähentyneet hoivavastuun siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille, mutta eduskunnan II varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) peräänkuuluttaa tukeen yhdenvertaisuutta: – Omaishoidon tukien suuruudessa ja rakenteessa on merkittäviä eroja eri alueiden ja hoitoisuusryhmien välillä. Näiden erojen vertailu on tärkeää, jotta voidaan varmistaa oikeudenmukainen tuki omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen eri puolilla maata. Tarvitaan avointa ja helposti saatavilla olevaa tietoa omaishoidon tuesta, jotta omaishoitajat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja pitää puolensa saadakseen tuen, johon heillä on oikeus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye