SDP EDUSKUNTA

SDP:n Viitanen ja Eloranta: E-kirjojen lainauskorvaus toteutettava pikaisella aikataululla

Jaa

E-kirjojen lainauskorvauksiin varattiin rahoitus tuleville vuosille keväällä julkisen talouden suunnitelmassa. Sitä ennen hyväksyessään kuluvan vuoden talousarvion eduskunnan valtiovarainvaliokunta kiirehti rahoitukseen liittyvien ratkaisujen sekä tarvittavien säädösmuutosten valmistelua. Jotta lainauskorvaus voidaan toteuttaa, tarvitaan muutos lainsäädäntöön.

Kuvat: J-P Flander
Kuvat: J-P Flander

– Tällä hetkellä lainauskorvaus ei ulotu e-kirjoihin eikä e-äänikirjoihin, sillä korvaus koskee teosten painettuja kappaleita ja esim. äänikirjojen lainaamista cd-levyinä tai kasetteina Nyt on välttämätöntä saada e-materiaalien lainauskorvauksista lakiesitys eduskuntaan, jotta korvaus saadaan toteutumaan jo ensi vuoden alusta, sanovat valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsenet Pia Viitanen (sd.) ja Eeva-Johanna Eloranta (sd).

Kansanedustajat jättivät asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle, jossa he kiirehtivät asian vaatimaa lakiesitystä. 

Vaikka määräraha on jo varattuna julkisen talouden suunnitelmassa, ei sitä kuitenkaan näy ensi vuoden budjettiesityksessä. 

– On selvää, että tämän rahan tulee olla käytettävissä ensi vuonna eduskunnankin edellyttämällä tavalla, toteavat Viitanen ja Eloranta ja kysyvät, miksi määrärahaa ei ole näkyvissä ensi vuoden budjettiesityksessä.

– E-kirjojen ja e-äänikirjojen lainaaminen on lisääntynyt voimakkaasti, ja on tärkeää muuttaa säädöspohjaa niin, että tekijät saavat teostensa kirjastokäytöstä korvauksen julkaisumuodosta riippumatta. Asia täytyy saada kuntoon pian, sillä kyse on kirjailijoiden ja alan ihmisten saamasta korvauksesta heidän tekemästään työstä, sanovat kansanedustajat.

E- ja e-äänikirjojen lainaaminen lisääntyy Suomessa vauhdilla. Vuosien 2015–2020 aikana e-aineistojen lainaus yleisissä kirjastoissa kasvoi lähes 500 prosenttia. Todennäköistä on, että e-kirjojen yleisten kirjastojen lainamäärä tulee tänä vuonna lähentymään 2 miljoonaa lainatapahtumaa tai jopa ylittänyt sen. Suomessa e-aineistojen lainamäärät kasvavat siis poikkeuksellisen nopeasti.

–Tekijöiden tulee saada työstään oikeudenmukainen korvaus. Se on perusasia, eikä siinä ole varaa viivytellä, Viitanen ja Eloranta painottavat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvat: J-P Flander
Kuvat: J-P Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Lähisuhdeväkivalta on maamme kipeimpiä epäkohtia - lisää toimia tarvitaan25.11.2022 18:36:53 EET | Tiedote

Orange Day ja YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kansainvälinen päivä muistuttavat meitä tänään siitä, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yksi laajimmista ihmisoikeusrikkomuksista. Suomi on valitettavasti yksi niistä EU-maista, joissa naisiin kohdistuva väkivalta on yleisintä. Kansanedustaja Heidi Viljanen katsoo, että lähisuhde- ja perheväkivallasta on puhuttava avoimemmin ja väkivaltaa on vähennettävä eri tavoin. EU:n tutkimuksen mukaan 47 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa nykyisen tai aiemman kumppanin taholta tai toisen henkilön taholta 15-vuotta täytettyään. Suomessa myös 15-30 naista kuolee vuosittain väkivallan seurauksena. Kuudessakymmenessä prosentissa näistä tapauksista naisen tappoi kumppani tai entinen kumppani. Se tarkoittaa yhtä kuollutta naista kuussa. - Hyvinvointialueilla tulee panostaa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn muun muassa lisäämällä osaamista lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ja ilmoit

SDP:n Johan Kvarnström: Meidän pitää jatkossakin tehdä kaikkemme väkivallan ja naisvihan torjumiseksi25.11.2022 13:49:06 EET | Tiedote

Tänään ei ole ”Black Friday” vaan ”Orange Day” ja YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Kuten Istanbulin sopimuksen käsikirjassa todetaan, naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat edelleen yksi maailman yleisimmistä ihmisoikeusloukkauksista. Se vaikuttaa kaikkiin naisiin kulttuurisesta, uskonnollisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta tai maantieteellisestä taustasta riippumatta.

Riksdagsledamot Kvarnström (SDP): Vi måste ständigt göra allt vi kan för att stoppa våld och kvinnohat.25.11.2022 11:49:40 EET | Tiedote

Det viktiga med denna dag är inte ”Black Friday” utan Orange Day och FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Precis som det står skrivet i Istanbulkonventionens handbok är våld mot kvinnor och våld i hemmet är fortfarande en av de mest genomgripande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen. Det drabbar kvinnor från alla delar av samhället, oberoende av kulturell, religiös, ekonomisk, social eller geografisk bakgrund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme