SDP EDUSKUNTA

SDP:n Viitanen ja Eloranta: Kulttuurialalle nyt esitettävät avustukset helpottavat tilannetta, mutta lisätukia tarvitaan

Jaa

Valtiovarainvaliokunta esittää mietinnössään 15 miljoonan euron lisäystä avustusten myöntämiseksi taiteen ja kulttuurin alan henkilöille ja toiminimille koronavirustilanteen vuoksi. Lisäksi valiokunta esittää elokuvayhtiöille viiden miljoonan euron tukea. SDP:n kansanedustajat, valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsenet Pia Viitanen ja Eeva-Johanna Eloranta pitävät tukia tarpeellisina ja tärkeinä.

- Kulttuurialan tilanne on vaikea, sillä toiminta on rajoitusten vuoksi ollut liki pysähdyksissä ja näillä avustuksilla pystymme helpottamaan tilannetta. Luovat alat ovat kuitenkin olleet koronaepidemian suurimpia häviäjiä ja lisätukien tarve on edelleen ilmeinen. Jo olemassa olevien ja nyt esitettyjen tukien rinnalle tarvitaan vielä lisätoimia, Viitanen sanoo.

Kulttuurialalla on useita erilaisia taiteenlajeja, tapahtumanjärjestäjiä, freelancereita, yksinyrittäjiä ja muita toimijoita. Tarpeita on alan monimuotoisuuden vuoksi lukuisia. Eloranta ja Viitanen painottavatkin, että erilaisia tukimuotoja tarvitaan, jotta väliinputoajia ei tulisi. Myös niin sanotun tapahtumatakuun nopeaa valmistelua kansanedustajat pitävät tärkeänä.

- Koska ala on laaja ja erilaisia tarpeita sekä toimijoita on paljon, tarvitaan eri toimien jatkovalmistelussa poikkihallinnollisuutta ja yhteistä koordinaatiota hallinnonalojen välillä. Akuuttien tukitoimien rinnalla täytyy rahoituksesta huolehtia myös tulevaisuudessa, jotta varmistetaan alan elinvoimaisuus koronapandemian jälkeenkin. Kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin lisäämisen lisäksi kulttuuri ja luovat alat ovat merkittävä työllistäjä ja tärkeitä taloudenkin näkökulmasta, painottaa Eloranta.

Viitasen ja Elorannan mielestä tarvitaan lisäksi ratkaisuja eri toimijoiden sosiaali- ja eläketurvan parantamiseksi. Edustajat nostavat esiin erityisesti tekijänoikeuskorvauksen ja työttömyysetuuden yhteensovittamiseen liittyvät epäkohdat ja niiden korjaamisen. Tällä hetkellä tekijänoikeuskorvaus voi tulla tekijälle takautuvasti pitkänkin ajan kuluttua ja niitä voi siten tulla myös työttömäksi jääneelle tekijälle. Pahimmillaan korvaukset saattavat leikata työttömyysetuuden kokonaan.

Valiokunta esittääkin lausumaa, joka edellyttää hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin tekijänoikeuskorvaukseen oikeutettujen työttömien tekijöiden aseman parantamiseksi työttömyysetuuden sovittelussa.

- On merkittävää, että valiokunta teki tästä lausuman ja antaa näin terveisensä pikaisen jatkotyöstön puolesta, Viitanen ja Eloranta toteavat.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Korona on osoittanut julkisen hallinnon kehittämistarpeet 9.4.2021 12:14:23 EEST | Tiedote

Vahva ja laaja julkinen hallinto on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Vaikka meillä Suomessa on monilla mittareilla mitattuna erittäin hyvä julkinen hallinto, on koronakriisi kuitenkin osoittanut siinä kipukohtia. SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen näkee, että julkisen hallinnon tulee toimia tulevaisuudessa entistä saumattomammin yhteistyössä, kansalaisten hyväksi. - Nykytilanteessa julkisen hallinnon hajanaisuus ja siilomaisuus haittaa eri toimijoiden avointa yhteistyötä ja yhteisten päämäärien laatimista. Kun rakenteet ovat tällaiset, on myös kansalaisten vaikea saada parasta mahdollista palvelua, Viljanen sanoo. Viljanen toteaakin, että julkisen hallinnon kokonaisvaltainen kehittäminen on tärkeä teko tulevaisuuden hyvien palvelujen turvaamiseksi. Hyvä julkinen hallinto on parhaimmillaan, kun se toimii saumattomasti yhteen ja pystyy toimimaan myös kriisiaikoina vaikuttavasti ja tehokkaasti. Koronan myötä myös etäratkaisujen tarve on tullut näkyväksi. Digitalisaatio eteni

VR:n palvelutaso turvattava myös Itä- ja Kaakkois-Suomessa9.4.2021 10:38:00 EEST | Tiedote

- VR käyttää koronakriisiä tekosyynä keskittäessään johdonmukaisesti palveluitaan pääkaupunkiseudulle. Heikennykset koskevat erityisesti junahenkilöstöä ja nyt YT-menettelyn kohteena ovat konduktöörit. Supistamistoimet kohdentuvat pääosin Itä- ja Kaakkois-Suomeen, sanovat liikenne- ja viestintävaliokunnan SDP:n kansanedustajat Paula Werning ja Seppo Eskelinen. Jo aiemmin tehdyillä päätöksillä rautatieliikenteen ohjaus Joensuussa ja Vainikkalassa lopetettiin ja henkilöstölle annettiin mahdollisuus siirtyä Kouvolaan. Myös Kouvolan ohjauskeskuksen toimintaa suunniteltiin keskitettäväksi pääkaupunkiseudulle. Uusimpana toimenpiteenä yhtiö ilmoitti käynnistävänsä YT-neuvottelut konduktöörien Kouvolan työpisteen lakkauttamisesta. Esitys koskettaa 27 työntekijää ja eipä yllättäisi sekään, jos seuraava siirto koskisi Joensuun 13 työntekijän työpistettä. Neuvottelujen tavoitteena on työntekijöiden siirto Etelä-Suomeen lähiliikenteen palveluihin. - Näillä toimilla heikennetään huomattavasti junal

SDP:n Kvarnström: Kierrätettävyyden lisääminen tärkeää uudessa jätelaissa9.4.2021 07:53:00 EEST | Tiedote

Eduskunta alkaa tällä viikolla käsittelemään ehdotusta uudeksi jätehuoltoa koskevaksi lainsäädännöksi. Myös ympäristövaliokunnassa aloitetaan tänään alan asiantuntijoiden kuulemiset. Kansanedustaja Johan Kvarnströmin pitää ehdotusta on kompromissina, jota voi olla tarpeen vielä viimeistellä. Kvarnström on kuitenkin tyytyväinen muutoksiin, jotka parantavat jätteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme