SDP EDUSKUNTA

SDP:n valiokuntaryhmä esittää hylkäystä irtisanomislaille – Irtisanomisten helpottaminen ei lisää työllisyyttä

Jaa

SDP:n työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan ryhmä Merja Mäkisalo-Ropponen, Ilmari Nurminen ja Tarja Filatov esittivät tänään irtisanomislain hylkäystä sekä lyhennystä työttömyysturvalain 90 päivän karenssiin ja vaativat koko työttömyysturvan saantiehtojen ja karenssien uudistamista, Vastalauseeseen yhtyivät myös vasemmiston Anna Kontula, vihreiden Heli Järvinen ja RKP:n Veronica Rehn-Kivi.

– Hallituksen esitys ei todistettavasti paranna työllisyyttä. Asiantuntijalausuntojen mukaan irtisanomisen helpottamisella ei ole merkittävää vaikutusta yritysten haluun tai kykyyn palkata uusia henkilöitä, sanovat kansanedustajat vastalauseessa.

– Laki on sekava ja epäselvä ja siksi se tuo epävarmuutta työmarkkinoille pitkäksi aikaa. Lain soveltamista joudutaan hakemaan oikeusistuinten ratkaisujen kautta ja tilanteen selkeytyminen voi viedä jopa 4-5 vuotta, sanoo vastalauseen ensimmäinen allekirjoittaja Mäkisalo-Ropponen.

– Lain vaikutusten arviointi on tehty puutteellisesti ja esimerkiksi sukupuolivaikutusten arviointi on tekemättä. Aloilla, joiden työehtosopimuksissa ei ole sovittu irtisanomissuojasta lain vaikutukset voivat olla epätasa-arvoiset. Nämä alat ovat usein naisvaltaisia aloja. Naisten työelämäaseman heikentäminen tuskin oli lain tarkoitus, perustelee Mäkisalo-Ropponen.

Edustajat esittävät myös karenssin lyhentämistä 60 päivään itse irtisanoutuvilla, saman pituiseksi kuin hallitus esitti niille, jotka työnantaja irtisanoo työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä.

– Jos työilmapiiri on huono ja painostava, on työntekijällä oltava oikeus lähteä samanlaisella karenssilla kuin henkilöstä johtuvalla perusteella. Jos työntekijä joutuu edellä mainituista syistä itse irtisanoutumaan, on karenssi kolmanneksen pidempi, Nurminen harmittelee epäoikeudenmukaista tilannetta.

Yritysten mukaan osaavan työvoiman saatavuus on paljon merkittävämpi rekrytointiongelma kuin irtisanomissuoja.

– Työllisyys vahvistuisi varmemmin panostamalla osaamiseen. Osaamispulaa voidaan helpottaa ammatillista työvoimapoliittista koulutusta lisäämällä ja täydennyskoulutusta vahvistamalla. Nuorille, tutkintoa vailla oleville aikuisille on tarjottava räätälöityä koulutusta. Lisäksi aikuiskoulutusjärjestelmän uudistaminen, siten että painotetaan puuttuvan osaamispalasen täydentämistä, ei koko uuden tutkinnon tarvetta. Myös tukijärjestelmää on yhtenäistettävä, sanoo työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Filatov.

Yksi työhönmenon este on julkisten liikenneyhteyksien puute. Näitä parantamalla vaikutetaan työvoiman liikkuvuuteen.

– Parempia työllisyys keinoja ovat myös pienten työnantajien juridinen neuvontapalvelu rekrytointien onnistumiseksi, SDP:n työllistämissetelimalli, arvonlisäveron alarajan nosto 30 000 euroon ja 20 000 euron verovähennys ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta, luettelee Filatov.

***

Koko vastalause liitteenä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:s Kvarnström och Marttila: SFP spelar ett riktigt fult spel25.4.2024 15:31:38 EEST | Tiedote

De nyländska riksdagsledamöterna Johan Kvarnström (SDP) och Helena Marttila (SDP) är uppretade över att SFP kör med dubbla budskap gällande social - och hälsovårdspolitiken. Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson sade i går i en finskspråkig Yle-intervju att ”om det finns politisk vilja också i andra partier än SFP, kan HUS-sammanslutningen själv fatta ett barnvänligt beslut om huruvida Lojo förlossningsavdelning kommer att finnas kvar även i fortsättningen”.

SDP:n Kvarnström ja Marttila: RKP pelaa todella härskiä peliä25.4.2024 14:43:07 EEST | Tiedote

Uudenmaan kansanedustajat (sd.) Johan Kvarnström ja Helena Marttila suivaantuivat RKP:n kaksinaamaisuudesta sote-politiikassa. RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoi eilen Yle-haastattelussa, että ”jos poliittista tahtoa löytyy muistakin puolueista kuin RKP:sta, niin HUS-yhtymä voi itse tehdä lapsimyönteisen päätöksen siitä, säilyykö Lohjan synnytysosasto myös jatkossa”.

Hallintovaliokunnan demarit: Kokoomus on jäämässä hallituksen äänettömäksi yhtiömieheksi, kun perussuomalaiset ajavat eteenpäin Suomelle haitallista maahanmuuttopolitiikkaa25.4.2024 09:05:30 EEST | Tiedote

SDP:n hallintovaliokunnan jäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning pitävät hallituksen useimpia tänään eduskuntaan tuotavista maahanmuuttoon liittyvistä esityksistä pääosin epäonnistuneina. Niiden seurauksena maahanmuuttoon liittyvä hallinnollinen byrokratia tulee kasvamaan ja samalla heikennetään merkittävästi Suomen houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye