SDP EDUSKUNTA

SDP:n Viitanen: Medialle kattavat verotiedot lakimuutoksella

Jaa

Verohallinto on toimittanut medialle listaukset vähintään 100 000 euroa tienaavien suomalaisten julkisista verotiedoista, jotta ne voivat julkistaa suurituloisten tulotiedot kattavasti. Verohallinto tulkitsi kuitenkin viime vuonna, että verovelvollisilla on oikeus estää julkisten tietojen toimitus medialle. Seurauksena tänä vuonna yli 4 000 suurituloisen tiedot puuttuivat listauksilta.

- Tietonsa medialta listauksilta vetäneiden määrä liki kaksikymmenkertaistui viime vuodesta. Tämä uhkaa koko verotietojen julkisuuden tavoitetta ja järjestelmän uskottavuutta. Verotietojen läpinäkyvyys on tärkeä osa suomalaista demokraattista oikeusvaltiota. Se on ehkäissyt osaltaan muun muassa korruptiota ja talousrikollisuutta, toteaa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen (sd.).

Verohallinnon viime vuonna tekemän uuden tulkinnan taustalla ovat silloin voimaan tulleet EU:n tietosuoja-asetuksen ja tietosuojalain muutokset. Verohallinnon tulkinnasta on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta on epävarmaa, onko tulevalla ratkaisulla vaikutusta lopputulokseen.

- Jos tilannetta ei korjata, jatkossa median verolistaukset voivat ammottaa tyhjyyttään. Siksi ei ole varaa odottaa oikeuden päätöksiä, vaan tulisi välittömästi käynnistää lakivalmistelu, jolla varmistetaan median tiedonsaanti jo ensi syksynä. Se voisi onnistua esimerkiksi muuttamalla verotustietojen julkisuutta koskevaa lainsäädäntöä niin, että Verohallinnolle asetetaan velvollisuus toimittaa listaukset medialle, Viitanen arvioi.

- Samalla olisi syytä tarkastella myös muita verolistausten puutteita. Niiltä puuttuvat esimerkiksi verovapaat pääomatulot. Tämä on ongelma, sillä muun muassa listaamattomien osakeyhtiöiden osingoista valtaosa maksetaan verovapaasti eikä vakuutuskuoriin kertyneistä tuloista makseta yleensä veroa lainkaan. On kaikkien etu, että verotiedoista saa oikean ja kattavan kuvan ihmisten tuloista.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Itärajan koronarekkaralli kuriin25.11.2020 12:38:26 EETTiedote

Sdp:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Niina Malm ehdottaa, että Venäjältä leviävää koronavirusta voitaisiin osaltaan ehkäistä suitsimalla itärajan rekkaliikennettä. Yhtenä osaratkaisuna virustorjunnassa Suomi voisi Malmin mukaan EU:n ulkorajamaana ryhtyä irtautumaan kotimaan kuljetusalan markkinoita sotkevasta kabotaasiliikenteestä eli tavarankuljetuksesta maiden välillä Venäjälle rekisteröidyillä rekoilla.

SDP:n Kimmo Kiljunen ajaa lakialoitteella kansalaisaloitemenettelyn parantamista25.11.2020 11:04:25 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljusen tänään 25.11. eduskunnan lähetekeskustelussa oleva lakialoite tähtää kansalaisaloitelain 5 §:n 2 momentin muuttamiseen. Kiljunen esittää, että nykyisen kansalaisaloitemenettelyn rinnalle luodaan menettely, jossa 10 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite käsitellään samalla tavalla kuin kansanedustajan tekemä kirjallinen kysymys. - Kansalaisaloitteet otettiin käyttöön 2012, koska niiden nähtiin edistävän kansalaisten äänen tulemista kuulluksi ja osaksi päätöksentekoa. Myös kansalaiset ovat suhtautuneet positiivisesti kansalaisaloitteiden myötä auenneeseen vaikuttamismahdollisuuteen. Tästä huolimatta aloitemenettely on jäänyt tehottomaksi keinoksi lainsäädännössä, kun vain muutama aloite on johtanut lakimuutokseen. Rinnakkaismenettely takaisi sen, että aloitteentekijät saisivat ehdotukseensa vähintäänkin vastauksen ministeriltä, Kiljunen tähdentää. Lisäksi lakialoitteessa esitetään kansalaisaloitteen allekirjoitusten keräysajan pidentämistä 12 ku

SDP:n Kvarnström: Meidän on tehtävä enemmän naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi25.11.2020 08:30:00 EETTiedote

Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava yhteiskunnallinen ongelma, yksi Suomen suurimmista. Siitä huolimatta, että jokaisella on oikeus turvallisuuteen, näin ei tällä hetkellä ole. Vaikka jo useiden vuosien ajan on tehty paljon työtä, Istanbulin sopimuksen tavoitteet on saavutettava nopeammin ja perusongelmien juurisyihin on puututtava, vaatii kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme