SDP EDUSKUNTA

SDP:n varapuheenjohtaja kansanedustaja Matias Mäkynen: Kehysriihen ratkaisut vahvistavat talouden kestävää kasvua pitkälle tulevaisuuteen  

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kehysriihessä pöydällä olivat talouden suuret suuntaviivat loppuhallituskaudelle. Kestävän kasvun varmistamiseksesi tehtiin monia tärkeitä linjauksia. Suomi lähtee kriisin jälkeiseen aikaan poikkeuksellisen hyvistä lähtökohdista. Tukea kasvulle ei kuitenkaan tule vetää pois liian aikaisin. Elvyttävää linjaa on jatkettava.  On hyvä että riihen päätöksillä ja tulevalla EU:n elpymisvälineellä julkiset investoinnit tukevat kasvua lähivuosina.  Tämä on oikea ja kestävä linja.

- Taloutemme ei supistunut yhtä voimakkaasti eikä epidemia päässyt yhtä pahaksi kuin monissa verrokkimaista. Nyt on aika varmistaa osamme kansainvälisestä kasvusta ja kasvun rakentuminen kestävälle pohjalle, toteaa Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen

Riihessä vahvistetaan kestävää yritystoimintaa monilla keinoilla. Kokonaisuuteen kuulu lukuisten toimenpiteiden paketti, joilla yritysten perustamista, kasvua ja kansainvälistymistä vauhditetaan kaikissa vaiheissa.

Yritysten kestävää kasvua tuetaan kaikissa vaiheissa. Sähköistämisen tuki turvaamaan yritysten kilpailukykyä ja kestävää kasvua

Pieniä ja uusia yrityksiä tuetaan tehostetuilla neuvontapalveluilla ja Finnveran yrittäjälainojen sekä viennin ostoluottojen virtaviivaistaimisella. Kasvuvaihetta nopeutetaan Finnveran kasvulainojen kaksinkertaistamisella ja henkilörahastojen perustamisen sujuvoittamisella.

Investointien lupamenettelyn virtaviivaistaminen kohti yhden luukun mallia ja energiaintensiivisten yritysten sähköistymistuki ovat myös erinomaisia esimerkkejä toimista, joilla varmistetaan suomalaisen teollisuuden kilpailukyky ekologisesti kestävällä tavalla. Sähköistämistuen tuki-intensiteetiksi on linjattu 25% ja katoksi 150 miljoonaa euroa. Investointien osuus sähköistämistuesta on 50%.Yritysten kaksinkertaista kone- ja laiteinvestointien poisto-oikeutta päätettiin samalla jatkaa vuoteen 2025 asti.

Kaukaskantoinen avaus on valtion valmius edesauttaa vedyn ja sähköpolttoaineiden sekä raaka-aineiden kotimaiseen saatavuuteen ja toimitusketjujen turvaamiseen tähtääviä investointeja tarvittaessa public-private -yhteisyritysten kautta.

Parlamentaarinen työryhmä arvioimaan TKI-rahoitusta

Riihessä päätettiin toteuttaa pääministerin avaus parlamentaarisen työryhmän perustamiseksi, jonka tehtävä on etsiä keinot tutkimus- ja kehittämismenojen nostamiseksi 4 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on haastava, kun huomioidaan että vuonna 2019 oltiin 2,8 % tasolla, josta julkisen sektorin osuus oli noin 30 prosenttia.

Vuoteen 2030 mennessä tarvitaan siis melkein 600 miljoonan euron lisäpanostuksia vuosittain. On selvää, että tähän tarvitaan aiempaa tehokkaampaa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä

- Tutkimus- ja tuotekehityspanosten nostaminen 4% bruttokansantuotteesta on keskeisen tärkeä tavoite. Ilman merkittäviä lisäpanostuksia tälle kriittiselle sektorille emme voi turvata kestävää kasvua, korkean tuottavuuden työllisyyttä emmekä myöskään hyvinvointipalveluita pitkällä aikavälillä. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö on kriittisen tärkeää tavoitteen saavuttamiseksi, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin6.5.2021 14:20:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  5.5.2021 15:05:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

SDP:n Eloranta: Suomi elää osaamisesta5.5.2021 14:17:40 EEST | Tiedote

Sanna Marinin hallituksen koulutuspoliittisessa selonteossa esitetään 2040-luvulle ulottuva koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila sekä toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samasuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lisätalousarvio rakentaa vahvaa siltaa kulttuurille4.5.2021 14:01:56 EEST | Tiedote

– Kulttuuritoimijoita tarvitaan yhteiskunnan uudelleen rakentamisessa koronapandemian jälkeen, sanoo kansanedustaja ja valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunta keskusteli tänään tiistaina hallituksen esityksestä vuoden toiseksi lisätalousarvioksi, joka pitää sisällään laajan tukipaketin kulttuurille, taiteelle ja liikunnalle. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tieteen ja taiteen yhdessä tekemisestä tulevaisuuden ennakoinnissa. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla on ammatinkin edellyttämää luovuuspotentiaalia ja juuri tätä nyt tarvitaan koronan jälkeisen yhteiskunnan rakentamisessa. – Toivonkin, että nyt kulttuurialalla lähdetään tietoisesti miettimään alan tulevaisuutta myös täysin uusista näkökulmista ja toisaalta, että taiteen ja kulttuurin kumppanuudet nähdään mahdollisuutena yhteiskunnassa myös muilla aloilla, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Nyt on tärkeää myös edistää kulttuurihyvinvoinnin toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa, sillä

SDP:n Paula Werning: Vihdoinkin valoa tunnelin päässä, rajoitustoimia puretaan askel askeleelta3.5.2021 10:10:57 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) on tyytyväinen, että yhteiskuntaamme puristavia rajoitustoimia aletaan purkamaan sitä mukaan, kun korona-epidemia hellittää. Tiukennettuihin rajoituksiin jouduttiin turvautumaan, kun tautitilanne lähti jälleen jokunen viikko sitten kiihtymään maassamme. - Olen iloinen, että rajoituksia on pystytty purkamaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että korona olisi selätetty, päinvastoin. Uusien tautitapauksien ryppäät muualla maailmassa kertovat siitä, miten virus käyttäytyy. Mikäli rajoituksia aletaan purkamaan liian aikaisin tai liian huolettomasti voimme ajautua tilanteeseen, missä rajoituksia jouduttaisiin jälleen kiristämään. Toivonkin, että kansalaiset jaksavat purkutoimista huolimatta toimia vastuullisesti, sillä uusia kiristystoimia kesän kynnykselle kukaan tuskin haluaa, Werning painottaa. Hallitus päätti viime viikolla, että yhteiskunnan avaaminen voi alkaa askel askeleelta. Voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia tulee silti edelleenkin noudat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme