SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan.

Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä.

- Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalveluiden saatavuus ja ongelmien ennaltaehkäisy on otettava ykkösprioriteetiksi meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa. Muuhun ei yksinkertaisesti ole varaa. Ilman hyvinvoivaa väestöä meillä ei ole myöskään toivoa talouskasvusta. Asian hoitaminen on siis paitsi inhimillisesti välttämätöntä, myös talouden kannalta ainoa oikea vaihtoehto. Rinteen ja Marinin hallitusten rahoittama mielenterveysstrategia ansaitsee jatkon, SDP:n Matias Mäkynen toteaa.

- Mieli ry:n kriisipuhelimen soittomäärät ovat olleet viime vuosina jatkuvassa nousussa ja viime kuussa puheluiden määrä rikkoi kaikkien aikojen ennätyksen: puhelimeen tuli 38 095 soittoyritystä. Se on valtava määrä. Puhelujen lukumäärä osoittaa konkreettisesti sen, kuinka järjestökenttä paikkaa ansiokkaasti tällä hetkellä julkisen puolen resurssien valtavaa vajetta. Tämä on kuitenkin vain laastari valtavan avohaavan päällä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää hoitaa hyvinvointialueiden mielenterveyspalvelut kuntoon rahoittamalla niitä tarpeeksi ja varmistaen samalla että myös mielenterveysjärjestökenttää tuetaan riittävin resurssein, Mäkynen linjaa.

Mäkysen mukaan Terapiat etulinjaan -toimintamallin kansallistaminen valtakunnalliseksi toimintatavaksi olisi yksi tärkeä askel kohti toimivampia mielenterveyspalveluita:

- Mielenterveyspalveluiden vaikuttavuutta tulisi nostaa. Käytännössä tämä edellyttää hoitoon pääsyn nopeuttamista ja perustason mielenterveyspalveluiden vahvistamista. Terapiat etulinjaan -toimintamalli tähtää siihen että ihminen saa tukea nopeasti riippumatta siitä, mistä hän hakee apua. Toimintamalliin kuuluva psykososiaalisten palveluiden porrastaminen takaa sen, että ihmiset saavat oikean tasoista hoitoa, joka kuormittaa häntä itseään ja palvelujärjestelmää mahdollisimman vähän. Suurelle osalle apua tarvitsevista riittää nopeasti alkava lyhyt interventio. Tällöin resursseja riittää myös intensiivisempiä ja pidempiä hoitoja tarvitseville, Mäkynen toteaa.

- Akuutti ongelma eli palveluiden resurssivaje on ilmiselvästi asia, jonka hoitaminen on välttämätöntä tässä ja nyt. Yhtä tärkeää on kiinnittää huomio ongelmien juurisyihin, ja selvittää mikä tekee yhteiskunnastamme niin kuormittavan että se uuvuttaa niin monet. Siksi on uskallettava muuttaa myös työelämän ja muun yhteiskunnan rakenteita, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Haluavatko suomalaiset heikomman ammattiyhdistysliikkeen?9.6.2023 10:23:08 EEST | Tiedote

Säätytalon neuvotteluista on tihkunut useita tietoja erilaisista tavoista heikentää liittojen asemaa. Jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen, liittojen työttömyyskassojen korvaaminen esimerkiksi Kelan kassalla, lakko-oikeuden rajoittaminen sekä paikallisen sopimisen edistäminen lakiteitse heikentäen työntekijöiden edustusta ovat julkisuudessa liikuneiden tietojen mukaan ainakin pöydällä. Näinkin laajasta paketista edes keskusteltaessa on kysyttävä, haluaako Orpon oikeistokonservatiivijoukko todella heikentää ammattiyhdistysliikettä.

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme