SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on osoitus Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan jatkuvuudesta

Jaa

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka perustuu uskottavaan kansalliseen puolustuskykyyn sekä hyviin kahdenvälisiin suhteisiin, sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestelmään ja monenvälisen yhteistyön lujittamiseen sekä vaikuttamiseen Euroopan unionissa. Suomi jatkaa valitsemallaan vakauden, ennakoitavuuden ja jatkuvuuden linjalla.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suomessa me pyrimme tarkastelemaan turvallisuutta laajasta näkökulmasta, jossa huomioimme sotilaallisten uhkien lisäksi meitä yhteiskuntana uhkaavien globaalien haasteiden vaikutuksia turvallisuuteemme. Suomen tavoite on aina ollut ja tulee aina olemaan monenkeskisen yhteistyön ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän vahvistaminen.

- Turvallisuuskäsite tarkoittaa nykymaailmassa paljon enemmän kuin pelkästään sotilaallista suojautumista. Nykyajan turvallisuusuhkiin lukeutuvat sotilaallisten uhkien lisäksi ilmastonmuutos, pandemiat ja kyber- ja hybridiuhat. Euroopassa ja maailmalla vastakkainasettelun ilmapiiri on kasvussa. Vastakkainasettelu tekee meitä yhteisesti koskettavien globaalien ongelmien ratkaisusta erittäin vaikeaa. Emme voi antaa turvallisuuspolitiikan luisua pelkästään varustautumispolitiikaksi. Jos tuolle tielle lähdemme, niin suuntana on tuho. Rauhanpolitiikan vaikuttamisen täytyy olla vahvempaa tässä entistä epävakaammassa maailmassa, kertoo SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen.

- Kansallista yhtenäisyyttä tulee vaalia Suomessa. Yhteiskuntamme sisällä ei saa syntyä jakolinjoja, joita ulkopuoliset tahot pääsisivät hyödyntämään. Olemme nähneet mitä kansallisen yhtenäisyyden horjuminen, eriarvoisuuden kasvu ja vastakkainasettelun kiihtyminen voivat saada aikaan. Merkittävänä esimerkkinä voimme pitää Yhdysvaltoja, missä sisäpoliittinen kahtiajako on vaikuttanut suuresti myös maailmanpolitiikkaan ja samalla myös Suomeen. Joe Bidenin valinta Yhdysvaltain tulevaksi presidentiksi tulee varmasti normalisoimaan tilannetta ja jälleen vahvistamaan sääntöpohjaisen kansainvälisen yhteistyön asemaa maailmanpolitiikassa, sanoo Väätäinen.

- Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden häviäminen, eriarvoisuuden kasvu ja pandemiat ovat keskeisiä globaaleja haasteita. Kansainvälinen yhteistyö on avainasemassa näiden haasteiden ratkaisussa. Rakennetaan yhteistyön maailmaa, ei vastakkainasettelua, päättää Väätäinen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Itärajan koronarekkaralli kuriin25.11.2020 12:38:26 EETTiedote

Sdp:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Niina Malm ehdottaa, että Venäjältä leviävää koronavirusta voitaisiin osaltaan ehkäistä suitsimalla itärajan rekkaliikennettä. Yhtenä osaratkaisuna virustorjunnassa Suomi voisi Malmin mukaan EU:n ulkorajamaana ryhtyä irtautumaan kotimaan kuljetusalan markkinoita sotkevasta kabotaasiliikenteestä eli tavarankuljetuksesta maiden välillä Venäjälle rekisteröidyillä rekoilla.

SDP:n Kimmo Kiljunen ajaa lakialoitteella kansalaisaloitemenettelyn parantamista25.11.2020 11:04:25 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljusen tänään 25.11. eduskunnan lähetekeskustelussa oleva lakialoite tähtää kansalaisaloitelain 5 §:n 2 momentin muuttamiseen. Kiljunen esittää, että nykyisen kansalaisaloitemenettelyn rinnalle luodaan menettely, jossa 10 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite käsitellään samalla tavalla kuin kansanedustajan tekemä kirjallinen kysymys. - Kansalaisaloitteet otettiin käyttöön 2012, koska niiden nähtiin edistävän kansalaisten äänen tulemista kuulluksi ja osaksi päätöksentekoa. Myös kansalaiset ovat suhtautuneet positiivisesti kansalaisaloitteiden myötä auenneeseen vaikuttamismahdollisuuteen. Tästä huolimatta aloitemenettely on jäänyt tehottomaksi keinoksi lainsäädännössä, kun vain muutama aloite on johtanut lakimuutokseen. Rinnakkaismenettely takaisi sen, että aloitteentekijät saisivat ehdotukseensa vähintäänkin vastauksen ministeriltä, Kiljunen tähdentää. Lisäksi lakialoitteessa esitetään kansalaisaloitteen allekirjoitusten keräysajan pidentämistä 12 ku

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme