SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: On kaikkien suomalaisten etujen mukaista, että kauan odotettu sote-uudistus saadaan nyt vietyä maaliin

Jaa

Sote-ministerityöryhmä on tänään esitellyt sote-uudistuksen lausuntokierrokselta saatujen palautteiden pohjalta tehtyjä linjauksia ja muutoksia sote-uudistuksen lakiesitysluonnokseen. Jatkossa kaikkia uusia itsehallinnollisia sote-maakuntia kutsutaan nimellä hyvinvointialue. Tavoiteaikataulun mukaan sote-uudistusta koskeva lakiesitys annettaisiin eduskunnalle joulukuun alussa. Uudistuksen tavoitteena on vähentää alueellisia eroja ihmisten hyvinvoinnissa ja terveydessä. Sekä varmistaa yhdenvertaiset ja toimivat terveyspalvelut koko maassa. Jatkossa yhdenvertaisen julkisen terveydenhuollon tarjoaminen on yhden julkisen toimijan vastuulla hyvinvointialueiden muodossa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

 Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen alueelliset erot ovat päässeet kasvamaan liian suuriksi. Ongelmia ei ole pelkästään palveluiden saatavuudessa vaan myös hoitoon pääsyssä. Ihmiset ovat tällä hetkellä hyvinkin eriarvoisessa asemassa eripuolilla Suomea. On kaikkien suomalaisten etujen mukaista, että kauan odotettu sote-uudistus saadaan nyt vietyä maaliin. Suomalaiset tarvitsevat tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja riippumatta omasta varallisuudesta tai kotipaikasta, sanoo SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen.

Sote-uudistuksen rahoitusmalli tähtää alueellisten terveyserojen kaventamiseen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelutarvetta arvioidaan jatkossa sairastavuuden, ikärakenteen ja muiden vastaavien tarvetekijöiden pohjalta eri puolilla Suomea. Lisäksi kuntien valtionosuusjärjestelmään on lisätty uusi asukasmäärän kasvua koskeva lisäkriteeri, jolla vastataan kasvukuntien väestömäärän kasvun aiheuttamiin palvelutarpeiden lisäyksiin.

 Sote-uudistuksella pyritään kaventamaan alueellisten terveyserojen valtavaa railoa. Tämä näkyy uudistuksen rahoitusmallissa. Rahoitusta kohdistetaan jatkossa eri alueille niiden palvelutarvetta vastaavasti. Hallituksen tavoitteena pitkällä tähtäimellä on tietenkin verotusoikeuden saaminen hyvinvointialueille. Näin alueet kantaisivat vastuun omasta rahoituksestaan. Pidän tärkeänä, että sote-ministerityöryhmä on myös huomioinut kasvukeskukset lisäämällä sote-uudistuksen lakiluonnokseen uuden asukasmäärän kasvuun perustuvan lisän. Näin esimerkiksi Pohjois-Savossa Kuopion kaltainen kasvukeskus pystyy paremmin vastaamaan väestönkasvun aiheuttamaan palveluiden lisäys- ja kehitystarpeeseen paremmin, kertoo Väätäinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Nurminen: Uudenmaan soterahoitukseen liittyvät väitteet eivät pidä paikkaansa24.10.2020 17:55:09 EESTTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Ilmari Nurminen ottaa osaa Helsingin Sanomien artikkelin (24.10.) nostamaan keskusteluun sote-uudistuksen rahoituksesta ja oikoo artikkelissa esitettyjä väitteitä. - Kokemukseni mukaan on hyvä, että soten rahoituksesta keskustellaan. Mediassa heitellään hyvin erilaisia lukuja ja väitteitä rahoituksesta. Se on ymmärrettävää, sillä kyseessä on hyvin monitahoinen ja vaikea kokonaisuus. Keskustelua tulee jatkaa, jotta ennakkoluuloja voidaan hälventää ja korjata virheellisiä tietoja, Nurminen toteaa. HS:ssa esitetyt väitteet Uudenmaan soterahoituksen 300 miljoonan leikkauksista Nurminen toteaa virheellisiksi. Soten kokonaisrahoitus on nykyisellään 19,9 miljardia euroa ja reaalikasvu palvelutarpeen perusteella vuosina 2022-29 tulee olemaan vähintään 1,7 miljardia euroa vuotuisella 1,2 % kasvulla. Sen päälle valtio tekee alueille täysimääräisen inflaatiokompensaation ja korvauksen kaikista lakisääteisistä uusista t

SDP:n Pia Viitanen: Hallitus satsaa edelleen myös hengen ravintoon23.10.2020 18:58:04 EESTTiedote

Koronakriisin aiheuttamassa talousahdingossakaan Marinin hallitus ei ole unohtanut tuiki tärkeää hengen ravintoa, sillä kulttuurista ja taiteesta nauttiminen lisää tutkitusti hyvinvointia ja terveyttä, iloitsee valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsen ja ex-kulttuuriministeri kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) - Lisäbudjetissa nyt tehdyt satsaukset ovat tervetullutta jatkoa jo kevään lisätalousarviossa tehdyille välttämättömille rahoitustoimille, joilla autettiin kulttuuria ja sen toimijoita selviytymään koronapandemian aiheuttamIsta vaikeuksista. Taiteen ja kulttuurin tukeminen on välttämätöntä, sillä alan ammattilaisten työtilaisuudet tyssäsivät pandemian takia kuin seinään ja jättivät tekijät tyhjän päälle, Viitanen toteaa. Tulonmenetysten korvaamiseen ja jatkuvuuden turvaamiseen hallitus esittää lisätalousarviossaan 23 miljoonaa euroa. Taiteen edistämiskeskukselle ehdotetaan 7 miljoonaa euroa jaettavaksi apurahoina taiteen ja kulttuurin toimijoille. Veikkauksen rahape

SDP:n kansanedustajat Kiljunen ja Heinäluoma: Etelä-Karjalan malli tarjoaa uusia eväitä vakavan koulukiusaamisen ehkäisyyn koko Suomessa21.10.2020 10:44:29 EESTTiedote

Koulukiusaamisen vakavammat muodot ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua ja huolta. Kyseessä on hyvin vakava asia, jonka ennaltaehkäisemiseksi koulut tarvitsevat lisää työkaluja. Kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Anneli Kiljunen ehdottavat, että Etelä-Karjalan toimintamalli, jossa yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa on sujuvoitettu, otettaisiin laajemmin käyttöön muuallakin Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme