SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on osoitus Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan jatkuvuudesta

Jaa

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka perustuu uskottavaan kansalliseen puolustuskykyyn sekä hyviin kahdenvälisiin suhteisiin, sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestelmään ja monenvälisen yhteistyön lujittamiseen sekä vaikuttamiseen Euroopan unionissa. Suomi jatkaa valitsemallaan vakauden, ennakoitavuuden ja jatkuvuuden linjalla.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suomessa me pyrimme tarkastelemaan turvallisuutta laajasta näkökulmasta, jossa huomioimme sotilaallisten uhkien lisäksi meitä yhteiskuntana uhkaavien globaalien haasteiden vaikutuksia turvallisuuteemme. Suomen tavoite on aina ollut ja tulee aina olemaan monenkeskisen yhteistyön ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän vahvistaminen.

- Turvallisuuskäsite tarkoittaa nykymaailmassa paljon enemmän kuin pelkästään sotilaallista suojautumista. Nykyajan turvallisuusuhkiin lukeutuvat sotilaallisten uhkien lisäksi ilmastonmuutos, pandemiat ja kyber- ja hybridiuhat. Euroopassa ja maailmalla vastakkainasettelun ilmapiiri on kasvussa. Vastakkainasettelu tekee meitä yhteisesti koskettavien globaalien ongelmien ratkaisusta erittäin vaikeaa. Emme voi antaa turvallisuuspolitiikan luisua pelkästään varustautumispolitiikaksi. Jos tuolle tielle lähdemme, niin suuntana on tuho. Rauhanpolitiikan vaikuttamisen täytyy olla vahvempaa tässä entistä epävakaammassa maailmassa, kertoo SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen.

- Kansallista yhtenäisyyttä tulee vaalia Suomessa. Yhteiskuntamme sisällä ei saa syntyä jakolinjoja, joita ulkopuoliset tahot pääsisivät hyödyntämään. Olemme nähneet mitä kansallisen yhtenäisyyden horjuminen, eriarvoisuuden kasvu ja vastakkainasettelun kiihtyminen voivat saada aikaan. Merkittävänä esimerkkinä voimme pitää Yhdysvaltoja, missä sisäpoliittinen kahtiajako on vaikuttanut suuresti myös maailmanpolitiikkaan ja samalla myös Suomeen. Joe Bidenin valinta Yhdysvaltain tulevaksi presidentiksi tulee varmasti normalisoimaan tilannetta ja jälleen vahvistamaan sääntöpohjaisen kansainvälisen yhteistyön asemaa maailmanpolitiikassa, sanoo Väätäinen.

- Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden häviäminen, eriarvoisuuden kasvu ja pandemiat ovat keskeisiä globaaleja haasteita. Kansainvälinen yhteistyö on avainasemassa näiden haasteiden ratkaisussa. Rakennetaan yhteistyön maailmaa, ei vastakkainasettelua, päättää Väätäinen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Marko Asell: Yhteiskunnan tuettava kansanterveyttä paremmin21.6.2021 16:18:54 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Marko Asell (sd.) kiinnittää huomiota suomalaisten kansantauteihin ja niihin johtaviin syihin kirjallisessa kysymyksessä hallitukselle. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Suomessa kaikista kuolemista 11 prosenttia johtuu lihavuuden aiheuttamista sairauksista. Tämä on 6000 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Lihavuus lisää sairastumista yli 30 sairauteen, mm. sydänsairauksiin ja yli kymmeneen syöpätyyppiin. Mm. kakkostyypin diabetes, kohonnut verenpaine, sepelvaltimotauti, aivohalvaukset ja astma ovat yleisiä kansantauteja. - Lihavuus on myös merkittävä kansantaloudellinen ongelma. Se kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia ja laskee elinajanodotetta, tuottavuutta ja bruttokansantuotetta. Nyt, kun sote-uudistus on vihdoin tulossa maaliin, olisi hyvä pohtia myös keinoja, millä kustannuksia saadaan alennettua, Asell pohtii. Taloustutkimuksen kyselyn perusteella suomalaisilla on suuri tahtotila rajoittaa epäterveellisten elintarvikkeiden myyntiä ja markkinointia. Suuri enemmis

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Soten tavoitteiden toteutuminen edellyttää koulutuksen kehittämistä21.6.2021 15:48:18 EEST | Tiedote

-Olen iloinen, että ministeriöissä pohditaan nyt vahvasti sosiaali- ja terveysalan koulutuksen uudistamista, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat yhdessä asettaneet hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää sosiaali- ja terveysalan koulutustarjontaa niin, että se vastaa joustavammin yksilön ja työelämän tarpeisiin.

SDP:n Matias Mäkynen parlamentaarisen TKI-työryhmän johtoon: ratkaisemme Suomen ja maailman kohtalonkysymyksiä21.6.2021 11:06:00 EEST | Tiedote

Valtioneuvoston kanslia on asettanut parlamentaarisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöryhmän. Työryhmän tehtävänä on selvittää eri vaihtoehtoja pitkäjänteiseen t&k-rahoituksen kasvattamiseen. Kartoitettavia vaihtoehtoja ovat mm. normaalien budjettiprosessien kautta toteutettava pitkäjänteinen suunnittelu, monivuotisen budjetoinnin mahdollisuus tai erillisen t&k-rahoitukseen tarkoitetun talousarvion ulkopuolisen rahaston perustaminen. Kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen toimii sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän edustajana ja puheenjohtajana työryhmässä varajäsenenään Riitta Mäkinen. - On kunnia saada edustaa pääministeripuoluetta ja johtaa työskentelyä ryhmässä, joka käsittelee Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaisevia kysymyksiä. Kaikki ovat samaa mieltä tavoitteesta nostaa TKI-menot 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta silti kehitys on ollut viimeisen vuosikymmenen aikana heikkoa. Nyt suunta on käännetty, mutta tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja yhteisty

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme