SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: "Palkansaajille lisää ostovoimaa kasvun ja työllisyyden tukemiseksi"

Jaa
Inflaatio jyllää ja kasvu uhkaa hiipua. Nyt tarvitaan toimenpiteitä, joilla työssäkäyville ihmisille saadaan lisää käteen jäävää rahaa arjen menoihin. SDP esittää palkansaajien ostovoiman lisäämiseksi keinoa, joka ei kasvata alijäämää mutta tuo keskituloiselle lähes tuplasti enemmän käteen kuin kokoomuksen velkaa paisuttava vaihtoehto. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen korostaa, että ihmisten ostovoimaa on vahvistettava samalla, kun julkista taloutta tasapainotetaan.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Kokoomuksen paniikki sulavasta kannatuksesta näkyy nyt ikävän harhaanjohtavana politikointina. Toistetaan siis vielä kerran: SDP ei ole esittänyt työn tai ruuan verotuksen kiristämistä. Tämänlaisten väittämien toistelu on äänestäjien tahallista sumuttamista, Mäkynen tiivistää.

Tosiasiassa SDP esittää kiky-sopimuksen vakuutusmaksujen siirtämistä takaisin työantajille. Toisin kun kokoomuksen miljardin maksava vaihtoehto, kiky-maksujen siirto ei lisää valtion velkaantumista. Lisäksi se on tehokkaampi keino lisätä ostovoimaa. Esimerkiksi 3000 € kuukausituloilla tuo kiky-maksujen siirto 44 euroa kuukaudessa lisää käytettäväksi. Kokoomuksen vaihtoehdossa ostovoiman kasvu jäisi 25 euroon.

- Kahden prosenttiyksikön takaisin siirtäminen ei myöskään vaarantaisi Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä. Työantajien veroluontoiset sosiaalivakuutusmaksut ovat Suomessa noin kymmenen prosenttiyksikköä Ruotsia matalammat, eivätkä laajemminkaan vertaillen olisi siirron jälkeenkään Euroopassa erityisen korkealla tasolla. Yritysten kilpailukyky on vahva, joten ostovoiman vahvistamiseen on mahdollisuudet. Kotimaista kysyntää ja palkansaajien käteen jääviä tuloja voidaan näin vahvistaa ilman että kilpailukyky vaarantuu tai julkinen talous heikkenee. Nyt on suhdanteidenkin kannalta oikea aika siirtää kiky-maksut takaisin, Mäkynen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme