SDP EDUSKUNTA

SDP:n Viljanen ja Mäkynen: Järjestäytyneen rikollisuuden kitkeminen vankiloista vaatii työkaluja ja resursseja

Jaa

SDP:n eduskuntaryhmän järjestämässä webinaarissa tiistaina 30.11.2021 kävi ilmi, että vankiloissa ei kyetä puuttumaan järjestäytyneiden rikollisryhmien toimintaan riittävän hyvin. Suomen vankiloissa on sijoitettuna tällä hetkellä noin 200 järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytynyttä henkilöä. Tilanteen parantaminen edellyttää lainsäädännön kehittämistä ja panostuksia resursseihin.

- Lainsäädännön keskeisimmät muutostarpeet liittyvät järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvien vankien sijoittamiseen erilleen muista vangeista sekä heidän yhteydenpitonsa systemaattisempaan seurantaan. Näillä toimilla estetään tehokkaasti vankilasta käsin toteutettua rikollista toimintaa, taustoittaa kansanedustaja Heidi Viljanen.

Samat valtajengit hallinnoivat järjestäytynyttä rikollisuutta niin vankiloissa kuin niiden ulkopuolella. Osaa jengeistä johdetaan nykyisin vankiloista käsin. Niiden toimintatapoihin kuuluvat vankiloissa väkivalta ja sillä uhkaaminen. Jengit tavoittelevat vankiloissa toiminnallaan taloudellista hyötyä, joka pääosin syntyy huumausainekaupasta.

- Huumausainekaupan tekeminen tulee tehdä mahdollisimman vaikeaksi. Nykyistä lainsäädäntöä tulisi muuttaa niin, että varmuusosastolle olisi mahdollista sijoittaa myös tutkintavankeja sekä järjestäytyneen rikollisuuden vaikutusvaltaisimpia vankeja. Tällä hetkellä vaikutusvaltaiset henkilöt laittavat muut tekemään rikollisia toimia puolestaan, jonka vuoksi he eivät itse joudu sijoitettavaksi varmuusosastolle. Mikäli heidät voitaisiin sijoittaa varmuusosastolle, heidän rikolliseen toimintaansa voitaisiin puuttua paremmin, sanoo kansanedustaja Matias Mäkynen.

Tämän lisäksi myös tutkintavangeista ne, joiden rikokset liittyvät jengirikollisuuteen tulisi pystyä siirtämään tutkintavankeuden ajaksi varmuusosastolle. Se mahdollistaisi systemaattisen järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden erottamisen muista vangeista. Myös vankiloiden ilmatiloja tulisi olla mahdollista rajoittaa ja valvoa paremmin esimerkiksi dronelähetysten estämiseksi.

- Järjestäytyneen rikollisuuden jengeihin kuuluvien vankien yhteydenpidon seurantaa tulisi kehittää selkeyttämällä lainsäädäntöä tiedonhankinnan osalta. Tällä hetkellä seuranta on nykyisen lainsäädännön ja sen tulkinnan myötä epäselvää ja työlästä. Vangit ovat pystyneet hyödyntämään näitä lainsäädännön porsaanreikiä omassa toiminnassaan. Siksi näiden vankien yhteyksien seurannassa lähtökohtana tulisi olla heidän rikostaustansa perusteella ennalta estävä yhteyksien sisällön seuranta, painottavat kansanedustajat Mäkynen ja Viljanen.

Tilannetta vankiloissa tulee kehittää myös resurssien ja työturvallisuuden näkökulmasta. Henkilökunnan määrä on syytä lisätä sekä vartijoiden koulutustasoa nostaa. Tällä hetkellä noin joka kolmas vartija on kouluttamattomia osassa Suomen vankiloita.

Yhteyshenkilöt

Matias MäkynenKansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:040 509 4409

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDPn Elorannan terveiset budjettiriiheen: ”Oikeudenmukaisuutta tarvitaan, kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”11.8.2022 18:00:54 EEST | Tiedote

”Yhä useammalla on suuri huoli tulevan sähkölaskun suuruudesta, polttoaineen hinnasta ja kallistuvasta ruoasta. On välttämätöntä, että syksyn budjettiriihessä päätetään oikeudenmukaisista toimista, joilla ihmisistä pidetään huolta. Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”, Eloranta sanoo.

Kutsu: SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokous Kuopiossa 17.-18.8.20225.8.2022 13:22:20 EEST | Tiedote

Hyvä median edustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous järjestetään 17.–18.8.2022 Kuopiossa. Ilmoittaudu kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/33C2A903D4FFF04F Kokouksen ohjelma: Keskiviikko 17.8. 8:00-10:00 Eduskuntaryhmän jäsenet vierailevat eri kohteissa Kuopiossa ja sen lähialueilla. Ilmoittaudu mukaan lomakkeen kautta. 12:00 Eduskuntaryhmän jäseniä tavattavissa yleisötilaisuudessa Kuopion torilla 12:45 Median ilmoittautuminen, lounas tarjolla. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 13:30 Kokous alkaa. Kokouksen alku on avoin medialle ja se lähetetään SDPn Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/demariTV Kokouksen avaus: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Kuopion kaupungin tervehdys: kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen Poliittinen tilannekatsaus: SDPn puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin 14:30 Kokouksen avoin osuus päättyy. Kokoustauko. Lindtmanin ja Marinin mediainfo Kamarimusiikkisalissa. Median on mahdolli

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitajapulan ratkaisemiseen löytyy myös kansallisia toimia3.8.2022 13:51:36 EEST | Tiedote

Koko kevään ja kesän julkisessa keskustelussa ollut hoitajapula on taas noussut uudestaan keskiöön erityisesti HUS:in sijaispulan takia. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tilanteesta erittäin huolissaan, mutta näkee myös monia toimia, joita tulisi tehdä valtakunnallisella tasolla tilanteen helpottamiseksi. Mäkisalo-Ropponen näkee keskeisenä myös hyvinvointialueilla tehtävän työn muun muassa johtamisen ja urakehitysmahdollisuuksien kehittämiseksi, mutta näkee valtakunnallisen ohjauksen ja tuen tarpeellisena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme