SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäisen vappupuhe 1.5.

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Arvoisat kuulijat, ystävät ja toverit,

Tänä tärkeänä päivänä, voimme kokoontua yhdessä viettämään työväenliikkeen juhlapäivää. Juuri nyt läheisyys on tärkeää ja vappu on hyvä aika pysähtyä rauhassa ja yhdessä miettimään, miten tuemme toisiamme ja miten voimme helpottaa ympärillämme olevien ihmisten arkea ja jaksamista.

Kevät ja kulunut vuosi on ollut täynnä hyvin vakavia asioita. Katseemme ja huomiomme on suunnattava sinne, missä kriisin vaikutukset näkyvät pahiten. Vaikeassa tilanteessa olevat ihmiset tarvitsevat tukeamme. Yhteinen etu on asetettava oman edun edelle. On suunnattava ajatukset tulevaisuuden uskon ja toivon korostamiseen. Koko historiansa ajan työväenliike on toiminut paremman ja valoisamman tulevaisuuden rakentamiseksi. Asiat kyllä järjestyvät.

Vapun sanoma ja merkitys eivät vanhene. Noin sata vuotta sitten sosialidemokraatit sitoutuivat ajamaan työväen omaa päivää kalenteriin, emmekä me turhaan tänäänkään vietä työväenjuhlaa. Työväen vappu ei ole pelkkää totutun suorittamista: puheiden pitämistä, marssimista ja punalippujen heiluttelua. Työväen vapun sanoman tulee kummuta syvästä sitoutumisesta epäkohtien poistamiseen täällä Suomessa ja maailmalla. Perinteet eivät kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan ihmisten usko ja luottamus siihen, että sosialidemokraatit parantavat yhteiskunnan epäkohtia ja seisovat sanojensa takana.
_________________

Arvoisat kuulijat,

Demokratia, oikeusvaltioperiaate sekä ihmisoikeudet muodostavat Suomen ja muiden eurooppalaisten yhteiskuntien perustan. Vakaus ja rauha Euroopassa perustuvat näille arvoille, nyt valitut arvot ovat uhattuna. On kannettava huolta eurooppalaisista periaatteista ja yhteistyön perinteistä, jotka ovat avainasemassa työssä rauhan puolesta ja turvallisemman tulevaisuuden rakentamisessa. Euroopan unionia tarvitaan tänä aikana aikaisempaa enemmän.

Venäjän aloittama häikäilemätön ja julma hyökkäys Ukrainaan on peruuttamattomalla tavalla muuttanut Suomen ja koko Euroopan turvallisuusympäristöä. Suomessa emme enää voi rakentaa turvallisuutta ja vakautta kuten ennen, luottaen niihin periaatteisiin, joiden perustalle olemme rauhaa niin pitkään luoneet. Venäjä on hylännyt kansainvälisen yhteisön arvopohjan ja viime kuukausina olemme jälleen Euroopassa nähneet mitä tarkoittaa, kun joku lähtee nujertamaan toisia. Ukrainan asia on meidän suomalaisten ja kaikkien demokratiaa vaalivien eurooppalaisten asia.

Sodan vaikutukset koskettavat meitä kaikkia. Tavallisen arjen kustannukset ovat nousseet. Vastuu sodasta ja sen aiheuttamista kärsimyksistä on yksinomaan Putinin ja hänen hallintonsa harteilla. Suomessa asuvia venäläistaustaisia ei saa syrjiä Venäjän hallinnon aloittamasta järjettömästi sodasta. Kukaan ei ole syyllinen syntyperänsä tai puhumansa kielen vuoksi. Otetaan avoimesti vastaan Ukrainan kansalaisia, jotka pakenevat sotaa kodeistaan. Osoittakaamme kaikki täällä Suomessa, että olemme Putinin ja Venäjän hallinnon aloittaman vihan lietsonnan yläpuolella.

Suomen on pidettävä jatkossakin huolta omasta puolustuksesta, reservin vahvuudesta ja koulutuksesta sekä yleisestä asevelvollisuudesta, johon myös naiset voivat laajasti osallistua ja suorittaa asepalveluksen halutessaan.

Ukrainan sodan tapahtumat ovat vahvistaneet demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion arvojen merkityksen ja erityisen tarpeen suojella niitä. Näiden arvojen varaan Eurooppa on rakennettu.

On tehtävä kaikki sodan lopettamiseksi. Hädässä olevia on autettava, kun autat muita, autat myös itseäsi. Kun autamme Ukrainaa, parannamme Suomea. Meidän on väsymättä puolustettava yhteisiä arvojamme ja rakennettava sellaista Suomea, Eurooppaa ja maailmaa, jossa oikeusvaltioperiaate, demokratia, ihmisoikeudet sekä tasa-arvo ja suvaitsevaisuus toteutuvat täysimääräisesti.
________________

Arvoisat kuulijat,

Vappu on ennen kaikkea työväen juhla. Tänä vappuna moni palkansaaja kokee epävarmuutta arjessaan. Jokainen, joka on käynyt läpi lakon ja työtaistelutilanteen tietää kuinka traumaattista sekä epävarmaa elämä silloin voi olla. Työntekijäliitot tekevät työtä suojellakseen työntekijöiden etuja sekä oikeuksia.
Tasa-arvoinen palkkaus on perus- ja ihmisoikeus. Palkkaerojen kaventaminen on keskeinen tasa-arvo kysymys ja laadukkaan sekä oikeudenmukaisen työelämän perusedellytys.

Sosiaali- ja terveysala on tilanteessa, jossa tehdystä työstä ansaittu palkka ei ole oikeassa suhteessa työn haastavuuden sekä kuormittavuuden kanssa. Käynnissä olevassa työtaistelussa hoitajat ja muut julkisen sektorin työntekijät tavoittelevat oikeudenmukaista palkkatasoa sekä parempia työoloja.

Työntekijäliitot ovat tässä tilanteessa tärkeässä asemassa ja niiden tehtävä on pitää huolta työntekijöiden eduista, työolosuhteista ja palkkauksen tasosta. Meidän on korkea aika tehdä koko sote-alaa koskeva suunnanmuutos ja löytää keinot palkkakehityksen ratkaisemiseksi.

Luotamme siihen, että osapuolet löytävät avaimet ulos vaikeasta tilanteesta. Suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksia on yhteistyö ja kyky sopia. Luottamus, toisen osapuolen kunnioitus ja yhteinen näkemys työmarkkinajärjestelmän tulevaisuudesta ovat keinoja kohti vakaampia olosuhteita reilulle sopimiselle työnantajien ja työntekijöiden välillä.

Sivistys ja koulutus sekä osaava työvoima ovat Suomen menestyksen tae. Ei ole sattumaa, että Suomi on edelleen koulutuksen kärkimaa. Se on vaatinut johdonmukaista koulutuspolitiikkaa ja uskoa tutkimuksen merkitykseen. Korkean tason osaamista ei rakennetta tyhjän päälle ja osaamisen tason ylläpitämiseksi on tehtävä töitä. Korkeasti koulutettu, osaava ja hyvinvoiva työvoima on suomalaiselle elinkeinoelämälle välttämätöntä.

Meidän sosialidemokraattien on oltava se solidaarisuusliike, joka vähentää yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Isänmaata pitää kehittää sopimalla, ei repimällä. Suomi tarvitsee todellisia tekoja työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta nyt enemmän kuin koskaan.

Näillä sanoin toivotan kaikille hyvää vappua!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Eduskunnalta vahva tuki valtiojohdolle"17.5.2022 16:42:46 EEST | Tiedote

Eduskunta päätti, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä. Äänestyksen tulos on 188-8 liittymisen puolesta. SDP:n edustajat olivat äänestyksessä yksimielisesti jäsenyyden puolesta. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mielestä on erittäin merkittävää, että yli 90% kansanedustajista on samaa mieltä asiasta. Äänestystä edeltäneessä keskustelussa Mäkynen Nato-jäsenyyden rinnalla esille demokratian merkityksen, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen. Suomalaisten turvallisuus edellyttää onnistumista tässä kaikessa. Tämä työ jatkuu myös Nato-päätöksen jälkeen. Koko puhe luettavissa alla.

SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaisselontekokeskustelussa turvallisuusympäristön muutoksesta & valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjoisatlantin liittoon17.5.2022 14:39:41 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies, Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee valtioneuvoston esitystä. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ärade talman, Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato. Efter det ryska angrepet får vi inte ta minsta lilla risk för att vi lämnas ensamma med det nuvarande aggressiva Ryssland. Suomen pitkäaikaisen turvallisuuspoliittisen linjan ydin on ollut taata rauha ja vakaat olot Suomelle. Samalla olemme pyrkineet edistämään konfliktien rauhanomaista ratkaisemista maailmanlaajuisesti. Suomen politiikka on ollut idealistista, mutta samalla vakaan realistista. Olemme tukeneet kriisinhallintaa, ihmisoikeuksia ja konfliktien ennaltaehkäisyä. Samalla olemme huolehtineet omasta uskottavasta, yleiseen asevelvollisuuteen ja maanpuolustustahtoon nojaavasta puolustuksestamme. Suomi on myös vuosikymmenten ajan rakentanut puolustuskumppanuuksia monien valtioiden kanssa, ja olemme tehneet

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä17.5.2022 09:37:03 EEST | Tiedote

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme