SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Viranomasilla oltava riittävät keinot puuttua nuorten pahoinvointiin

Jaa

Nuorten tekemät vakavat väkivallanteot ovat saaneet suurta julkista huomiota Koskelan henkirikostapauksen ja muiden pahoinpitelytapausten myötä. Tapaukset ovat olleet otsikoissa niiden raakuuden ja niissä tapahtuneen väkivallan vakavuuden takia. Ihmisten syrjäytyminen on maassamme suuri sisäisen turvallisuuden uhka ja sen torjumiseksi hallitus tekee kovasti töitä. Suomessa nuorisorikollisuuden tilanne on kehittynyt hyvään suuntaan, ja nuorten tekemien väkivaltarikosten määrä on pudonnut määrätietoisella työllä. Työtä tämän asian äärellä on yhä paljon tehtävänä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Sisäministeriö on valmistellut ehdotuksen, jolla lastensuojelulle ja sosiaali- ja kriisipäivystykselle annettavaa poliisin virka-apua muutettaisiin maksuttomaksi. Työtehtävissään lastensuojeluviranomaiset ja sosiaali- ja kriisipäivystys tarvitsevat joskus poliisin virka-apua. Muutoksen myötä näiden toimijoiden ei enää tarvitse pohtia usein hyvinkin vakavien ja kiireellisten poliisin virka-avun ja toimien kustannuksia. Muutoksen lähtökohtana on turvata, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, kuten nuoret ja lapset, saavat tarvitsemansa tuen.

- Nuorten tekemien vakavien väkivallantekojen lisääntyminen on huolestuttavaa ja kertoo nuorten huonosta olosta. Suomessa nuorten tekemien väkivallantekojen määrä on laskussa ja rikoksiin syyllistyneitä nuoria on vähän. Kehityssuunta on kokonaisuudessaan hyvä. Maahamme on kuitenkin syntynyt joukko nuoria, joille ongelmat kasaantuvat. Näiden nuorten tekemät rikokset ja väkivallan teot ovat luonteeltaan entistä vakavampia ja voivat johtaa rikolliseen elämäntapaan, kertoo SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen.

- Olennaista nuorisorikollisuuden ja nuorten tekemien väkivallantekojen ehkäisemisessä on rakentaa jokaiselle luottamus yhteiskuntaan ja omaan tulevaisuuteen sekä kokemus osallisuudesta yhteiskunnassa. Kaikilla nuorilla ei ole turvallista kotiympäristöä, siksi on tärkeää, että jokainen nuori saisi arkeensa turvallisia kohtaamisia aikuisten kanssa esimeriksi koulussa tai harrastuksissa. Pahimmassa tilanteessa nämä nuoret, jotka kokevat yhteiskunnan hylänneen heidät, hakevat yhteisöön kuuluvuuden ja arvostuksen tunnetta rikollisuuden parista. Tätä ongelmaa korona-aika on entisestään kärjistänyt, sanoo Väätäinen.

- Näinä poikkeuksellisina aikoina nuorten kohtaamisten varmistaminen on erityisen tärkeää. Kohtaava toiminta rakentaa luottamusta viranomaisiin. Viranomaisten tulee olla läsnä siellä missä nuoret ovat. Tämä tarkoittaa oppilaitoksia, sosiaalista mediaa ja kaupunkien keskustoja. Nuoret kohtaavasta työstä hieno esimerkki on Ankkuritoiminta, jota poliisi tekee yhteistyössä sosiaalitoimen, terveystoimen, nuorisotoimen ja myös oppilaitosten kanssa. Meidän tulee varmistaa, että viranomasilla ja oppilaitoksissa työskentelevillä opetus- ja tukihenkilökunnalla on riittävät resurssit, keinot ja aika puuttua lasten ja nuorten pahoinvointiin, päättää Väätäinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme