SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Vihreä siirtymä tarvitsee tuulivoimaa – kansalaisia on kuunneltava entistä tarkemmin

Jaa

Vauhdilla rakentuva tuulivoima asettaa myös haasteen etenkin alueille, joissa tuulivoima on asukkaille uusi asia. Oikeaa tietoa tuulivoiman vaikutuksista ja hankkeiden laajuudesta tulee saada ajoissa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suomen tuulivoimakapasiteetti kaksinkertaistuu kolmessa vuodessa, jos kaikki suunnitteilla olevat hankkeet toteutuvat. Toiminnassa olevia tuulivoimaloita on jo 1 393 kappaletta. Tarvitsemme uusiutuvaa sähköä tulevina vuosina valtavasti lisää kasvattamaan Suomen energiaomavaraisuutta sekä vastaamaan Suomen ilmastotavoitteisiin. Edullinen uusiutuva sähkö on vetovoimatekijä, kun teollisuuslaitokset etsivät sijoituspaikkoja. Monet kunnat ovat innostuneet tuulivoimasta, sillä se tuo verotuloja ja maanvuokratuloja kuntaan sekä etenkin rakennusvaiheessa työpaikkoja. 

Tuulivoima on kilpailukykyinen vaihtoehto, joka rakentuu nopeasti. Tuulivoimaa on ollut käytössä jo pitkään ja tietoa sen vaikutuksista ihmisiin on myös runsaasti saatavilla. Melurajoja kunnioittava tuulivoima on turvallista ja usein hyväksyttyä monilla alueilla. 

Tuulivoimaa suunnitellaan ja rakennetaan koko ajan myös uusille alueille ja monelle tuulivoiman lähellä asuminen on tuntematon ja pelottava asia. On välttämätöntä, että tuulivoimayhtiöt tekevät kaikkensa, jotta alueilla asuvat ihmiset saavat tietoa hankkeista jo varhaisessa suunnittelu vaiheessa ja etenkin niiden vaikutuksista asuinympäristöönsä. Moni on muuttanut maaseudulle rauhan ja hiljaisuuden perässä. Lähelle suunniteltu tuulipuisto voi tuntua ylitsepääsemättömältä asialta. Hyvä vuorovaikutus alueen asukkaiden kanssa on tästä syystä ensiarvoisen tärkeää.

Tuulivoimalla on käytössä tiukat melurajat. Suomessa tuulivoimaloiden äänitasoja säännellään ääniohjearvoilla, jotka valtioneuvosto antoi syksyllä 2015. Ohjearvoasetus linjaa, että tuulivoimaloiden ääni ei saa pysyvän tai vapaa-ajan asutuksen ulkoalueilla ylittää yöllä 40 dB(A) ja päivällä 45 dB(A) rajaa. Tuulivoimaloiden äänen mittaaminen ja mallintaminen tehdään aina ympäristöministeriön laatimien äänen mallinnus- ja mittausohjeiden (YM 2014) mukaan. Tuulivoimalan juurella vallitseva äänen voimakkuus on noin 60 desibeliä, mikä vastaa normaalin puheäänen tai esimerkiksi pyykinpesukoneen äänen voimakkuutta. Tuulivoimaloiden osalta kaikkein keskeisin meluntorjuntakeino on riittävä etäisyys tuulivoimalan ja asutuksen sekä muiden melulle herkkien kohteiden välillä. Suomessa voimalat sijoitetaan aina niin kauas asutuksesta, että yöajan ääniohjearvot (40 dB(A)) alittuvat asuinrakennusten pihamaalla.

Suurten tuulivoimaloiden rankentaminen perustuu Suomessa lähtökohtaisesti aina maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseen kaavoitukseen. Tämä edellyttää aina rakennuslupaa tai toimenpidelupaa. Teollisen kokoluokan voimalat tarvitsevat aina rakennusluvan. Kaavojen ja lupien tarve riippuu alueen kaavatilanteesta, tuulivoimaloiden sijaintipaikan ja sen ympäristön ominaisuuksista sekä hankkeen koosta. 

Kunnilla on kaavoitusmonopoli alueillaan ja kaavassa kunta voi osoittaa ne alueet, joille tuulivoimaa voi rakentaa ja ne alueet, joille sitä ei saa rakentaa. Myös kaavan valmistelussa kuntalaisia on kuultava useissa eri vaiheissa. Kaavasta päättävät kuntavaaleissa valitut poliitikot. Kaava ei voi aiheuttaa sen ulkopuolelle kohtuutonta haittaa. Jos kaava aiheuttaa kohtuutonta haittaa sen ulkopuolelle, on kaava virheellinen.

Maaseutumaisten kuntien vetovoima voi olla rauhan ja hiljaisuuden vaaliminen ja tällöin kunnan kannattaa kaavassa osoittaa ne alueet, joilla melua tuottava elinkeinotoiminta on rajoitettua tai kiellettyä. Näin ihmiset voivat luottaa siihen, että rauhalliselta alueelta ostettu kiinteistö myös säilyy sellaisena. 

Tuulivoiman alueellisiin vaikutuksiin voidaan ja pitää vaikuttaa tuulivoimaloiden sijoittamisen huolellisella suunnittelulla. Paikallisille asukkaille on annettava mahdollisuus tuoda huolensa esiin. Esimerkiksi radio- tai tv-signaalin heikentymiseen liittyvät tapaukset ovat usein ratkaistavissa tuulivoimatoimijalle kohtuullisin kustannuksin.

Tuulivoiman rakentamisen sääntely on tiukentumassa edelleen, kun ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan tuulivoimarakentamisen suunnitteluohjeen uudistamista ja sen yhteydessä tuulivoimaloista aiheutuvalle välkkeelle, eli voimalan varjosta johtuvalle valon ja varjon vaihtelulle asutuksen pihamaalla, annetaan kansalliset ohjearvot.  Tämä on tarpeellinen päivitys ohjeistukseen, sillä voimaloiden koon kasvaessa voimaloiden varjo ulottuu yhä kauemmaksi voimaloista. Jatkossa mahdollisesti välke määrittää etäisyyden asutuksesta eikä enää melu.   

Pidän oikeudenmukaisena että, kiinteistönomistajilla olisi mahdollisuus hakea korvausta tuulivoimayhtiöiltä niissä tapauksissa, joissa kiinteistö jää yli 45 dB(A) alueen sisäpuolelle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kim Berg (SDP): Regeringens tilläggsbudget innefattar finansiering av viktiga förbindelseleder och social- och hälsovård2.2.2023 16:27:14 EET | Tiedote

- I tilläggsbudgeten har 4 miljoner euro reserverats för att bredda den sjöfartsled som är betydelsefull för industrin i Vasa, vilket säkerställer hamnarnas tillgänglighet. Det är mycket viktigt att vi kan erbjuda sådana transport- och logistikförbindelser som behövs för att också utveckla företagens verksamhet. Till exempel nya ro-ro-fartyg skulle inte rymmas smidigt i den nuvarande farleden, så det är nödvändigt att utvidga farleden, säger riksdagsledamot Kim Berg från Vasa. - Samtidigt fick landskapens flygförbindelser 17 miljoner euro från och med juli detta år till april nästa år, så lyckligtvis har man tryggat att flygförbindelserna fortsätter även till Karleby. Finland är ett stort land och därför är det ibland nödvändigt att flyga från en plats till en annan för att nå snabbt fram, fortsätter Berg. - Det att välfärdsområdena fick ytterligare 500 miljoner i tilläggsbudgeten var av högsta prioritet. Det är mycket betydelsefulla pengar när det gäller att minska vårdköerna och ta i

SDP:n Kim Berg: Hallitukselta lisätalousarviossa rahoitusta tärkeisiin yhteyksiin ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon2.2.2023 16:22:56 EET | Tiedote

- Lisätalousarviossa saatiin rahoitusta Vaasassa teollisuudelle merkityksellisen meriväylän leventämiseen 4 milj. euroa, jolla varmistetaan satamien saavutettavuutta. On erittäin tärkeää, että pystymme tarjoamaan sellaisia liikenne- ja logistiikkayhteyksiä, joita tarvitaan myös yritysten toiminnan kehittämiseen. Esimerkiksi uudet ro-ro-alukset eivät sujuvasti mahtuisi nykyiseen meriväylään, joten väylän laajennus on tarpeen, sanoo vaasalainen kansanedustaja Kim Berg. - Samalla maakuntien lentoyhteyksiin saatiin tulevan heinäkuun ja ensi vuoden huhtikuun välille 17 miljoonaa euroa, joten lentojen jatkuminen myös Kokkolaan on onneksi turvattu. Suomi on iso maa ja sen takia lentämällä matkustaminen on välillä tarpeellista paikasta toiseen nopeasti pääsemiseksi, Berg jatkaa. - Oli myös aivan ensisijaista saada hyvinvointialueille 500 miljoonaan ylimääräinen panostus lisäbudjetissa. Se on erittäin tärkeä raha hoitojonojen purkamisessa ja hyvinvointivajeeseen vastaamisessa niin suoraan kuin

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Maatalouden kriisi ratkaistaan markkinoilla2.2.2023 16:19:04 EET | Tiedote

Hallitus on tänään antanut lisätalousarvioesityksen, jonka osana ehdotetaan maataloustuottajille määräaikaista kustannustukea kohonneisiin sähkö- ja lannoitekustannuksiin. Tähän mennessä hallituksen tukitoimet energiakriisissä ovat keskittyneet kuluttajiin, mutta pian tukea voivat hakea myös maatalouden alkutuottajat ja vesiviljelijät. Tukea osoitetaan kaikkiaan noin 96 miljoonaa euroa.

Johanna Ojala-Niemelä ja Eduard Odinets: Perustuslailliset oikeudet on taattava myös kriisien aikana2.2.2023 15:37:08 EET | Tiedote

Suomen eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja Viron parlamentin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Eduard Odinets tapasivat Tallinnassa 27.1. // The chair of the Constitutional Law Committee of the Finnish Parliament, Johanna Ojala-Niemelä and the chair of the Constitutional Committee of the Estonian Parliament, Eduard Odinets met in Tallinn 27.1.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme